Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Amplituner A/V 5.1 Do dużych kolumn własnej roboty

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Amplituner A/V 5.1 Do dużych kolumn własnej roboty

Myślę nad kupnem Amplitunera, ogólnie to potrzebuje jakiś dobry Amplituner do 1000zł. Używany albo nowy na razie do 4 głośników.
    Dwa przednie głośniki to konstrukcje własnej roboty, szer. 53cm dł. 45cm wys. 58cm truj drożne z głośnikiem 30cm GDN Tonsila 100W znamionu 8ohm, gra bardzo ładnie ma silny bas. Tylne to małe kolumienki od wieży około 30W znamionu 6ohm.
    Potrzebuje jakiś amplituner żeby dobrze współpracował z tym zestawem, i żeby dawał ładny mięciutki basik (w miarę mocny) z przednich kolumn bez suba.

Dobrze jakby miał: dodatkową regulacje głośności kanałów surround i centralnego, dodatkowe podbicie basu (loudness), equalizer. zegar, pilot, dobry bas z przednich kolumn bez suba.

Pożyczyłem na próbę od człowieka z Allegro Amplituner STR-DB940 i przy tych czterech głośnikach bez suba jakby brakowało mocnego basu przy cichej muzyce, i sopranu też trochę mało. Jest lekkie podbicie basu i bas podkręcony na maxa, ale i tak brakuje loudnesu. Chyba jest tak skonfigurowany, że musi być sub.
    Ciekawe czy ktoś w jakimś Ampli pomyślał o tym, że można mieć mocne kolumny, że sub nie potrzebny?

Mecie doświadczenie w takiej konfiguracji bez suba.
    Załączone pliki

ja mam Yamahe RXV 440, i jestem z niego zadowolony, za nowy z allegro zaplacilem w lata temu 1000zł wiec teraz moze ciut taniej byc

Skomentuj

Zamieszczone przez greg00
      ja mam Yamahe RXV 440, i jestem z niego zadowolony, za nowy z allegro zaplacilem w lata temu 1000zł wiec teraz moze ciut taniej byc
      I jak się spisuje masz go podłączonego bez suba, jak gra bez suba czy na przednie głośniki daje mocny bas i sopran przy cichej muzyce, ma coś takiego jak dodatkowe podbicie basu (loudness). Zależy mi na dużej regulacji basu i sopranu.

Słyszałem dużo pozytywnych opinii o Yamasze, ale niektórzy pisali że niskie modele
      RX-V 357 mają trochę za mało basu ?

Skomentuj

hm... duzo zalezy od glosnikow co do basu...
        ale ma sporo regulacji i sopranu i basu jak dla mnie, przewaznie slucham bez suba bo mam reczne wlaczanie i wylaczanie i mi sie nie chce za kazdym razem wlaczac...

Skomentuj

ja bym zaczął od zrobienia nowych kolumn w sposób taki w jaki należy to zrobić.
          przewaznie slucham bez suba bo mam reczne wlaczanie i wylaczanie i mi sie nie chce za kazdym razem wlaczac...
          trzeba mieć autowłączanie suba :grin:

Skomentuj

no teraz juz niedlugo bede mial :), za ok miesiac pokaze efekt

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
              ja bym zaczął od zrobienia nowych kolumn w sposób taki w jaki należy to zrobić.
              przewaznie slucham bez suba bo mam reczne wlaczanie i wylaczanie i mi sie nie chce za kazdym razem wlaczac...
              trzeba mieć autowłączanie suba :grin:
              A dlaczego mam robić kolumny od nowa jak te dają mocny bas na wzmacniaczu unitry, tylko bym wolął mieć coś nowego z jeszcze lepszym podbiciem basu niż unitra i z dźwiękiem wielokanałowym.
              Co w tych kolumnach jest nie tak że proponujesz robić od nowa :?: :?:

