Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze kolumny. Czy dobrze wyliczone? 2x W.18.200.8.MCX_v3 + 1x T.10.200.8.PC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze kolumny. Czy dobrze wyliczone? 2x W.18.200.8.MCX_v3 + 1x T.10.200.8.PC

witam wszystkich,
    buduję kolumny opartych o sekcje nisko-średniotonową (2x W.18.200.8.MCX_v3 równolegle ) + wysokotonowy 1x T.10.200.8.PC. Aktualnie jestem zmuszony wykorzystać zwrotnicę uniwersalną https://stx.pl/stx-zwrotnica-2d-12-4-8.html ,ponieważ nie znam się na projektowaniu zwrotnic. Wiem że z taką zwrotnicą na cuda liczyć nie mogę, ale jest ona umieszczona stosunkowo blisko dolnego woofera wiec w razie co to mam do niej dostep, moge ją zdemontować i w przyszłości wymienic na inną. Parametry obudowy wpisałem poniżej:
    • materiał: MDF 18mm
    • wymiary zew: 118cm x 23,6cm x 27cm
    • Litraż wewnętrrzny: po odjęciu głośników, BR, usztywnień, komory balastowej - około 34L
    • Usztywnienia: 1x kratownica, wzmocniania boków umiejscowione na wysokości wooferów 2x (14,7cm wys, 20cm szer. wew. kolumny)
    • Wygłuszenie: ścianka boczna - wełna poliestrowa 2mm, ścianka tylna - mata bitumiczna + wełna poliestrowa 5mm, góra+dół - wełna poliestrowa 2mm
    • komora balastowa: 7L zasypana suszonym piaskiem kwarcowym
    • zestrojenie tunelu BR: celuje w 44,51Hz - 2x 59mm średnicy i 18,5cm długości (https://stx.pl/tunel-bass-reflex-101x185.html)
    Obudowę liczyłem w WinISD 0.7.0.950. Jako źródło sygnału podałem 40W, dystans odsłuchowy 4m i dla powyżej wypisanych tuneli BR na wykresie prędkości powietrza program obliczył niecałe 16m/s w piku. Prośba o opinię czy dobrze zestroiłem obudowę, czy charakterystyki są poprawne, co o tym myślicie, czy kolumna sie nadaje do pieca :) Aktualnie mam 1 zrobioną w surowym stanie (bez głośników, bez okleiny itd

Z góry dzięki za pomoc :)

Taka konstrukcja zwykle bedzie systemem 2,5 droznym, a do takiego ukladu potrzebujesz zupelnie inna zwrotnice.

Strojenie raczej dlabym nizsze, a zamiast dwoch portow zastosowal jeden o nieco wiekszej srednicy. Nie wiem jak wyglada Twoja obudowa w srodku, wiec sugeruje nasladowac sprawdzone rozwiazania jak np STX FX 300 https://stx.pl/projekt-stx-fx-300-diy.html

Te welny poliestrowe niewiele daja, musiabys uzyc welny o znacznie wiekszej gestosci. Zwykle daje sie maty poroso, czyli filc akustyczny. Do tego mozna dolozyc pianke poliuretanowa ale o gestosci minimum T30.

Zamiast pakowac maty bitumiczne lepiej wkleic dodatkowe wzmonienia obudowy. Taka mata bitumiczna aby faktycznie cos dala musi miec duzy ciezar i wlasciwa grubosc 4-5mm. Komora z piaskiem jest ok.

