Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe Niezdecydowane.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe Niezdecydowane.

Tak jak w temacie :

Mam zamiar zbudować ładnie grające ale głośne, kolumny głośnikowe Co z pozoru się wyklucza :)

Będą to kolumny podłogowe w stylu kolumn ALTON'a które były na dwóch stx'ach 27/150/8 .....

Przewiduję następujące głośniki:

2 x Stx GDN-27-150-8-SS nisko tonowy <---| Po
    2 x Stx GDN-32-150-8-SC nisko tonowy <---| Jednym
    2 x Tonsil 20/40 średnio tonowy (już mam) <---| Na
    2 x Tonsil 9/80 wysokotonowy (już mam) <---| Kolumnę

Teraz pytania :

1. Czy wzmacniacz Unitra ws- 704 będzie wystarczający do napędzania tych kolumn i wyciągnie z nich powyrzej 50% mocy jeżeli połączę głośniki nisko tonowe równolege..
    2. Czy obudowa może mieć 90L?
    3. Jaką mocą powinien dysponować wzmacniacz napędzający takie kolumny?

PS. Przepraszam za nachalność oraz jeżeli ten post jest w złym dziale proszę moderatora o przeniesienie go :)

Pierwsze radzilbym poczytac arty na stronie glownej i troszeczke zainteresowac sie konstrukcjami w dziale Konstrukcje. Poczyta kilka dni Forum zeby nabrac troche wiedzy. Z tego co widze to ta wiedza jest mizerna :)

To co napisales wyzej jest bez sensu :)

Skomentuj

Przewiduję następujące głośniki:

2 x Stx GDN-27-150-8-SS nisko tonowy <---| Po
      2 x Stx GDN-32-150-8-SC nisko tonowy <---| Jednym
      2 x Tonsil 20/40 średnio tonowy (już mam) <---| Na
      2 x Tonsil 9/80 wysokotonowy (już mam) <---| Kolumnę
      dziwny pomysł ;]
      jeśli już chcesz 2 niskie dać to daj takie same...

20 40 na średniotonowca ? :|

Mi to wygląda jakbyś chciał zrobić 3 drogi z kolumn ZG ;]

1. Czy wzmacniacz Unitra ws- 704 będzie wystarczający do napędzania tych kolumn i wyciągnie z nich powyrzej 50% mocy jeżeli połączę głośniki nisko tonowe równolege..
      po 1 będzie za mały, a po 2 nie wiem ocb z wyciąganiem mocy z głośników ;]
      2. Czy obudowa może mieć 90L?
      może ;]
      może mieć również 9 jak i 900l ;]
      proponuje poczytać arty...
      3. Jaką mocą powinien dysponować wzmacniacz napędzający takie kolumny?
      to będzie raczej kompromis jak podejrzewam wobec czego jest to kwestią pomieszczenia i preferencji sluchowych ...

Skomentuj

1. Ja nie mówię że sie na tym znam.... bo znam się mało :P
        2. Zapomniałem zaznaczyć (przez pośpiech) że te nisko tonowe to są albo 2 x Stx GDN-32-150-8-SC na kolumnę albo 2 x Stx GDN-27-150-8-SS na kolumnę za co b.przepraszam...
        3. Z wyciąganiem mocy to chodzio to czy taki wzmacniacz wykożysta ponad połowę potencjału mocowego kolumn.
        4. czy jeżeli dwa takie same głośniki 150w 8Ohm połączymy równolegle to otrzymamy 300w 8 Ohm czy 16Ohm?
        5. Jak policzyć obudowę dla dwóch takich stx'ów basowych poniewarz w artykule jest jedynie dla jednego głośnika wzór.....
        6. Nie rozumiem o co chodzi w tym całym strojeniu obudowy czy mogli byście wytłumaczyć mi to "po chłopsku" ?
        7. Czy wzmacniacz 2 x 150 watt przy 8 Ohm (impedancja od 4 do 16 Ohm) jest wystarczający dla dwócz basówek stx'a GDN-32-150-8-SC połączonych równolegle?

Skomentuj

4. rownolegle otrzymamy 4ohm'y
          7. pokaza tylko czesc sowjego potencjalu, zapytaj ALTON'a jaki mocny wzmak jest potrzebny do takich kolumn

Skomentuj

5. mnożysz razy dwa...
            6. poczytaj artykuly nt obudowy bass reflex...

Skomentuj

6. Przeczytałem ten artykuł i nic z niego nie rozumiem :P proszę przybliżcie mi to choć troszkę
              4. To znaczy że otrzymam 300w 4 Ohm?

A więc:

1. Czy wzmacniacz 2x 200w 8Ohm wystarczy na te dwie kolumny?
              2. Czy jeden stx 32/300/4 sc zagra tak jak te dwia stx'iki 27/150/8 ?
              3. Z wyliczeń na podstawie artów wychodzi mi do tych dwóch głośników obudowa 488L :P coś mi się wydaje że to za dużo.. możecie mi powiedzieć jak to jest?
              4. Czy nadadzą się te 2 zwrotnice trójdrożne do tego zestawu? : http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&...vItemDB=itemdb
              wiem że stx robi "nieciekawe" zwrotnice, ale jakoś tak mi sie podobają....... zweryfikujcie moje poglądy...
              5. Jaki wzmacniacz byś cie polecali do tych kolumn? jeżeli diy to z jakich komponentów a jeżeli gotowiec seryjny to dajcie model

Zgóry serdecznie dziękuję za pomoc :)

[ Dodano: 2006-06-07, 15:47 ]
              Co myślicie o tym wzmaku jako o napędzie do takich kolumn? :
              http://www.thevintageknob.org/KENWOO...0/KA1000.html#

Skomentuj

Czaruję...
              X