Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestawy inspirowane Focal Utopia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestawy inspirowane Focal Utopia

Witam
    Po budowie ostatniej konstrukcji 3 dogi na PJ (FX200 STX) chciałbym wykonać nowe zestawy z designem inspirowanym na Focal Utopia, z 3 oddzielnymi komorami.
    Biorąc pod uwagę, że był to pierwszy projekt jestem bardzo zadowolony z dźwięku FX 200, chciałbym jednak aby nowa konstrukcja oferowała jakościowo lepszy dźwięk, szczególnie w zakresie średnich i wysokich częstotliwości.

Który z projektów: FX300 , czy Fox 2,5 (2xSB 17NBAC35-8 + SB29SDAC-C000-4) ew. Arya (2x Sb17MFC35-8, SB29RDC-000-4) zaprezentują lepszą jakość dźwięku?
    Czy będzie to skok jakościowy w porównaniu do FX200?
    Czy konstrukcja z przetwornikami podobnej klasy GDWK + GDM + GDN zagra lepiej (pod kątem średnich tonów) niż powyższy 2.5 drożny układ?

Dane do projektu:
    1. Pomieszczenie 20m2
    2. Wzmacniacz Onkyo Integra A-8670
    3. Budżet na przetworniki + zwrotnice 2500/3000pln
    4. Muzyka: jazz, rock, klasyczna, elektronika (w takiej kolejności)

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Załączam jeszcze schemat poglądowy konstrukcji.
    https://diyaudio.pl/i/17045/e2315333...1706198921.jpg
    https://diyaudio.pl/i/17045/82b88486...1706199285.jpg

Last edited by KORKALHOM; 25.01.2024, 16:15.

Skomentuj

Moim zdaniem taka obudowa to troche przerost formy nad trescia, szczegolnie biorac pod uwage glosniki, jakich chcesz uzyc.

Nie bede juz wspominal o tym, ze do konstrukcji 2.5 droznej jakimi sa projekty Fox i Arya taka obudowa sie nie nadaje, poniewaz potrzebujesz jednej, duzej objetosci dla dwoch midbasow.

Skomentuj

Nie chciałem budować kolumn w formie monolitu, a taki design przypadł mi do gustu. Sądziłem, że wystarczy każdą komorę dopasować litrażem wg VAS głośnika i tyle...
        Czy miałeś może okazję słuchać zestawów FX300, Fox 2,5 oraz Arya, żeby móc porównać ich brzmienie?

Skomentuj

Wymaganej objetosci dla glosnika nie dobiera sie pod katem parametru VAS.

Nie mialem okazji porownac konkretnie tych konstrukcji, ale same przetworniki znam dosc dobrze.

Skomentuj

Aby pozostać przy pierwotnej konstrukcji, zachowując wspólną komorę dla midwooferów można zastosować poniższą modyfikację: przelotowe kołnierze łączące głośniki średniotonowe:

https://diyaudio.pl/i/17045/42c91604...1706206375.jpg
            https://diyaudio.pl/i/17045/5645047a...1706205649.jpg

Odnośnie przetworników to oczywiście ogranicza mnie założony budżet.
            Potrzebowałbym jednak podpowiedzi który z zestawów przetworników wybrać. Nie chciałbym narobić się bez sensu.

Niestety brak mi wiedzy i doświadczenia w konstruowaniu własnych zestawów, dlatego pozostaje mi wsparcie się wiedzą z forum.
            Czy mógłbyś polecić któryś z opisanych projektów, który spełni podane warunki?
            Last edited by KORKALHOM; 25.01.2024, 18:13.

Skomentuj

Ciezko doradzic, nie znajac jakie masz faktyczne oczekiwania i jakiego dzwieku szukasz.

Nadal podtrzymuje swoje zdanie, ze ta obudowa to sztuka dla sztuki. Chyba, ze chcesz sie stolarsko wyzyc, to co innego...

Skomentuj

Prace stolarskie w mieszkaniu w bloku to średnia przyjemność, tyle że posłuchał bym już czegoś nowego.

Skomentuj

Dokladnie, totalny przerost formy nad treścią. Taki kształt obudowy (Focala) też znacznie wpływa na charakterystki głośników. Już lepiej zrobić proste slupki (przy tej wiedzy i budżecie) zwykłe 2 drożne na lepszych głośnikach, niż robić dodatkowe komplikacje w postaci 2,5 droznych.

Ja juz tego troche przerobiłem i mam porównanie:
                  Last edited by jamess8; 25.01.2024, 22:33.

Skomentuj

Ok, w takim razie wracam na start i szukam czegoś łatwiejszego.
                    Dzięki Panowie za konstruktywną krytykę.

Skomentuj

A co ze zwrotnicami?
                      Rozumiem, że sam nie potrafisz zbudować, a zamierzasz zbudować coś do czego jeszcze nie ma dedykowanej zwrotnicy.
                      Trzeba to komuś powierzyć

Skomentuj

Granat, zwrotnice bym zlecił, tak jak przy wcześniejszym projekcie FX200, a sam zająłbym się konstrukcją obudów; ze stolarką sobie poradzę.

