Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Waga membrany biernej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Waga membrany biernej

Cześć

Zrobiłem ostatnio testowo zestaw wykorzystując membrane zamiast BR i uzyłem SB16PFCR-00

Ze względu na małą skrzynkę i próbę wyciągnięcia niskiego fs, musiałem dołożyć 88gr.

zacząłem się zastanawiać jak to jest z tymi membranami, czy 88gr to nie za dużo na taką membrane?

Czy istnieje pewna graniczna wartość wagi dołożonej? głównie pytam pod kątem deformacji np zawieszenia z czasem.

jeszcze dodam jedną rzecz. Ze względu na brak dostępu do odpowiednich krążków, musiałem złożyć kanapkę z podkładek. Suma długości podkładek na śrubie to 30mm, także robi się dodatkowo dźwignia.

Skomentuj

Cześć,

Pewnie kiedyś tam się zdeformuje.
      Ale bardziej mnie ciekawi co innego. Co to za konstrukcja w której musiałeś dodać aż tyle masy? Te membrany same z siebie mają bardzo niskie fs, 20-30Hz. Ja zazwyczaj odejmuję masy, tzn dodaję drugą membranę żeby zwiększyć powierzchnię i ponieść fs, a u Ciebie odwrotnie

Skomentuj

sb15cac w 6-ciu litrach strojenie wyszło 33hz. Miałem akurat takie skrzynki które były do pocięcia i od roku leżą mi te membrany, stwierdziłem,że się pobawie.

Skomentuj

Aha, no jak dla zabawy to ok.
          Mała skrzynka i niska częstotliwość to mała skuteczność.

Skomentuj

Warunki w jakich to gra to przy ścianie i na biurku, odsłuch max z metra. akurat takie strojenie i rozmiar budy pozwolił na rozciągnięcie w doł pasma bez drastycznego podbicia basu ze względu na ograniczenie przestrzeni.

Generalnie wszystko się zgadza tylko tak jak mówisz, waga 88gr to już sporo i zaciekawiło mnie po jakim czasie może być widoczna deformacja membrany.

Skomentuj

W takich warunkach to chyba lepiej zrobić klozeta z podbiciem basu.

Skomentuj

Być może zamknięta by wystarczyła, ale jak mam wywalić części na olx to stwierdziłem,że trochę się pobawię. Efekt mnie zadowala, zostają. Może latem będzie czas to zrobie większe normalne skrzynki.

Skomentuj

Czaruję...
                X