Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny na peerlessach pytanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny na peerlessach pytanie

Witam wszystkich na forum to mój pierwszy post wiec potraktujcie mnie ulgowo
    Chciałem złożyć swoje pierwsze kolumny na głośnikach peerless wysokotonowy to peerless vline XT25TG-30-04 średniotonowy peerless HDS-134 NOM a niskotonowy sls12” albo sls10”. Obodowe mam zamiar zrobić zamkniętą 70- 100 litrów. Mój wzmacniacz to yamacha rxv 450 6x 85watt rms/130din zastosowanie raczej do muzyki (rożne rodzaje ale nie techno.) rzadziej do filmów.
    Pytania
    -czy to dobre połączenie głośników jak one będę ze sobą współgrać. Głośniki nisko i średnio maja 8 ohm wysoko 4 ohm czy to nie przeszkadza ?
    -czy podział w zwrotnicy na 250 hz i 4 khz 12db/okt będzie dobry?

Jestem w trakcie prac na jig’iem i wzmacniaczem mikrofonowym wiec raczej będę mógł robić pomiary.

Z góry dziękuje za pomoc
    Pozdrowienia Norbertto

3way na początek to ryzykowna sprawa, jaki masz pokój do tego?

Skomentuj

no i wzmak to musi miec zpas - wiec zapomnij ze tym co masz wysterujesz te slski

Skomentuj

z tym 3 way to bede mial dużo czasu na wakacjach to może dam rade;p pokuj to powyzej 12mkw to w takim razie jak nie te sls to co mi radzicie

Skomentuj

norberto11, zawsze możesz popróbować z aktywnym dołem, co prawda koszty podrosną ale dwie kolumny 2-way na xt i hds i do tego, 2 wbudowane suby na sls z własnym zasilaniem byłyby zacne. Można powiedzieć, że chodzi mi coś na wzór 2.2 EZO'a. Jeżeli będziesz miał jig'a to jestem pewien, że z pomocą naszych wyjadaczy np SW dasz rade. A była by z tego całkiem ciekawa konstrukcja!

Skomentuj

A ja powiem tak robiac kolumny na SLS dodaj do ich ceny prawdziwa koncówkę mocy conajmniej 300W. Od tych mocy ten glosnik zaczyna prawdziwie grać a nie meczyc się. proponuje zamiast takich wielkich 3 weay robic mniejsze np 2,5 drogi na 2xm18wh + XT19.

[ Dodano: 2006-06-08, 00:53 ]
            Z właśnego doswiadczenia wiem że jak SLS to najlepiej z dołem aktywnym ale to jeszcze większe koszta. Ale jak już odpalisz po tych wszystkich kosztach takie wilekie kolumny to powiem jedno Potega dzwieku.

Skomentuj

do 12 metrów to spokojnie wystarczy jedna M18WH , sam mam 2,5 drogi ale to w pokoju 25metrów kw i 3,4 wysoki( bardzo ciężki do naglóśnienia) i z 2,5way w br basu jest DUŻO

Skomentuj

a nie latwiej zrobic ostinato + aktywnego na jednym sls?? zwrotka jest, konstrukcja sprawdzona, a kasa zaoszczedzona za drugiego sls'a pojdzie na wzmaka...

Skomentuj

cieżka decyzja mnie czeka aktywny dół to ciekawa propozycja ale odpada ze względu na koszty a na osobnego suba np na sls to jakoś nie mam ochoty i miejsca, to chyba zrobie tak jak proponuje Domino albo wysoki i średni bez zmian a zamiast sls HDS-205 EXC.
                  Co o tym myslicie?

Skomentuj

Czaruję...
                  X