Dzień dobry,
chciałbym zrealizować customowy projekt obudowy do głośnika TV, ale nie mam wiedzy w temacie audio. Pomyślałem, że może ktoś z tu obecnych byłby tak serdeczny i by doradził.
Obudowa w linku (https://transpa.rent/en/acoustic-sculpture-white) to odlew 3D pokryty gipsem polimerowym. Chciałbym zrobić coś podobnego, jednak myślę o obudowie ceramicznej lub gipsowej. Znajoma rzeźbi i mogłaby taką formę przygotować, ja bym zakupił głośnik i wykorzystał „wnętrzności”. Tu jednak mam wątpliwości:
Z informacji jakie mam o wlaściwościach akustycznych i mechanicznych ceramiki i gliny, ale nie wiem na ile są wiarygodne:
Z góry bardzo dziękuję za sugestie i porady!
chciałbym zrealizować customowy projekt obudowy do głośnika TV, ale nie mam wiedzy w temacie audio. Pomyślałem, że może ktoś z tu obecnych byłby tak serdeczny i by doradził.

Obudowa w linku (https://transpa.rent/en/acoustic-sculpture-white) to odlew 3D pokryty gipsem polimerowym. Chciałbym zrobić coś podobnego, jednak myślę o obudowie ceramicznej lub gipsowej. Znajoma rzeźbi i mogłaby taką formę przygotować, ja bym zakupił głośnik i wykorzystał „wnętrzności”. Tu jednak mam wątpliwości:
- Na ile ceramika/glina wpłynie na jakość dźwięku?
- Czy ceramika/glina wytrzyma potencjalne drgania? Może trzeba zaizolować część głośnika gumą/pianką?
- Jaki głośnik byłby tani, ale o wystarczająco dobrej jakości dźwięku (więc płacę za jakość, nie markę)? Koniecznie musi być biały, bo obudowa będzie biała.
Z informacji jakie mam o wlaściwościach akustycznych i mechanicznych ceramiki i gliny, ale nie wiem na ile są wiarygodne:
- Tłumienie drgań: Ceramika i glina mają dobre właściwości tłumiące drgania, co może skutkować zmniejszeniem niepożądanych rezonansów obudowy. To oznacza, że dźwięk generowany przez głośnik może być czystszy, z mniejszą ilością zniekształceń, ponieważ obudowa nie będzie dodawać niepożądanych wibracji do dźwięku.
- Sztywność: Materiały takie jak ceramika są bardzo sztywne, co pomaga w minimalizacji zniekształceń dźwięku, które mogą wynikać z ruchu obudowy. Sztywna obudowa sprawia, że głośnik pracuje bardziej efektywnie, co może poprawić dokładność odtwarzania dźwięku.
- Masa obudowy: Ceramika i glina są stosunkowo ciężkimi materiałami. Duża masa obudowy może ograniczyć wpływ zewnętrznych wibracji na głośnik, co dodatkowo przyczynia się do poprawy jakości dźwięku. Z drugiej strony, zbyt ciężka obudowa może wpływać na przenoszenie i montaż głośnika.
- Izolacja akustyczna: Ze względu na swoje właściwości materiałowe, ceramika i glina mogą oferować dobrą izolację akustyczną, co może pomóc w kierowaniu dźwięku w odpowiednie miejsce (np. na słuchacza), a nie na boki czy do tyłu.
- Właściwości termiczne: Ceramika i glina mają również dobre właściwości przewodzenia ciepła, co może pomóc w odprowadzaniu ciepła z głośnika, co z kolei może wpływać na długoterminową niezawodność i stabilność dźwięku.
Z góry bardzo dziękuję za sugestie i porady!

Skomentuj