Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

chce zrobic kolumny.....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez mułe18
    ktora ma mnie wiecej 100cm wysokocci:)
    wymiarami kolumny można żąglować więc to najmniejszy problem...
    zas glosnikow jest sporo ale nie wiem ktore wybrac....te glosniki ktore podalem wczesniej wlasnie nie wiem czy sie je oplaca kupywac i czy beda ladnie graly:) glownie rozchodzi mi sie o bas aby byl w miare glosny i czysty:)
    ale i tak główny problem to zwrota...
    jeśli nie masz możliwości jej poprawnego zaprojektowania to wogóle zapomnij o takim rozwiązaniu, zostaje tylko skopiowanie jakieś konstrukcji...
    czemu akurat 12' w sekcji niskotonowej ?

Skomentuj

jesli chodzi o glosnik niskotonowy to chce 30 cm poniewaz mi sie wydaje ze najglosniej moze taki grac ale moge sie mylic:)

skusil bym sie na 25 cm ale ja potrzebuje takich kolumn ktore maja po okolo 150 mocy muzycznej....nie znam sie wogole takze piszcie co o tym sadzicie i poprawcie mnie:P

pozdro:)

Skomentuj

Uparl sie z tymi 30cm...
        Zapewne styknely by Ci kolumny Borysa na 2x165kep + xt19

Jakbys mial okazje troche kasy dozbierac to moze 2x 165cp + jakis seasik.

Skomentuj

hehe no uparlem sie

zapewne by mi starczyly tylko jest taki problem ze ja jestem wzrokowcem i mi sie podobaja takie bardziej masywne kolumny ...nic na to nie poradze:)

a co powiecie o tym glosniku---------->

http://www.visaton.de/en/1/19/472.html

lepszy jest od tonsila ktorego zamiescilem wczesniej??

Skomentuj

Jak się w ogóle nie znasz to skąd wiesz,że potrzebujesz 30cm i 150rmsu?

Skomentuj

mułe18, zacznijmy w końcu poważną rozmowe nt audio,
              a zakończmy jakieś tam głupie bezsensowne gadanie które do niczego nie prowadzi...
              chcesz koniecznie 3 way na 30cm niskotonowcu o mocy 150w - niewiadomo skąd, a jak później się okazuje żeby ładnie wyglądało...
              zaczynam odnosić wrażenie że pomyliłeś...
              albo zaczniemy dyskusje na poziomie albo zakończymy ją wogóle.
              zanim znów cokolwiek napiszesz zajrzyj na strone główną i poczytaj artykuly.
              jeśli ciągle dyskusja będzie przebiegała na tak niskim poziomie merytorycznym topic zostanie zamknięty!

Skomentuj

ja chce poprostu zebyscie mi doradzili jakie glosniki najlepiej wsadzic do kolumn za 1200zl zeby fajnie graly i tyle nic wiecej:|!!
                Bede sie powtarzal:
                2x165kep + xt19

Skomentuj

mułe18, nikomu nie groże,ale forum musi być na odpowiednim poziomie.
                  to że się nie znasz nie usprawiedliwia Cie, jest wiele osób które się nie znają i zaczyną one w przeciwieństwie do Ciebie od zapoznania się z artami, poczytania forum , używania wyszukiwarki w razie wątpliwości, a do tego wiedzą czego chcą.
                  Twoje jedyne kryteria to kwota i to że głośnik niskotonowy z 3way musi mieć 30cm i 150watt mocy muzycznej...
                  W rozmowie na gg mówiłeś że za kolumny się weźmiesz za 2 - 3 miesiące, a tu mam wrażenie że wisi Ci na słuchwace zakład stolarski który Ci płyty docina...
                  Przystopuj - zdobądź jakąś tam elementarną wiedze, a potem się bierz za kolumny.
                  Kolumny 3 way nie są prostą sprawą nawet dla dość zaawansowanych w temacie,
                  a Ty nie mając kompletnie o tym pojęcia chcesz to zrobić...

Skomentuj

ale po co mi elementarna wiedza!!

jak ja sie chce tylko dowiedziec z jakich glosnikow najlepiej sobie zrobic kolumny!!

nic wiecej

zalezy mi tylko na tych glosnikach bo skladal mi bedzie kolega te kolumny!!

apropos elementarnej wiedzy to co proponujesz abym poczytal zebem nabral doswiadczenia jesli chodzi o glosniki??

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
                      Uparl sie z tymi 30cm...
                      nudzi sie ...

ja jakbym mial 1,5tykla na "kolumny" to wszystko bym przeszukal ...a na forum podal tylko konkrety ...moze nie tylko na tym jednym ..to zawracanie dupy ..ktos sie swietnie bawi.

Skomentuj

jak ja sie chce tylko dowiedziec z jakich glosnikow najlepiej sobie zrobic kolumny!!
                        poszukaj sobie http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5931

zalezy mi tylko na tych glosnikach bo skladal mi bedzie kolega te kolumny!!
                        skoro potrafi zwroty zaprojektować to pewnie głośniki też potrafi wybrać...
                        pozatym dostałeś już odpowiedź:
                        Zamieszczone przez Maxi
                        2x165kep + xt19
                        świetne pytanie...

słuchaj - zastanów się nad wszystkim i wtedy pisz, wszystkie głupie posty będą usuwane...

Skomentuj

Bardzo dobre pytanie, gdybys poczytał artykuły wiedział byś, że szukając głośników nie kirujemy się średnica i mocą w takim stopniu jak innymi parametrami. Jeżeli dla Ciebie 150W to wyznacznik głośności to się mylisz bo najpierw wypada znać efektywność głośnika.

Dla przyłakdu kolega ma kolumny jakiś tam bezfirmówki z supermarketu za 400zł 2 szt i tam ma w jednej 2x18 i jak byłem u niego słucham no i gra to bo gra z unitrą ale można powiedzieć ujdzie. A co najważniejsze kolumny maja po 200W :mrgreen: Po pewnym czasie kolego przychodzi do mnie i słucha moich kochanych Łezek. I co sie okazyje :shock: szok, (oczywiście sub schowany w rogu pokoju) koledze kopada opadła i zaczyna sie kucze one z 300W musza mieć skoro tak głośno grają, a ja: nie samym watem żyje człowiek!! i wyład o efektyności. Oczywiście kolega nie spodziewał się że własnorecznie wykonane kolumny zagrają lepiej jak sklepowe. Cóż morał jest taki: elementarna wiedza pomoże ci zaprojektować i złożyć kolumny który nie będziesz się musiał wstydzić a cieszyć się z nich będziesz długo i intensywnnie. :wink:

Skomentuj

dobra poczytam cosik i moze zdobede ta wasza>> elementarna wiedze<<

Skomentuj

mułe18

Ja moze nie bede zachwalal strasznie moich kolumn ale mozesz sie co nieco dowiedziec od wlasciciela podobnego zestawu. Owy wlasciciel mial w domu kolumny na 2 sls10" ktore karmil prawie 200W. Teraz przeisiadl sie na 4szt monacora, ktorego membrana jest wielkosci plyty CD. Wrazenia moze ci opisac sam - dj_zibi z akustyka.info
                              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

dj_zibi miał 2xsls12''

Skomentuj

O nawet 12". Dziekuje za poprawke.
                                  i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
                                  X