Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pytanie o kolumny 3 drozne (stx)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pytanie o kolumny 3 drozne (stx)

witam. chcialem zrobic sobie kolumny na stx-ah (ograniczone finanse) w stylu kolumn stx-a z-7 :

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...vItemDB=itemdb

napiszcie mi czy jest sens bawic sie w to czy w tych pieniadzach myslec nad czyms innym.
    Przeznaczenie to tylko sluchanie muzyki (przede wszystkim HH). nie beda uzywane w kinie domowym. moja wiedza na ten temat jest dosc skromna.

pozdrawiam

Zaczniemy standardowo:
    -jaki pokoik masz
    -jaki wzmacniacz masz
    -ile kasy masz na cala konstrukcje

Skomentuj

- pokoik mam ok 16m2
      - nie wiem jaki dokladnie mam wzmacniacz :/ jest to technics 2x120 Watt ale to pewnie przy 4 ohmach. nie wiem bo udalo mi sie go kupic okazyjnie (nie znajac dokladnych parametrow) i jeszcze do mnie nie przyszedl
      - jesli chodzi o pieniadze to powiedzmy 350zl. moze udaloby sie skombinowac 400zl ale bedzie ciezko

zalezy mi przede wszystkim zeby bas byl dosc mocny. wiem ze przy takiej konfiguracji nie mozna oczekiwac cudow ale nie jestem jakims melomanem. aktualnie mam jakas kiepska wieze panasonica (sic) i jestem baaaardzo niezadowolony z jej brzmienia. mysle ze taki zestawik jak planuje zagra o wiele lepiej

pozdrawiam

Skomentuj

jesli chodzi o pieniadze to powiedzmy 350zl. moze udaloby sie skombinowac 400zl ale bedzie ciezko
        no to ciężko będzie za tyle monitorki dobre zrobić, a co tu dopiero mówić o 3way...
        Zrób sobie 2way, a w przyszłości wesprzesz subem...
        Ew poszukaj gotowców jakiś na allegro.

Skomentuj

suba mam na stx-ie GDN-27-150-4-SS

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

ale wolalem kupic sobie glosniki zeby nie uzywac suba tylko zeby bas byl z tych glosnikow

a jesli chcailbym kupic dwie takie kolumny co podalem w pierwszym poscie to bylby blad czy wystarczczylyby one malo wymagajacemu sluchaczowi

Skomentuj

ale wolalem kupic sobie glosniki zeby nie uzywac suba tylko zeby bas byl z tych glosnikow
            założenie jest ok, ale nie za taką kase...
            para takich kolumn kosztuje 500zł około z przesyłką...
            a taniej niż sam STX nie zrobisz...

Skomentuj

Zrob lepiej jakies 2.1

Suba na 27 zostaw bo to dosc dobry glosniczek. A jesli chodzi o reszte to np. podlogoweczki na stx 18 + sc10n. Powinno byc cacy :)

Skomentuj

moze uda mi sie wykombinowac pieniadze na te glosniki co napisalem w pierwszym poscie

( http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...vItemDB=itemdb )

napiszcie czy warto je kupic czy lepiej sie w to nie bawic. nie znam sie za bardzo na robieniu kolumn wiec kupienie gotowych chyba nie jest zlym pomyslem. tylko czy warto...

Skomentuj

Ogolnie gotowe kolumny stx nie naleza do najlepszych. Poszukaj jakis mistrali, moze doriwesz jakas dobra uzywke skoro tak bardzo chcesz miec duze kolumny.

Skomentuj

niekoniecznie musza byc duze tylko nie mam wiedzy ani umiejetnosci w robieniu kolumn i wolalbym gotowe a ze wzgledu finansowych zainteresowalem sie tymi stxami.

moze ktos mi doradzi co zrobic zeby efekt byl w miare zadowalajacy. w ostatecznosci moge zrobic jakies podlogowki (2 way) i wspomagac je subem. tylko tu sie rodzi pytanie: na jakich przetwornikach te podlogowki. finanse to ok 400zl. jesli chodzi o parametry to mysle ze ok 100watt, 8ohm ale naprawde sie nie znam wiec prosilbym o rade.

[ Dodano: 2006-06-15, 13:18 ]
                    a co myslicie o takim zestawie:

2x TVM Acoustics ARN-188-05-8 (rownolegle polaczone)
                    lub
                    2x TVM Acoustics ARN-188-05-4 (szeregowo polaczone)

i do tego Visaton SC 10 N

to zestaw na jedna kolumne.
                    czy jednak pozostac przy stx-ie i zrobic kolumny w oparciu o GDN-18-120-6-SW + ten visaton

Skomentuj

Czaruję...
                    X