Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Estradówki na GDN-38

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Estradówki na GDN-38

Witam

Chciałbym zrobić 2 kolumny estadowe na głośnikach:
    GDN-38-300-4-AE
    GDWT-9-150-4-PJ
    Jest to moja pierwsza konstrukcja dlatego prosze o porady, propozycje i uwagi co do niej.
    Ma to byc zestaw nagłaśniający sale 100-200m2 nie przekraczający kwoty 600-650 zł (w przyszłości bedzie jeszcze do tego sub)
    Chce zastosowac zwrotnice 2D 12 dostepna w firmie stx oraz zabezpieczenie na żarówce ale kompletnie nie wiem jak to zrobic... WinISD liczy obudowe na 169 l i 2 bass-reflexy 10 cm na długość 6,85 przy 45 Hz. Do tego dojda jeszcze terminale wygłuszenie obicie wiec przy tych założeniach wychodzi ok 280-290 zł na kolumne.
    Co o tym sądzicie? - doradźcie niedoświadczonemu...

Pozdrawiam, tomuss

Radzilbym te kolejnosc:

-naucz sie czytac
    -przeczytaj regulamin moze wowczas dojdziesz do tego ze to sie pokazuje gotowe konstrukcje

Trolu forumowy

Skomentuj

OK sorki, przenieście temat tam gdzie trzeba ja nie mam takiej władzy

Edit:
      Więc co sądzicie o tej konstrukcji?

Skomentuj

Jest ble !

Jak ma byc tanio to:

-gdn 30-200 ( chyba ze wyrwiesz 30-300 )
        -tubka stx

Filt tylko na gwizdek. Basik podpinasz bezposrednio bez zadnych zwrotek.

Bedzie tanio i w miare dobrze.

Dokladnie taka konstrukcje wykonal Sound Wave :)

Skomentuj

Jednak wolałbym pozostac przy GDN 38 poniewaz zalezy mi na mocy tych kolumn a dostac gdn 30 300 jest trudno i trzeba czekac a zalezy mi na czasie. Jak wykonac zabezpieczenie na zarówce? i czy litraz kolumn jest odpowiedni to są moje pytania. obliczylem mniej wiecej wymiary zewnetrzne kolumny: 50x50x70 [cm] Czy tak bedzie dobrze? chce zastosowac płyte wiórową 2,2 cm. Dużo pytan ale jest to moja pierwsza konstrukcja, wiec prosze o wyrozumialosc:)

Skomentuj

Tylko ze 38 bedzie sobie zle radzic z srednica. No chyba ze chcesz miec ogromny dol w srednim pasmie.

Dla 38 dajesz ok. 100 litrow
            Dla 30 ok 60 - 70

Skomentuj

Dla 30/300 jakies 50 litrow.
              Nie pchaj sie w 2way na 38, no chyba ze dasz pozadny driver.

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...6c8c6de6c5125c

Skomentuj

Dobra przekonałeś mnie. Zrobie 2 kolumny na 30/200/4AE z układem magnetycznym od 38/300 (te co Sound Wave). W sumie wyjdzie mniej, a w przyszłości do tego subwoofer(y). Dzieki za porady

Skomentuj

No i git;]
                    Te 30/300 nie sa takie zle:)

Skomentuj

jak masz kase to radze zainwestowac w tonsila 12-19-150... te wysokotonowki wola troche wyzszty podzial... znaczy napewno sie na tej zwrotce SW nie popala ale ladniej graja wyzej ciete (zreszta on sam doszedl do takiego wniosku)... a tonsil nieiwele drozszy a o niebo leszpy

Skomentuj

Niom... tutaj sie w pelni zgadzam :)

Skomentuj

No nie wiem czy niewiele droższe (89zł za szt.), ale napewno grają lepiej. Moim zdaniem Tonsil produkuje b. dobre wyskokotonowce ale jak dla mnie za drogo... A co do stx to wiem ze głosnik jest dosyc slaby (juz taki spaliłem w eltronach), ale na tej zwrotce nie ma bata zeby sie spalił:)) Zobacze jak gra, jeżeli bede mial nie dosyt to zastosuje po 2 na kolumne.

Skomentuj

Nie ma szans zeby sie spalil (gdwt stx'a)... sprawdzalem na 250W, co najwyzej zarowka sie swieci

Skomentuj

spalic sie nie spali o czym pisalem ale ladniej gra z wyzyszm cieciem choc ta basowka na to nie pozwala ... ja kupilem tonsiliki chyba po jakies 40 pln

Skomentuj

Czaruję...
                              X