Witam,ktos na forum bawi sie w takie konstrukcje,lub bawił???? jakies ciekawe doswiadczenia?? znalazlem na sieci projekt z lat 70 podajrze http://members.myactv.net/~je2a3/open.htm zaciekawil mnie strasznie. Sie tak zastanawiam czy nie wsadzic tam Tesli Arz 660x :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Open baffle
Collapse
X
-
Owszem,ale nie o to tu chodzi.Jak sam poeksperymentujesz to zrozumiesz.W takiej odgrodzie to głosnik praktycznie nie ma żadnych że tak powiem sił hamujacych,lata jak mu na to układ magnetyczny pozwala.A w przypadku arz nie jest zbyt bogato,raczej dość cienko.Przejawia sie to niezbyt spójnym brzmieniem,momentami wydaje się pieknie,momentami bo za chwilke mamy na uszach niezbyt miły odgłos "zapędzenia" sie cewki w martwe pole.Wiem,co po niektóre jednostki watpią w to ale radza popróbować,arz potrafi zaskoczyć.
Scooper w pewnym względzie pozwala na opanowanie tych "frywolnych" pląsów kaszlaczka,w końcu tył też na coś pracuje i jest z lekka obciązony co pozwala na utrzymanie w ryzach tej super lekkiej membrany na super mocnym napedzie.To tak po krótce,praktyka ukazuje więcej niuansów z tym niby głośniczkiem.Ale jest wart zachodu.
Skomentuj
-
Bo głośników pokroju arz nie puszcza sie w open baffle na basie. To takich zabiegów stosuje się min 12 calowe a lepiej 15-18 cali głosniki któe maja odpowiednią efektywność, niską fs oraz wytrzymałość. ARZta to mozna co najwyzej na średnich tonach tak zastosować.
Robienie odgrody żeby później podpierać później subem jest zupełnie bez sensu bo tu właśnie o ten bas z odgrody chodzi . Podsumowująć odgroda tak ale nie na jednym głośniku , po drugie na odpowiednich głosnikach. Low end się do tego nie nadaje. Chyba że ktoś chce mieć pseudo konstrukcję.
Skomentuj
-
aha :],hmm no to poszukam jakies inne glosniczki,tesla pierwsz mi przyszla do glowy po zapoznaniu sie z ta konstrukcja, Monacor SPh 200 x lub Visaton jakis???? moze??? orginalnie jakies Altexy /??/ sa tam wsadzone ale polska rzeczywistosc nie pozwala sie do nich dostac hehe wiec jakos cza se radzic. a kolumna mnie kusi bardzo prostotą budowy i nowe doznania sluchowe mnie pograzyly i sie "uparlem" na nia.
Skomentuj
Skomentuj