Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton W300S 8ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Visaton W300S 8ohm

Witam!
    Chcę zbudować subwoofer na głośniku z tematu. Buda najprawdopodbniej 70l, lecz nie wiem jakie dać strojenie. Rozważam 28Hz- 35Hz. Nisko, czy aby nie zbyt nisko? A tak ogólnie to jakie macie doświadczenia z tym głośnikiem, co innego do domu i muzyki możecie polecić? Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam.

[ Dodano: 2006-05-06, 13:46 ]
    Nikt nie miał nic do czynienia z tym przetwornikiem? Może chociaż jakiś radydot. strojenia?

Tak nisko moze byc.
    Zreszta przelicz wg wzorow w zakladce group delay, gdzie pisalem o Visatonach i jak je aplikuja tworcy.glosnik nadaje sie tez do mniejszej budy equalizowanej elektronicznie.
    SPrawdz tez sobie konstrukcje porownywalne na stronie producenta.

Skomentuj

Na stronie Visatona zalecają BR 70l. I tak chyba zrobię, choć wolałbym 55l, a niesety zależy mi na dość niskim zejściu, więc chyba 70l to minimum. W takim razie zestroić na 28Hz, w budzie 70l i będzie OK? Odsłuchiwałeś może ten głośnik MarekW? Gra podobnie do W250S?

Skomentuj

gdzies jest konstrukcja na tym albo na w250

ale ten glosnik ma wysokie f

Skomentuj

Nigdzie nie znalazłem konstrukcji na tym przetworniku, ogólnie mało o nim informacji. KarekW robił tandem na 2xW250S, może pokusiłby się o nieco bardziej wnikliwy opis brzmienia, bo podejrzewam, że W250 i 300 mają wiele wspólnego.

Skomentuj

http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=1035

Skomentuj

Chyba jednak zdecyduję się na to samo, co MarekW - 2x W250S. Marku - mógłbym prosić cię o nr GG? Jeśli nie chcesz ujawniać to proszę, napisz do mnie: 6037299.

Skomentuj

A nie lepiej bsw 124II naprawde polecam sam mam.
                Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Głośnik : Visaton W250S 4/8 ohm
                  Obudowa : BassReflex. Strojona na 40Hz, 60L, potencjalne wymiary wewnętrzne to na przykład 50x40x32 cm. Prawidłowe strojenie tunelem o średnicy 10 cm i długości 18 cm.
                  Konstrukcja : z płyt MDF, albo wiórowej, minimum 18mm, ze wzmocnieniami wewnętrznymi. Wzmacniacz do tego to minimum TDA7294, LM3886, wskazany jest Holton 200W.
                  Standartowy cennik : głośnik 200 zł, wykończenie zamyka się w 300zł. Kupić można na www.visaton.pl

Głośnik : Visaton W300S 4/8 ohm
                  Obudowa : BassReflex. Strojona na 35Hz, 70L, potencjalne wymiary wewnętrzne to na przykład 50x45x35 cm. Prawidłowe strojenie tunelem o średnicy 10 cm i długości 20 cm.
                  Konstrukcja : z płyt MDF, albo wiórowej, minimum 18mm, ze wzmocnieniami wewnętrznymi. Wzmacniacz do tego to minimum TDA7294, LM3886, mostki tych kostek, ale wskazany jest Holton 200W.
                  Standartowy cennik : głośnik 300 zł, wykończenie zamyka się w 400zł. Kupić można na www.visaton.pl

Opisy pobrane z elektrody :)

Skomentuj

Cala seria WxxxS z tych starszych (bo teraz sa ekranowane SC) ma swoj brzmieniowy charakter zblizony. Wiadomo sa wykonane w podobnej technologii.
                    kiedys juz porownywalem brzmienie W200 czy 250 z gdn20/80/2 .
                    Oczywiscie W jest sztywniejsza konstrukcja zatem ma pewne zalety pod wzgledem znieksztalcen i kontroli, ale ludziom wydaje sie ze sztywniejsze zawieszenie sposoduje ze bedzie sie mniej odzywal.
                    Nic bardziej blednego (pomijajac roznice w efektywnosci w porownaniu do GDNa) , W odzywa sie wtedy kiedy trzeba, za to jak juz dostanie ladunek to potrafi mocniej zatrzesc niz GDN, zatem wykazuje lepszy zapas dynamiki. GDN brzmi przy nim dosc miekko co tez jest lubiane, rozmawialem z jednym kolega z niemiec ktory slyszal moje Dracule i stwierdzi ze maja swietny jak mowia klang, oczywiscie w subiektywnych warunkach jakie panuja u mnie w domu. Dla niego W czy np Canton brzmi surowiej, ale z odsluchow wiem co mi sie bardzo podoba , ze W potrafi zaskoczyc, szczegolnie po wygrzaniu.

Skomentuj

MAREKw
                      w potrafi zatrzasc a gdyba tak dac przedwzmacniacz lampowy z tranzystorowa koncówka

Skomentuj

Tranzystor swietna sprawa, ale ta lampa na wejsciu , nie wiem..... czy to nie zmiekczy calosci obrazu dzwiekowego......

Skomentuj

Czaruję...
                        X