Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
zwrotnica
Collapse
X
-
Re: zwrotnica
Zamieszczone przez zookPoszukuje zwrotnicy do W100 S i SC10N. Zmontowałem coś takiego jak screanie tylko mi się wydaje że coś tam źle liczy. Pomóżcie dobrać coś sensownego.
Program liczy zapewne dobrze ale dla idealnych głośników o impedancji 8 omów. Faktyczna impedancja jest inna: SC10N ma 6,9 a W100S8 ma 6,6 i tu już jest pierwsza nieścisłość. Druga to nieuwzględnienie charakterystyki spl głośników. W100S ma ją lekko wznoszącą z częstotliwością a powyżej 2000 jest mocno nieliniowa. Tak sie składa, że sam majstruję kolumienki efektowe na takim zestawie i przysiadłem fałdów nad nimi. Wykorzystałem program już trochę archaiczny: SpeakerPro6.0 i przy okazji może ktoś z "profesorów" rzuci okiem na poniższe wyniki :->.
W związku z charakterystyką W100s8 przyciąłem go dość nisko bo w okolicy 1100Hz zwrotnicą 12dB: 1,5mH i 15uF. W konsekwencji więcej musi z siebie dać SC10N przycięty nisko na ok 2200Hz 12dB: 10uF i 0,5mH ale ponieważ ma większą skuteczność przytłumiłem go na ok 8dB: Rszer=3,3Ohma Rrówn=4,7 Ohma więc nie powinno mu to zaszkodzić. Głośniki są połączone zgodnie w fazie a różnicę położenia źródeł dźwięku założyłem 10mm.
Oto wynikowy przebieg charakterystyki przy zamkniętej obudowie o poj. 3 litrów:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takeroJacekK, chodzi nie o rezystancje, a o impedancje, która jest zmienna w funkcji częstotliwości.
coś za nisko uciąłeś te głośniki...
i widać tam sporą dziure w charce ...
To wyjaśnia dlaczego obliczone na podstawie Rd a nie z zwrotnice dawaly nieszczególne wykresy i musiałem zmieniać częstotliwości podziału. Wstyd ...
Ale ponieważ wszystko jest względne :-D więc poprostu podane przeze mnie częstotliwości podziału sa nieprawdziwe ( ok 1500Hz dla W100 i 2700Hz dla SC ). Co do dołu w charakterystyce to wynika on z: za malej obudowy (podbicie w dolnym zakresie) i za małego tłumienia SC. Po poprawieniu tłumienia Rr=4,7 i Rs=4,4 mamy coś takiego:
Wiać starą i nowa charakterystykę.
Skomentuj
Skomentuj