Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak odkleić pierścień ferrytowy w głośniku?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak odkleić pierścień ferrytowy w głośniku?

Pytanie może banalne ale czy zna ktoś skuteczny pomysł na odklejenie pierścienia ferrytowego od dolnego nabiegunnika ?
    Potrzebuje usunąć ferryt w głośniku z podwójnym układem, zazwyczaj dodatkowe ferryty są klejone czymś na bazie epoksydu a jest do dość upierdliwe draństwo.
    Nie zależy mi na bezkolizyjnym usunięciu tego pierścienia więc drastyczne metody wobec niego też wchodzą w grę.
    Last edited by allure09; 02.01.2025, 19:47.

Temperaturą, ale to już zależy w jakim składzie głośnik. Czy cały czy sam kosz - Piekarnik czy gorące powietrze.
    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Głośnik jest cały i sprawny. Palnikiem lub opalarką mógłbym próbować ale nie chciałbym przypadkowo podgrzać głównego ferrytu i go rozindukować.

Skomentuj

Nie wiem czy to będzie takie proste.
        Raz że klej trzyma, a dwa pole magnetyczne.
        Musisz być pewny że klej puścił, w przeciwnym razie magnes pęknie podczas podważania.

Skomentuj

Kiedyś próbowałem tego samego- po kawałeczku kruszyłem cęgami. Pacjent nie przeżył- pękł magnes główny.

Pomysł trochę z czapy- może zamiast odklejać - przykleić odpowiednio drugi w celu neutralizacji?
          Last edited by jjurek; 03.01.2025, 13:24.

Skomentuj

Autor tematu napisał, że nie zależy mu na tym magnesie, wiec ja bym go ścisnął, wykruszył. Lepiej nie grzać, bo można osłabić napęd, walić młotkiem w magnes też kiepski pomysł. Można też spróbować podważyć ostrym dłutem. Albo klej puści, albo magnes pęknie. Może ścisnąć wystający magnes w dużym imadle?

Skomentuj

Podgrzewanie odpadało od razu z powodu o którym Pogromca wspomniał.
              Odbicie doklejonego ferrytu jest po prostu arcytrudne. Udało się go skruszyć na imadle ale i tak jeszcze trzeba się pozbyć jego resztek.
              Epoksyd to silne draństwo.

Skomentuj

odbicie magnesu to ryzyko
                jedne magnesy pieknie to przechodza, inne sie rozpadaja na drobne kawalki :/

odbija sie "klinem"
                stary noz czy cos podobnego i wbic miedzy nabiegunnik a magnes

Skomentuj

A może coś takiego się tu przyda: https://www.akemi.com.pl/akemi-plyn-...a-1l-p-33.html
                  Nie używałem, ale krótkie poszukiwania naprowadziły mnie na ten specyfik.

Skomentuj

ale cena :/
                    dla jednostkowej roboty bez sensu

Skomentuj

Czaruję...
                    X