Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Po latach, czas na nowe kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Po latach, czas na nowe kolumny

Cześć,

Długo mnie tu nie było, ale moje obecne kolumny już mają 16 lat i trza by coś nowego zbudować.
    Niestety, ale zupełnie wypadłem z tematu audio i mój zestaw to nadal UniAmp + 2x ARN150 + sc10n.

Wszystko fajnie się sprawuje, ale chciałbym coś nowego, większego, do salonu ~30m2 z otwartą antresolą (wysoki sufit)

Wzmacniacz UniAmp, ale może go wymienię jak trzeba będzie. Mam też streamer WiiM mini i DACa z aliexpress, Fosi Audio Q5.

Nie wiem czy iść w coś 3 drożnego, czy może monitory + sub? A może same monitory stykną? Słucham bardzo różnej muzyki z różnych źródeł, ale głównie Tidal.
    Bardzo proszę o poradę. Jeżeli chodzi o budżet to powiedzmy 3kzł za przetworniki ze zwrotnicami, no chyba, że coś naprawdę super za 4kzł będzie to dołożę.

Dzięki!

Cześć,

To ja zaproponuje takie zestawienie:
    1x SB26STWGC-4
    1x MR13PNW-8
    2x SB23CACS45-8

Powinieneś się zmieścić w okolicach 2500 zł za komplet części do jednej kolumny.

Skomentuj

Może niezbyt jasno się wyraziłem, ale chodzi mi o jakieś gotowce do skopiowania... Nie czuję się na siłach, żeby projektować coś od zera...

Skomentuj

Przeglądałem projekty Troelsa, może stamtąd coś? Wiem, że sprzedaje gotowe kity...

Skomentuj

30 metrów to sporo, zatem https://sbacoustics.com/product/gema/

Skomentuj

A po co Ci gotowce kiedy masz forum.
            Wspólnie zaprojektujemy jakiś front kolumn który będziesz w stanie wykonać, następnie pomierzymy, zaprojektujemy zwrotnice. Możemy nawet je wykonać, łącznie z obudowami.
            Będziesz miał coś unikatowego. Pytanie tylko czego tak naprawdę oczekujesz. Nowych kolumn czy zabawy przy drewnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
              Pytanie tylko czego tak naprawdę oczekujesz. Nowych kolumn czy zabawy przy drewnie.
              Zapewne nowych kolumn i zabawy przy drewnie, ale nie z projektowaniem kolumn.

Czy będzie projektował od zera, czy wykona gotowy projekt, to tak samo zagra, czyli NIE WIADOMO JAK.
              Ale przy gotowcu jest mniej roboty.

Skomentuj

Co powiecie o Discovery 861 od troelsa? O coś takiego mi chodzi. Gotowiec do złożenia mam frajdę zarówno z budowy jak i z fajnych nowych kolumn które zagrają o niebo lepiej niż to co mam teraz

Skomentuj

A może Zephyry?

http://yb-audio.pl/realizacje/zephyr_le/

I od razu wybrał bym lepszą wysokotonówkę, czyli Satori.
                  A jak bas lubisz szybki, to z 22W.
                  Jakieś 3200zł za głośniki.
                  Zwrotnice około tyś.
                  + może dopłata za projekt. Musisz popytać.

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...dio#post645984
                  Last edited by marian; 10.05.2024, 22:57.

Skomentuj

Ja składałem 861 od Troelsa ale na głośnikach SBA. W kwestii brzmienia żaden ze mnie specjalista, ale obudowy do Discovery są takie same i dobrze się robiło.

Skomentuj

Jak lubisz szybki bas to tylko min. 15" z OB :)
                      Niestety niezbyt głęboki bez dodatkowej korekty.

Skomentuj

Zamieszczone przez borowieck Zobacz posta
                        Jak lubisz szybki bas to tylko min. 15" z OB :)
                        Niestety niezbyt głęboki bez dodatkowej korekty.
                        Z odpowiednim glosnikiem nawet OB moze zejsc do hadesu, bez zadnej korekty :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X