Witam otóż posiadam dwa takie głośniki z lat 80 głośniki sa po regeneracji na orginalnych częsćiach tonsila. Głośniki grały wcześniej w jakiejs budzie zamknietej jakies 17l system 3 drożny ale z wysokotonowców i obudowy juz duzo nie została cała jest tylko zwrotke tzn. cewki . Gdzieś wyczytałem ze głośniki z tamtych lat mają qts = 0,4 vas = 59l i fs =45 Hz. Nom i do rzeczy wymyśliłem zeby zrobić bude do nich zamknięta na 21l letko tłumioną. Na niskotonowca dać ta samą cewke co była w starej kolumnie filtr 6db/okt. niestety wartości cewek nie znam ;/. A za wysoko tonowca dać Visatona SC 10 cietego na 4,2 KHz przy 12 db/okt. Częsci tez ze starej kolumny :). Jak myślicie bedzie coś z tego cóś nie tak zrobiłem. ??? Maja z tego powstać dwie kolumienki które bede grały srednie i wysokie tony bardzo ładnie bo doł subem zamierzam uzupełnić. Z góry danke :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kolumna na GDN 20/40/11
Collapse
X
-
Dobrych dwu drożnych kolumn z tego nie zrobisz bo jednak średnica głośnika wprowadza ograniczenie. Podział bym dał niższy ok 3-3,5kHz a zastosował stromsze filtry. Co do parametrów tego gdn'a to z pewnością po regeneracji są inne. Jednak obudowa zakmnieta o proponowanyc przez ciebie ok 20L bedzie dobra.
-
Hmmm tak sobie przemyslałem ze bym musiał ładnie sie nakombinowac zeby to jakoś zagrało. A jak by sie pozbyc tych wszytkich zwortnic tego tonisla po regenracji i za cene tego wszytkiego kupic Monacor sph170. ?? Visatona nowe nie uzywane akurat mam na stanie także raczej bym sie ich nie pozbywał. Zagrało by to jakos ze soba ??
Skomentuj
Skomentuj