Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwrotnica

Poszukuje zwrotnicy do W100 S i SC10N. Zmontowałem coś takiego jak screanie tylko mi się wydaje że coś tam źle liczy. Pomóżcie dobrać coś sensownego.

Czemu uwarzasz że coś tam źle liczy ??

Skomentuj

Re: zwrotnica

Zamieszczone przez zook
      Poszukuje zwrotnicy do W100 S i SC10N. Zmontowałem coś takiego jak screanie tylko mi się wydaje że coś tam źle liczy. Pomóżcie dobrać coś sensownego.
      Witam. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
      Program liczy zapewne dobrze ale dla idealnych głośników o impedancji 8 omów. Faktyczna impedancja jest inna: SC10N ma 6,9 a W100S8 ma 6,6 i tu już jest pierwsza nieścisłość. Druga to nieuwzględnienie charakterystyki spl głośników. W100S ma ją lekko wznoszącą z częstotliwością a powyżej 2000 jest mocno nieliniowa. Tak sie składa, że sam majstruję kolumienki efektowe na takim zestawie i przysiadłem fałdów nad nimi. Wykorzystałem program już trochę archaiczny: SpeakerPro6.0 i przy okazji może ktoś z "profesorów" rzuci okiem na poniższe wyniki :->.
      W związku z charakterystyką W100s8 przyciąłem go dość nisko bo w okolicy 1100Hz zwrotnicą 12dB: 1,5mH i 15uF. W konsekwencji więcej musi z siebie dać SC10N przycięty nisko na ok 2200Hz 12dB: 10uF i 0,5mH ale ponieważ ma większą skuteczność przytłumiłem go na ok 8dB: Rszer=3,3Ohma Rrówn=4,7 Ohma więc nie powinno mu to zaszkodzić. Głośniki są połączone zgodnie w fazie a różnicę położenia źródeł dźwięku założyłem 10mm.
      Oto wynikowy przebieg charakterystyki przy zamkniętej obudowie o poj. 3 litrów:

Skomentuj

JacekK, chodzi nie o rezystancje, a o impedancje, która jest zmienna w funkcji częstotliwości.
        coś za nisko uciąłeś te głośniki...
        i widać tam sporą dziure w charce ...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
          JacekK, chodzi nie o rezystancje, a o impedancje, która jest zmienna w funkcji częstotliwości.
          coś za nisko uciąłeś te głośniki...
          i widać tam sporą dziure w charce ...
          Ups, slusznie. Dałem ciała. ALe jam jeszcze w żlobku więc "zmiłowania ludeczkowie.... ;-)"
          To wyjaśnia dlaczego obliczone na podstawie Rd a nie z zwrotnice dawaly nieszczególne wykresy i musiałem zmieniać częstotliwości podziału. Wstyd ...
          Ale ponieważ wszystko jest względne :-D więc poprostu podane przeze mnie częstotliwości podziału sa nieprawdziwe ( ok 1500Hz dla W100 i 2700Hz dla SC ). Co do dołu w charakterystyce to wynika on z: za malej obudowy (podbicie w dolnym zakresie) i za małego tłumienia SC. Po poprawieniu tłumienia Rr=4,7 i Rs=4,4 mamy coś takiego:

Wiać starą i nowa charakterystykę.

Skomentuj

Olał tamtą zwrotnice. Zmianiłem konfiguracje głośników. Teraz na tapecie GDN 10/30 i G20 SC. Nie ma problemów ze zwrotką. Ten GDN troche gorszy od W100 ale ma liniową charakterystyke.

Skomentuj

Czaruję...
            X