Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gitarowy / nisko-średniotonowy STX W.30.400.8.MC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gitarowy / nisko-średniotonowy STX W.30.400.8.MC

Witam serdecznie!

Szukam informacji na temat tego przetwornika:
    https://stx.pl/w-30-400-8-mc-1955.html

Czy ktoś z forumowiczów miał już z nimi do czynienia i chciałby podzielić się swoimi doświadczeniami? Wyglądają na solidnego kandydata do projektu budżetowych klonów Klipsch Heresy IV. Wszelkie informacje mile widziane :)

Ten glosnik sie nie nadaje. Pronuje siegnac glebiej do kieszeni i wybrac cos z Beyma, np nowy 12CMV3

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Pronuje siegnac glebiej do kieszeni i wybrac cos z Beyma, np nowy 12CMV3
      Dzięki za sugestię, ten model Beymy wygląda obiecująco. Wrzucę do listy i zrobię kilka wstępnych symulacji.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Ten glosnik sie nie nadaje.
      Czy mógłbyś trochę rozwinąć myśl? Nie wnosi to wiele bez uzasadnienia :)

Pytam konkretnie o ten model, ponieważ rzuciliśmy sobie wraz ze znajomym konstruktorem zza granicy wyzwanie - przygotowujemy projekty kolumn trzydrożnych w oparciu o Klipsch Heresy IV wedle następujących wytycznych:
      1. Budżet
      300€ na przetworniki i zwrotnice do obu kolumn
      2. Przetworniki
      Niskie: 12-calowy niskotonowy lub nisko-średniotonowy
      Średnie: 1.75-calowy/2-calowy tubowy lub kopułkowy
      Wysokie: 1-calowy tubowy lub kopułkowy
      3. Konstrukcja kolumn
      Wymiary obudowy mają się pokrywać z oryginałem Klipscha
      Bass-reflex, port na tyle obudowy
      Średnio- i wysokotonowy muszą być z tubą

Znajomy idzie w przetworniki tubowe na średnich i wysokich, a u mnie będą kopułkowe z tubą - Zaph Audio ma cały zestaw pomiarów kopułkowych w tubach, co mnie zainspirowało do kombinowania z tym. Obaj jesteśmy dobrze osłuchani z tym modelem Klipscha, więc łatwiej nam będzie powiedzieć czy jesteśmy blisko pierwowzoru czy nie.

Celem nie jest stworzenie żadnego audiofilskiego cuda, tylko wykonanie możliwie jak najlepszej konstrukcji trzymając się wytycznych. Nauka i zabawa w jednym, a to dla nas najważniejsze :)
      Last edited by Cyprian W.; 22.12.2024, 23:45.

Skomentuj

Obawiam sie, ze rzeczywiste pasmo przenoszenia tego glosnika jest dalekie od tego, co podaje producent. Opieram swoja opinie na wlasnych pomiarach dwoch, podobnych glosnikow z STX.

Jest to istotna kwestia, poniewaz w Heresy woofer operuje w dosc szerokim pasmie przenoszenia, dlatego uwazam, ze istotne jest zastosowanie dobrego glosnika. Oczywiscie zbudujesz cos na wzor Heresy nawet na tanszym modelu z blaszanym koszem, lecz moim zdaniem to pozorna oszczednosc.

Macie ciekawe wyzwanie, do ktorego warto sie przylozyc.

Skomentuj

W tej kwestii się całkowicie zgadzam - rzeczywiste pasmo przenoszenia zazwyczaj wygląda inaczej niż podane przez producenta, zwłaszcza w przypadku tańszych modeli. Mam podobne doświadczenia z produktami STXa, dlatego szukam kogoś kto może już miał do czynienia z tym konkretnie przetwornikiem.

Z innej strony nie jest drogi, więc możliwe że się szarpnę w styczniu na zamówienie dwóch sztuk w celu przetestowania, najwyżej je zwrócę :)

Skomentuj

Mała aktualizacja - po sylwestrze udało się trochę uprzątnąć i usiąść do projektu. Zawężam pole wyboru przetworników.

Sekcja niskotonowa:
            Beyma 12CMV3 - jeszcze raz dzięki Pogromcy Mitów za podrzucenie tego modelu :)
            Celestion PULSE 12
            Oba przetworniki wydają się być solidnymi kandydatami. Jedyne co mnie trochę martwi w przypadku Celestiona to stosunkowo niski Xmax (4mm). W kolumnie ~60l powinien się sprawdzić, ale to wyjdzie w praniu.
            STXy nadal planuję zamówić, natomiast do tego projektu faktycznie się raczej nadawać nie będą. Już wstępne symulacje pokazały spore problemy w takim litrażu. Jeśli nie wyjdą jakieś okropieństwa przy pomiarach, to mam dla nich inne zastosowanie :)

Sekcja średniotonowa:
            HiVi DMA-A - jedyna dwucalowa kopułka, która mieści się w budżecie. Jest jeszcze model DMB-A w tej samej cenie, wygląda identycznie, pomiary się praktycznie pokrywają z DMA-A. Jedyna różnica jaką wyciągnąłem ze specyfikacji to ciut wyższa częstotliwość rezonansowa.

Sekcja wysokotonowa:
            HiVi SD1.1-A - wykonałem już kilka projektów z tym przetwornikiem i do tej pory to mój faworyt w tej klasie cenowej. Niski poziom zniekształceń harmonicznych, gra czyściutko nawet przy bardzo głośnym odsłuchu.

Jeśli ktoś ma jakieś lepsze propozycje względem którejkolwiek sekcji to jak najbardziej jestem otwarty.
            Last edited by Cyprian W.; 03.01.2025, 03:52.

Skomentuj

Czaruję...
            X