Skomentuj

nie tylko bas się liczy...
                a one wyglądają jak sub ze średnio i wysokotonowcem.
                pozatym wysokotonowe powinny być na wysokości uszu, więc chyba nie leżysz na podłodze żeby posłuchać tego ?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                  nie tylko bas się liczy...
                  a one wyglądają jak sub ze średnio i wysokotonowcem.
                  Wyglądają jak sub i oto mi chodziło. Kiedyś zrobiłem sobie suba do małych kolumn, a potem wpadłem na pomysł żeby mieć dwa w jednym, wyglądają jak mebel można na nie usiąść albo coś postawić.
                  Mi pasują a po zatem mają dobry bas i na sopran też nie narzekam (GDWT 9/100/5F 100W 8ohm).
                  Tylko brakuje im pożądnego zasilenia (wzmacniacza, amplitunera).

Skomentuj

podbij sobie w sterownikach +20 db,w odtwarzaczu +20db,zrob jeszcze jakis uklad ktory podbija,i ciesz sie super pierdem.pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                      podbij sobie w sterownikach +20 db,w odtwarzaczu +20db,zrob jeszcze jakis uklad ktory podbija,i ciesz sie super pierdem.pozdrawiam
                      Jakie sterowniki :?:
                      Nie mam zamiaru robić żadnych odbijaczy basu :bzdura:
                      Włączam radio w amplit. i ma być ładny basik i sopran (przy cichej muzyce) w stereo, włączam DVD i też jest bas z przednich i surround z tylnych.
                      W unitrze mam super basy, ale tylko dwa kanały. Więc potrzebuje coś, co ma min. 4 kanały a ty mi proponujesz jakieś odbijacze.

http://forum.idg.pl/index.php?setski...howtopic=43211
                      W tym temacie (radziulasek) opisuje nowy zakup, amplituner Pioneer VSX 515 który cytuje: {niestety do wzmacniacza stereo nawet takiego jak poczciwa Unitra dużo mu brakuje. Dźwięk być moze jest bardziej stonowany, może tak trzeba i tak jest lepiej, bardziej profesjonalnie, ale na mój słuch jest gorzej. }

Ja też nie chciałbym wydać kasy i mieć gorzej po to założyłem ten temat żeby mi ktoś doradził.

Skomentuj

dobre kolumny nie potrzebuja podbicia...
                        tego sie nie urzywa... szczerze wiocha:P

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                          dobre kolumny nie potrzebuja podbicia...
                          tego sie nie urzywa... szczerze wiocha:P
                          W większości wzmacniaczy stereo jest (loudness), który podbija sopran i bas przy cichej muzyce. W amplit. 5.1 STR-DB940 tego nie ma, jest ogólne podbicie basu, ale przy odsłuchu tylko z przednich kolumn prawie nic nie zmienia. A jeżeli już dali w jakimś amplit. (loudness) to pewnie tylko podbija bas na suba a nie na kolumny Stereo.

Mi chodzi o to żeby ktoś doradził, który amplituner ma (loudness, podbicie basu), które dobrze działa na przednie kolumny a nie tylko na subwoofer.

Skomentuj

kup porzadny wzmacniacz/amplituner i korektor-to Cie zadowoli bardziej.

Skomentuj

Może coś używanego to będzie taniej, ale bym wolał wszystko w jednym (wzmacniacz, tuner, korektor). Da tak rade czy muszę osobno, ważne żeby miało cztery końcówki mocy min. po 50-60W znamionu na przednie i 20W znamionu na tylne.
                              Zna może ktoś jakiś test z amplitunerami 5.1 z przeznaczeniem na Stereo + kanały surround.

[ Dodano: 2006-09-02, 20:05 ]
                              Znalazłem następny post Yamaha 659 + Koda 702 także inni mają podobne problemy.
                              http://forum.idg.pl/index.php?showtopic=48020

[ Dodano: 2006-11-12, 17:00 ]
                              Kupiłem wieże SONY MHC-RDX10AV ma 2x80W i 3x30W RMS gra bardzo ładnie z moimi głośnikami a basu jest bardzo dużo ma wejście DVD5.1 Więc jest to, o co mi chodziło, a z przednich kolumn własnej roboty wydobywa się tyle basu, że subwoofer jest zbędny.

Skomentuj

Czaruję...
                              X