Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bose 901

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bose 901

Witam!

Czytajac gazete wpadlem na pomysl abysmy sprobowali skopiowac kolumny Bose 901. Udalo sie z Acuhornami to moze teraz bysmy sie zabrali za to.

Linki do stornki o nich:
    http://www.bose.com/controller?event...standing_index

Po krotce co wyczytalem z gazetki:

Skrzynia kryje 9 takich samych szerokopasmowych glosnikow. Jeden skierowany jest do przodu a 8 do tylu. Odbity od scian dzwiek dociera do sluchacza ze wszystkich stron, co ponoc ma wywolywac niezwykle wraznie przestrzeni.

Co wy na to?

[ Dodano: 2006-05-13, 20:40 ]
    Rozwiazanie stosowane w glosniku + fotki glosnika bez maskownic:

http://www.bose.com/controller?event...g_solution.jsp

Hmm.. Może ja byłbym zainteresowany, jakie są tam przetworniki?

Skomentuj

Tylko jak to tam wygląda w środku ? I jakiego głosnika użyć, bo arz raczej duży wyjdzie chyba, że damy 4 zamiast 8

Nowe wyzwanie dla Umberto i Tomaszo:>

Skomentuj

Jak juz mowilem sa to szerokopasmowki. Cos mniejszego od arz. Szukalem na stronce bose ale oni mowia tylko ogolnie. Moze cos od visatona albo monacora bysmy wzieli. Na tyle fostexow chyba niewielu stac.

[ Dodano: 2006-05-14, 11:09 ]
        Chyba zeby zrobic cos na tonsilach telewizyjnych.

np. GD 5-9/6/2 - 8 Ohm lub GD 5-9/7,5 - 8 Ohm

Dosc rowne charki maja i ciagna do tych 20khz. Basik by sie podparlo subkiem jakims.

Skomentuj

Jeśli tanie zamówienie zbiorowe - jestem za. Niestety jak mówisz - na Fostexy mnie nie stać. I na pewno nie robiłbym na 8 przetwornikach - cena wyszłaby kolosalna, a nie chcę ryzykować. 5szt. w jednej kolumnie to max - myślełem o tych: http://www.visaton.de/english/artikel/art_867_1_3.html 30zł. Choć nie ukrywam - byłbym za ARZami - trochę duże by wyszło, ale trudno. Monacory dla mnie odpadają, za drogie.

Skomentuj

Niom ten visatonek tez calkiem przyjemny i cena dosc przystepna. Poczekajmy na reszte propozycji.

Jednak pamietajmy ze bose tez nie stosuje wielkich glosnikow. W tych skrzynkach beda pewnie + - 8cm szerokopasmowki.

[ Dodano: 2006-05-14, 11:32 ]
            Znalazlem cos takiego:

http://www.stereophile.com/standloud...425/index.html
            opis bose 901 - po angielsku. Troche czytania bo az 4 stronki ale omowione jest chyba wszystko.

Skomentuj

Tak jak mówię - te Visatony licze po 25zł :) To wychodzi 250zł, licząc po 5 na kolumnę, więcej bym nie robił. Efekt powinien być ciekawy, a i na allegro ze sprzedaniem jakby co problemów być nie powinno. Oczywiście do tych Visów sub konieczny, nie poradzą sobie. (od 120Hz ->)

[ Dodano: 2006-05-14, 11:33 ]
              A jak ze zwrotą? Bo ja proponuję bez, się zobaczy, co potrafią. Pójdzie czysty sygnał i powinno być ok. Koszta całości w 350zł powinny się zamknąć.

Skomentuj

Description: Moving-coil loudspeaker housing 9 full-range 4"-cone drivers arranged for 11% direct-radiated and 89% reflected sound. Supplied with variable active equalizer consolette. Nominal impedance: 8 ohms.

Skomentuj

3 tesle ARZ... ...1 na przod 2 na tyl.

Skomentuj

wektor ma racje, nie ma co wsadzać po 8 czy tam 5 nawet. I chyba nie ma wątpliwości że Arz za te kasę nie ma konkurencji. Do eksperymentu tak będzie najlepiej.

Skomentuj

Mniam wtapiam sie w temat

Skomentuj

mi to przypomina stereolith ;]

[ Dodano: 2006-05-14, 19:29 ]
                        jeśli chodzi o idee tych odbić...

Skomentuj

3 Tesle? Czy aby nie będzie to wtedy duża strata na całej koncepocji tegoż przestrzennego dźwięku? Szczerze mówiąc wolałbym 5 Visatonów, w końcu nikt ich nie słuchał - może to perełki.

Skomentuj

Popatrzyłem,pogłowkowalem.Inaczej to widze.To co oni prezentują jest niezłe,naprawdę niezłe ale raczej dla szarego zjadacza chleba.Ten zestaw w odpowiednim pomieszczeniu zwali z nóg Kowalskiego przestrzenia i stereofonią.Pozorną.Bo to w sumie kupa odbic i tyle.

Ja bym to rozwiązał inaczej,front owszem,szerokopasmóweczka puszczona całym pasmem.Natomiast tył bym poświęcił pod jakieś 8 cali i podciął jak w 2,5 drogi.Mogą być pewne problemy z spl-em ale myślę że takie dwie odpowiednie sztuki plus warunki pracy(róg pokoju) by sobie jakos dały rade.Może być bardzo ciekawie.

Skomentuj

Widze ze podalem bardzo ciekawy pomysl na konstrukcje

Skomentuj

Owszem,podaj teraz źródło finansów które doprowadza do końca eksperymenty w tym temacie
                                Ja ostatnio przeginam,za duzo,za drogo...czas na zastopowanie.

Skomentuj

Trzeba bedzie bank obrobic... :)

Skomentuj

ja kupuje kupe głośników szerokopasmowych do tv więc przetestuje wszystkie tego typu projekty ;]
                                    of koz z stereolithem na czele ;]
                                    i to za śmieszną kase :P

Skomentuj

To będziemy w końcu cos kombinować? :)

Skomentuj

poczekaj do 19 maja ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X