Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Omnipolar - jak to gra????

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Omnipolar - jak to gra????

witam wszystkich
    wiem że podobny post już się kiedyś ukazał, ale nie było żadnych odpowiedzi. A więc tak jak w temacie czy ktoś miał przyjemność testowania tego typu kolumn lub cokolwiek o nich wie??? Z tego co znalazłem w necie wynika że przy ich użyciu dźwięk jest dość rozproszony i wypełnia dosłownie cały pokój, nie można zlokalizować dokładnie źródła, lecz słuchając tego typu zestawów ma się wrażenie uczestniczenia w koncercie. Podobno te kolumny znakomicie nadają sie do kina, a co sądzicie zeby je zastosować do stereo???

poniżej zalonczam link do takich kolumn na visatonach

http://www.visaton.de/en/bauvorschlaege/2_wege/fontana/index.html

i proszę o ocenę czy warto się w coś takiego bawić (niekoniecznie visatony) i z góry dziękuję za wszelkie opinie i rady
    pozdro

Chyba raczej do stereo sie nadaja a nie nadaja sie do kina domowego!
    W kinie domowym chodzi o jak najwieksze skupienie zeby efekty byly dokladnie takie jak zamierzyl rezyser dzwieku przy nagrywaniu sciezki dzwiekowej. Dlatego pierwsze glosniki do kina domowego mialy specjalnie zawerzane charakterystyki w plaszczyznie pionowej zeby zminimalizowac odbicia.
    W stereo jest calkiem odwrotnie bo darzy sie do tego zeby glosniki byly punktowym zrodlem dzwieku czyli rozpraszajacym we wszystkie strony.

Nie slyszalem tych kolumn ale podobno dzwiek faktycznie jest zupelnie inny. Jak sa dwie kolumny to zawsze bedzie jakas szansa na lokalizacje pozornych zrodel dzwieku bo bez tego nie mialo by to sensu. Sporo bedzie zalezalo od aranzacji wnetrza pokoju odsluchowego. Przynajmniej symetria bedzie wymagana.

Skomentuj

Odświeżę temat.
      Jestem mocno zainteresowany wykonaniem klonów Davone Mojo. Zależy mi na małej konstrukcji.
      Testowo chcę wcześniej wykonać głośniczki na polskich przetwornikach w kwadratowych skrzynkach. Szukam wszelkich informacji na temat omnipolarów.

Chyba raczej do stereo sie nadaja a nie nadaja sie do kina domowego!
      Spotałem sie z odmienną opinią że są idealne na tyły
      Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
      X