Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

grubość filcu do wytłumienia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

grubość filcu do wytłumienia

skończyło mi się poroso o grubości 10 mm czy zamiast niego mogę dać na wytłumienie 30 mm ? trochę się obawiam czy nie wytłumię skrzynki za bardzo a nie chciałbym później zrywać. skrzynki maja 22 litry i będą gościły sb17nbac .
    Last edited by Dudeusz; 01.05.2024, 13:41.

To zależy, co chcesz tłumić tym materiałem. Generalnie zaszkodzić nie powinno. Ten midwoofer to taki kalosz na basie, że już nic mu nie zaszkodzi :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      To zależy, co chcesz tłumić tym materiałem. Generalnie zaszkodzić nie powinno. Ten midwoofer to taki kalosz na basie, że już nic mu nie zaszkodzi :)
      kalosz nie kalosz lepiej żeby cos tam grał niż kurzył się na polce , Pogromco jak nisko byś uciął sb29rdac bez wave guide (nigdzie nie moge znalezc projektu pod ring --wszędzie te kopułki ) przy filtracji 3 rzędu

Skomentuj

To zależy jaka jest reszta projektu. Jak masz płaska ściankę, a do pary tego 17 nać, to tak właśnie wychodzi strome filtrowanie.

Dlatego pytanie nie brzmi jak, ja bym go pociął, tylko jakie są możliwości w konkretnym projekcie, aplikacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          To zależy jaka jest reszta projektu. Jak masz płaska ściankę, a do pary tego 17 nać, to tak właśnie wychodzi strome filtrowanie.

Dlatego pytanie nie brzmi jak, ja bym go pociął, tylko jakie są możliwości w konkretnym projekcie, aplikacji.
          front będzie schodkowy Nbac będzie wysunięty o 22 mm do przodu , chciałbym jak najniżej obciąć woofer żeby zminimalizować jego "brake up" przy 6khz , nurtuje mnie tylko czy tweeter wytrzyma mocowo 1900-do 2000 khz przy 3 rzędzie. i czy jego zniekształcenia harmoniczne nie dadzą w kość .

Skomentuj

Skoro tak, to nie ma sensu dawac wysuniecia, bo i tak bedziesz musial zastosowac filtr wysokiego rzedu, a taki schodek, to dodatkowy element dyfrakcyjny.

Nie matrwilbym sie o znieksztalcenia i wytrzymalosc mocowa, bo ten tweeter mozesz puscic nawet na 1.5 khz i nie bedzie to dla niego zadnym problemem. Problemem za to bedzie dyfrakcja i nierownomierne promieniowanie takiego tweetera na klasycznej, kanciastej obudowie z niskim podzialem.

Skomentuj

Czaruję...
            X