Skomentuj

xmax głośnika jest źle wpisany. podajemy amplitudę a nie wartość p-p

Skomentuj

No z tym wygłuszeniem to dałem popis, bo kupiłem filc akustyczny i zapomniałem go wpakować do obudowy... masakra. Co do wełny poliestrowej to nie myślałem że jest ona tak mało użyteczna, wszystko jest już przyklejone wiec raczej nic już nie poprawię. Projekt FX300 widziałem i wzorowałem sie na nim, a takze na kilku innych stąd przykładowo ukośne wzmocnienia przy wooferach. Dzięki za porady, jak będę się brać za nastepne projekty to będzie już trochę prościej :) W WinISD chciałem sprawdzić to co zaleciłeś w sprawie strojenia i przy wybraniu 41Hz, ustawieniu 1 sztuki tunelu 68mm (trochę większy od 59) przy 40W mam prędkość powietrza 21m/s. Nie jest to regułą ale wzmacniacze przy 4ohm mają przeważnie od 60W w górę na kanał. Czy przy mocy 40W ta prędkość powietrza nie jest za wysoka?

Skomentuj

Zwykle wzmacniacze o małej mocy mają już duże zniekształcenia, więc i tak nie wykorzystasz tej mocy. Turbulencjami tutaj bym się specjalnie nie przejmował, szczególnie przy typowym odsłuchu normalnej muzyki, a nie sygnalow testowych. Poza tym port BR praktycznie zawsze lepiej dać na tylną ściankę, bo dzięki temu słabiej słyszalne będą rezonanse falowe portu.

Skomentuj

Przeliczyłem jeszcze raz wszystko i wyszło na to że trochę się kopnąłem w obliczeniach Największym błedem był dwa razy odjęty litraż komory z piachem. Obudowa ma wewnątrz 54,5L "brutto" a po odjęciu objętości usztywnień, BR, głośników, komory z piachem itd. wyszło 41,66 ~ 42L netto, co przy 2 otworach BR o śr.59mm i dł.185mm daje strojenie na poziomie 41,5Hz. Załączam zdjęcie z wnętrza obudowy (bez ścianki tylnej i wygłuszenia) i tutaj pytanie... czy nie za dużo tych usztywnień? Litrażowo wychodzi około 42L ale czy odległości pomiędzy usztywnieniami nie są za małe? Woofery nie będą się w jakis sposób "dusić"?

Skomentuj

Usztywnień nigdy za dużo. Niestety tutaj zrobiłeś źle te skośne usztywnienia. Bo co z tylną ścianą? Zostanie duża nieusztywniona powierzchnia. Powinieneś złapać 3 (czasem 4) ściany jednym usztywnieniem.
              Ta ramka z wyciętymi kwadratami też niewiele da. Jest bardzo cieniutka, poza tym lepsze byłby okrągłe otwory.
              Jak już chcesz w ten sposób usztywniać to powinno być tak:

Skomentuj

Dzięki za wszyskie porady,
                musiałem je niestety w większości traktować jako wskazówki do przyszłych konstrukcji, ponieważ za poźno się do Was odezwałem i w tym czasie jedną kolumnę miałem już zamkniętą :/ Na ten moment efekt finalny wyląda jak w załączniku. Stylowo chciałem się trochę trzymać Argon A55 i wyszło.... nie tyle podobnie ale ciekawie :) Niby trochę jak w memach - mamo, chcę Argon A55!. Synku, mamy Argon A55 w domu. *Argon A55 w domu:.... - ale mi sie podoba :) Jeżeli chodzi dźwięk to taki ze mnie audiofil że dałbym 9/10 (pomimo uniwersalnej zwrotnicy) . Dźwięk nie jest jakby "spod koca", średnica przyjemna, a jeżeli chodzi o bas to tutaj duża niespodzianka. Kolumny schodzą do słyszalnych 30Hz (generowałem sygnał w apce na androida) co jest dla mnie szokiem. Zgodnie z wykresem jest pewne podbicie okolic 55,60Hz co na początku było naprawdę spoko, ale przy większych głośnościach... no jakby było bardziej płasko to raczej byłoby ciut lepiej. Możliwe też, że (jak pisaliście powyżej) tylna ścianka jest za słabo usztywniona i może przez to rezonuje... nie wiem, strzelam. Na razie je wygrzewam, liczę że bas będzie jeszcze miększy (mimo że i teraz nie jest źle pod tym kątem)

Skomentuj

Czaruję...
                X