Wszystkie 3 projekty o których wspomniałem w pierwszym poście, a które chciałem skopiować, były już realizowane przez forumowiczów, więc nie są to nowe zestawy. Potrzebowałem jedynie porady od użytkownika, który miał okazję ich słuchać, który jest najlepszy i czy będą zdecydowanie lepsze od posiadanych FX200 (z których de facto jestem zadowolony).

Niestety planowane zmiany w konstrukcji obudowy: design z oddzielnymi komorami oraz rework frontu spowodują, że rezultat będzie losowy. Koledzy Pogromca i James już mnie "wystudzili" :) i planuję skupić się na 2 drożnym projekcie skopiowanym z większą wiernością do oryginału i na lepszych przetwornikach.

Skomentuj

Jeśli chcesz to możesz poszaleć. W sensie takim, żeby nie kopiować 1:1 tego co inni już robili. Będziesz miał kolumny takie jakie Ci się podobają.
                          Natomiast zwrotnice ogarniemy wspólnie.
                          Kilku kolegów z forum już się do mnie zgłosiło i daliśmy rady :)

Skomentuj

Dzięki Granat za propozycję, jednak pozostaję przy projekcie 2 drożnym na lepszych przetwornikach.

Skomentuj

Hej,
                              Dwa razy robiłem SB Arya. W tej cenie grają przyzwoicie, zrobiłem też Zephyr LE, teoretycznie nieco lepsze niż Fox, ale zakłąaam, że szkoła dźwięku podobna.
                              Zephyr grał lepiej niż Arya. Nie wiem jak to delikatnie napisać, to są przyzwoite kolumny. Na pewno nie robiłbym do nich tak skomplikowanych obudów. Poświęcisz mnóstwo czasu, nie zmieni to ich jakoś diametralnie.
                              Tylko, że ja ogólnie robię jak najprostsze obudowy, nie mam ręki i warszatu i czasu.
                              Na Twoim miejscu poszedłbym w lepsze przetworniki. Gotowe konstrukcje ma SEAS, ale też i troels coś udostępnia. Jego 3way classic zbiera dobre opinie.

Skomentuj

Dzięki Smichal za podpowiedź;

Przeszukałem trochę forum, posłuchałem bardziej doświadczonych kolegów, przemyślałem budżet i obecnie skłaniam się ku projektowi SEAS CNO-T25 - Projekt Troelsa na W18NX001 oraz T25CF001.
                                Był już realizowany na DIYaudio przez kondraxa; niestety projekt jest już wycofany u Troelsa; na jego miejsce wszedł CNO MKIII (jeśli się nie mylę) ze znacznie droższym tweeterem.

Może któryś z kolegów ma dostępne dane wejściowe: dokładne wymiary kolumn oraz zwrotnicę?

Sprawdzałem obecną cenę przetworników i wychodzi na to, że bez zwrotnic prawie 2 krotnie przewyższają mój pierwotny budżet; masakra, ale jakoś muszę to przeżyć.

Gdzie warto poszukać przetworników pod kątem dobrej ceny?

Skomentuj

KORKALHOM
                                  Na Twoim miejscu zamiast iść na Seasy od Tfoela, gdzie już masz problem finansowy na dzień dobry,
                                  Zerknij na tą stronę np. To
                                  https://www.speakerdesignworks.com/mini-statements

Albo inne z serii Statements, fajny jest też projekt Finalists.

Albo tuTaj, wybierasz sobie wg producenta glosnikow i masz. Osobiście polecałbym jakiś projekt na Wavecor
                                  https://www.lautsprechershop.de/hifi/standboxen_fr.htm

One są niby płatne, ale jak dobrze poszukas to większość z nich była publikowana w hobby hifi - to taki papierowy niemiecki magazyn, da sie znalezc wiekszosx numerow archiwalnych w pdf, a oni pisza z ktorego to jest, były też w Kland und Tob publikowane.

Ewentualnie poszukaj projektu Amiga Paula Carmody lub Tarkus.

Projektów na przystępnych glosnikow a dopracowanych i darmowych jest dużo, czasem można do konstruktora napisać też.

Skomentuj

Dzięki za podpowiedź.
                                    Czy miałeś okazję słuchać któregoś z zestawów?

Skomentuj

Ja nie słyszałem, ale ten z pierwszego linka zdaje się jakby miał całkiem fajne grać.

Skomentuj

Od siebie dodam, ze STXy FX 300 (teraz chyba Foton 300) wymagaja mocnego wzmaka, te kolumny sa dosc ciezkie do rozpedzenia, ale graja bardzo fajnie, sa bardzo uniwersalne w brzmieniu, jesli chodzi o metraz w jakim by graly to raczej od 20m do 30m2, ponizej 20 bardziej chucza i bucza, a powyzej 30 te 6" na niskotowych niestety zaczynaja niedomagac dolem pasma
                                        Sony TA-F 650ESD, Sony CDP 990, Sony ST-S590ES
                                        i ciągle rośnie :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X