Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na głośniku Visaton W300S 8 Ohm "TOWER"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na głośniku Visaton W300S 8 Ohm "TOWER"

Witam.

Subwoofer który mam zamiar zbudować jest moją drugą konstrukcją. Na początku bawiłem się z Alphardami (2x LW 1200), co powinno tłumaczyć dlaczego zdecydowałem się coś zmienić w swoim zestawie audio.
    Póki co mam przedwzmacniacz Telefunken STP1 i końcówkę mocyTelefunken STM1, do tego podpięte kolumny Tonsil Soundfinder 250. Subwoofer będzie zasilany wzmacniaczem do subwoofera firmy McVoice o mocy ok 180W rms przy 4 ohm. Pokój 20m2.
    Obudowę do W300S planuję na 100 L. Jeszcze nie wiem jak zestroję bas reflex, ale w granicach 30-40Hz.
    Zdjęcia gotowej konstrukcji będę dołączał systematycznie (póki co brak funduszy na fornir
    Wymiary zewnętrzne obudowy (na razie robocze) 100x35x40 cm. Głośnik na ściance o szerokości 35 cm.
    Basreflex planuję na ściance z głośnikiem, czyli od frontu.

Pytanie:
    Na początku planowałem wymiary podstawy 35na 35 cm, ale ograniczałoby to możliwość kombinowania z długością basreflexu. Chyba że nie warto stoić poniżej 30 Hz (przy 25 Hz długość bas reflexu musiała by mieć 31cm)??? Co sądzicie ???

To tyle jak na pierwszy post. Dodałbym zdjęcie ale jeszcze nie wiem jak...

Pozdrawiam, Mateusz.

hm... nie no. swietna konstrukcja... super ;/
    ale nie wiem czy ty zaczales juz budowac czy dopiero w planach to masz, w tym dziale sie umieszcza juz gotowe konstrukcje a nie co ma sie w planach zrobic...

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
      w tamtym dziale umieszcza się gotowe konstrukcje ,a nie pomysły na nie...
      wiąłem pod uwage że to Twój 1 post tutaj i zamiast usuwać przesunąłem topic.

Skomentuj

Dopiero zaczynam budowę. Ale mam zamiar opisać proces budowy i dorzucić kilka fotek. Od rozpoczęcia do wykończenie może faktycznie torchę czasu zejść. Dziękuję za wyrozumiałość i pozdrawiam.

Skomentuj

TOWER to jakos dziwnie jak na suba no i te 100litrow. Duzo jak na 12cali. No ale jak chcesz niskie zejscie z nieco zamulonym basem i z tym strojeniem <30hz. Do kina domowego w sam raz tylko nie probuj na tym sluchac rocka.

Skomentuj

Producen do tego głośniki zaleca obudowy 70 - 100 - 150 L. 150 to dopiero przesada. Sam głośnik chwalony jest za dynamikę, więc myślę ze przestrojony basreflex na 35 Hz zwiększy efektywność w górnych częstotliwościach. A nie mieć możliwości zejść nisko to moim zdaniem bez sensu. Już miałem w domu subwoofery "buczydła", myślę że rokowe brzmienie powinno leżeć w obowiązkach zwykłych kolumn głośnikowych a nie subwooferka. Tym bardziej że mam miejsce na tak dużą obudowę. :mrgreen:

[ Dodano: 2006-09-07, 10:16 ]
            P.S. Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak załadować zdjęcia ?? Może jest już taki temat ?? Pod hasłem zdjęcia i fotki nic nie znalazłem. Dzięki, pozdrawiam.

Skomentuj

www.imageshack.us i dalej to już dziecinnie proste ;]

Skomentuj

No faktycznie działa Dzięki.
                Tak mniej więcej ma wyglądać sub (Auto Cad 3d). Zmieniłem jednak wymiary na 124x35x35 cm. Czy uważacie robienie takiej konstrukcji z płyty wiórowej 22 mm za bezsensowne ?? Mam zamiar dorobić masę wzmocnień, ale sam nie jestem przekonany co do tego materiału. Lepsza by błyła płyta mdf, ale ... koszty. Co sądzicie ?? Pozdrawiam.

Skomentuj

ja teraz tez robie subwoofer tez ok 100L z plyty wiorowej 18mm + przednia sciagnka 2X 18, + kupa wzmocniec w srodku, jak narazie bez jednego boku i bez glosnika wzmacniacza itp. (sama obudowa) wazy ok 30-40 kg. mysle ze wystarczajaco, sciagnki juz nie powinny drgac, koniec budowy planuje pod koniec wrzesnia bo mam teraz poprawki i nie mam czasu, jak skoncze to oczywisice sie pochwale :)

Skomentuj

tu nie tyle grubość ścianek jest krytyczna co ilość wzmocnień.

btw - widze że kopia Anihilatora by EZO :)

Skomentuj

Zgadzam się, że grubość ścianek to nie wszystko. Wzmocnienia są konieczne. Ja robię dwie płyty w środku w poziomie (oczywiście z dziurkamu tak 10 cm średnicy), w taki sposób, że podzielą mi kolumne na trzy segmenty. I jeszcze wzmocnienia pionowe w segmentach, głównie na tylnej ściance (w najwyższym segmecie jest z przodu głośnik, więc możliwości są ograniczone, skolei na dole jest basreflex i też nie łatwo coś dokleić).

[ Dodano: 2006-09-08, 11:43 ]
                      A macie może jakiś pomysł na ładne rączki do kolumn ?? Te plastikowe z Allegro są ohydne. Może ktoś z Was robił jakieś fajne uchwyty, które nie szpecą ??

Skomentuj

Raczki w kolumanch domowych??
                        Uchwyty do wieszania to widzialem ale raczek jeszcze nigdy.

Skomentuj

Bydle będzie ważyło ponad 30 kg. Nadal się zastanawiam czy robic te uchwy. Może zrezygnuje ze względów estetycznych... Pozdr.

Skomentuj

hm 30 kg to nei tak duzo, a do pokoju ktos ci pomoze wniesc, przeceiz nie bedizesz tego przestawial chyba tak czesto...

Skomentuj

Zamieszczone przez mag2211
                              Subwoofer będzie zasilany wzmacniaczem do subwoofera firmy McVoice o mocy ok 180W rms przy 4 ohm
                              Ja sie zastanawiam dlaczego jest mowa w Twoich wypowiedziach o Viasationie w300s 8 omowym????

Skomentuj

Najpier był wzmacniacz (pracował z Alpierd LW1200), a potem Visaton. Do Alphardów wystarczał. Nie tyle zależy mi na mocy co na jakości, wszelkie propozycje wzmacniaczy mile widziane.

Skomentuj

Źle zrozumiałeś, chodziło mi o to, ze powinienes sie zaopatrzyc w głosnik w300s wersji 4 omowej..w takim polaczeniu wzmak bedzie optymalny....

Skomentuj

Zastanawiałem się nad wersją 4 Ohm, ale doszedłem do wniosku, że wesja 8 Ohm będzie bardziej uniwersalna. Poza tym niektóre wzmacniacze nie tolerują 4 ohm i się grzeją. A znając życie i tak wymienie wzmacniacz...

Skomentuj

Zamieszczone przez mag2211
                                      tym niektóre wzmacniacze nie tolerują 4 ohm i się grzeją
                                      chyba stare unitry :P
                                      ew mostek tda przystosowany do 8R...
                                      ale i tak to nie wzmaki do tego głośnika.

Skomentuj

Zapraszam do obejrzenia już skończonej konstrukcji !!!
                                        GOTOWY SUBWOOFER
                                        Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X