Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ceramiczna lub gliniana obudowa głośnika (prośba o wsparcie)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ceramiczna lub gliniana obudowa głośnika (prośba o wsparcie)

Dzień dobry,
    chciałbym zrealizować customowy projekt obudowy do głośnika TV, ale nie mam wiedzy w temacie audio. Pomyślałem, że może ktoś z tu obecnych byłby tak serdeczny i by doradził.

Obudowa w linku (https://transpa.rent/en/acoustic-sculpture-white) to odlew 3D pokryty gipsem polimerowym. Chciałbym zrobić coś podobnego, jednak myślę o obudowie ceramicznej lub gipsowej. Znajoma rzeźbi i mogłaby taką formę przygotować, ja bym zakupił głośnik i wykorzystał „wnętrzności”. Tu jednak mam wątpliwości:
    1. Na ile ceramika/glina wpłynie na jakość dźwięku?
    2. Czy ceramika/glina wytrzyma potencjalne drgania? Może trzeba zaizolować część głośnika gumą/pianką?
    3. Jaki głośnik byłby tani, ale o wystarczająco dobrej jakości dźwięku (więc płacę za jakość, nie markę)? Koniecznie musi być biały, bo obudowa będzie biała.

Z informacji jakie mam o wlaściwościach akustycznych i mechanicznych ceramiki i gliny, ale nie wiem na ile są wiarygodne:
    1. Tłumienie drgań: Ceramika i glina mają dobre właściwości tłumiące drgania, co może skutkować zmniejszeniem niepożądanych rezonansów obudowy. To oznacza, że dźwięk generowany przez głośnik może być czystszy, z mniejszą ilością zniekształceń, ponieważ obudowa nie będzie dodawać niepożądanych wibracji do dźwięku.
    2. Sztywność: Materiały takie jak ceramika są bardzo sztywne, co pomaga w minimalizacji zniekształceń dźwięku, które mogą wynikać z ruchu obudowy. Sztywna obudowa sprawia, że głośnik pracuje bardziej efektywnie, co może poprawić dokładność odtwarzania dźwięku.
    3. Masa obudowy: Ceramika i glina są stosunkowo ciężkimi materiałami. Duża masa obudowy może ograniczyć wpływ zewnętrznych wibracji na głośnik, co dodatkowo przyczynia się do poprawy jakości dźwięku. Z drugiej strony, zbyt ciężka obudowa może wpływać na przenoszenie i montaż głośnika.
    4. Izolacja akustyczna: Ze względu na swoje właściwości materiałowe, ceramika i glina mogą oferować dobrą izolację akustyczną, co może pomóc w kierowaniu dźwięku w odpowiednie miejsce (np. na słuchacza), a nie na boki czy do tyłu.
    5. Właściwości termiczne: Ceramika i glina mają również dobre właściwości przewodzenia ciepła, co może pomóc w odprowadzaniu ciepła z głośnika, co z kolei może wpływać na długoterminową niezawodność i stabilność dźwięku.

Z góry bardzo dziękuję za sugestie i porady!
    Załączone pliki
    Last edited by m.a.r.; 22.08.2024, 16:51.

Witaj na forum.

Zalozyles temat w dziale gotowych konstrukcji, zatem moderator go przeniesie w odpowiednie miejsce.

Co do Twoich pytan, to moim zdaniem jednak bardziej interesuje Cie forma niz wlasciwosci akustyczne.

Nie jestem ekspertem od ceramiki, ale wydaje mi sie, ze glina i ceramika to troche dwa, rozne meterialy. Ceramika to juz wypalona glina, ktora ma duza twardosc, ale i kruchosc. To stanowi pewien problem akustyczny, poniewaz taka obudowa bedzie "dzwonic" i konieczne bedzie jej tlumienie matrami bitumicznymi. Warto by bylo dodac jakies zmocnienie, jakas siatke z wlokna szklanego, o ile taka technika jest mozliwa? Nie znam sie na detalach wypalania ceramiki.

Co do pytan o glosnik, to najprosciej byloby wybrac glosnik z aluminiowa, anodyzowana membrana, udajacy glosnik ceramiczny. Z czasam jego membrana i tak nieco zolknie. Papierowe glosniki z farbowana membrana rowniez beda zolknac.

Jakikolwiek glosnik kupisz, to bedziesz on wymagal zaprojektowania obudowy z odpowiednia objetoscia i strojeniem. Do tego beda wymagane pomiary akustyczne i zaprojektowanie odpowiednich filtrow. Bez tego nawet z najlepszego glosnika nie uzyskasz poprawnego dzwieku.

Oczywiscie istotny jest sam ksztalt obudowy. Obawiam sie, ze to moze byc jakas forma artystyczna, ktora pod katem akustycznym moze byc kiepska.

Skomentuj

Się nie znam, więc chętnie się wypowiem :)
      Raz. Spodziewaj się sporych gabarytów na poziomie kilkunastu litrów chyba, że jakieś maluchy planujesz. Pytanie czy masz gdzie wypalić, bo pieców do takich dużych rzeczy nie ma dużo.
      Dwa. Rozważyłbym na twoim miejscu przednią ściankę z czegoś co da się obrobić mechanicznie. Raz, że głośnik musisz jakoś przykręcić, dwa że glina jednak zmienia gabaryt przy wypalaniu i trudno będzie ci zrobić otwory które będą idealnie pasować z głośnikiem. Rozważ jakieś połączenie z czymś innym na front.
      Pewnie łatwiej byłoby ci zrobić gipsową. Natomiast nie da się ukryć, że gdyby udało ci się opanować temat technologicznie, obudowa z takich materiałów może mieć dość dowolne kształty, co pozwoliłoby ci pozbyć się problemów akustycznych związanych z dyfrakcją w kanciastych obudowach..

Skomentuj

Czaruję...
      X