Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Komputer + muzyka rockowa + mały pokój = problem :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Komputer + muzyka rockowa + mały pokój = problem :)

Witam, czytam forum ale się nie udzielam zbyt często

Moje pytanie wlaściwie zawiera się w temacie :)

Mam wzmacniacz 2 x tda2030a :) nic wielkiego ani wypasionego, jakoś nie sprawia mi żadnych problemów

Mój pokój ma wymiary 3 x 2,5 metra, czyli klitka 7,5 m2 :)

Słucham muzyki rockowej z mp3, zwykle jakość powyżej 256 kbps.

Chciałbym sklecić jakieś małe monitorki, z których usłyszę gitarę basową w miarę głośno i w całym paśmie (zaczyna sie od 40 hz, najnizszy dzwiek e ma 41 z groszami), oprócz tego przydałaby się żeby perkusja była perkusją :) Następna sprawa to gitary - na to jestem szczególnie wyczulony bo sam gram :) zresztą w kapeli na próbie jestem wyczulony na każdy instrument. Ogólnie rzecz biorąc chciałbym zrobić tak żeby było dobrze

Myślałem o TVM (cena ) i szczerze mówiąc to chyba nic innego nie przyjdzie mi do głowy :) Najprościej byłoby wziać jakiś 188 ale one potrzebują dużych obudów. Ze względu na rozmiary pokoju muszą to więc być monitorki, które powieszę na ścianie. Z tych samych względów odpada sub :) Pokój jest całkowicie zawalony meblami i dosłownie nie ma gdzie go włożyć, no chyba że na środek jako stolik do kawy

Konkrety

ARN 150/73/8 lub ARN 150/03/8, ten pierwszy ma te 40 hz na poziomie 0db (w obudowie 20l), drugi ma je na poziomie -3db, ale w obudowie 2 razy mniejszej, oba przypadki bass reflex

Na wysokie chciałbym arv lub jeśli będę miał coś więcej $$$ sc10n, ogólnie mp3 jakością nie słynie więc....
    Do tego zdałby się jakiś tłumik

Kartę mam SB live PC128 o ile się nie mylę.

W symulacjach GroupDelay w obu przypadkach dla 40 hz wynosi ok. 16 ms, dla 73/8 max to 22ms przy 34 hz a dla 03/08 max to te właśnie 16ms

Ufff właściwie to tyle, teraz pytanie do was: czy to ma prawo działać? Nie oczekuję jakości hiend wiadomo :) po prostu chciałbym nie zwariowac słuchając tego :)

ja polecam dolozyc do SC10 jak cos, ARVka ostra jest mocno nawet przy mp3 da sie odczuc.... a duzo osob chwali sobie SC10,
    po drugie monitorki od 40Hz?? hm... na ARN? raczej nie zejdzie, ale powinno wystarczajaco zejsc, tez slucham z takiego zestawu przy kompie, tyle ze 2XARN150...

[ Dodano: 2006-09-15, 22:08 ]
    teraz po 2 tygodniach na poprawkach wrocilem do domu, no i w koncu moge posluchac swoich kolumn, tam mialem glosniki komputerowe sprzed 10 lat ;/, no i az chce sie slucahc ymmm..... miodzio :)

[ Dodano: 2006-09-15, 22:09 ]
    szkoda ze tak pozno, bo bym chcial ciut glosniej..

Skomentuj

po drugie monitorki od 40Hz??
      Tak mi pokazuje WinIsd, ale co on tam pokazuje to juz roznie moze miec sie do prawdy :) Tragedia sie nie stanie, a w małym pokoju za duzo basu to tez moze byc kupa

Skomentuj

hm... no to fakt, mialem swoje kolumny na studiach w pokoju ok 8m kw, no i za duzo tego basu bylo jak dla mnie tam, zwazywszy na sasiadow, nie lubie dokuczac innym...
        monitorki tez mam na tych glosnikach, ale samych monitorkow w sumie tam nie wlaczalem, ale mysle ze powinny byc wystarczajace

[ Dodano: 2006-09-15, 22:33 ]
        ej, a co to soe stalo? TVM;y podrozaly? wszeldem przed chwila na empire.com.pl i widze ze ARN 150 kosztuje 10 euro, nawet cen w zlotowkach tam juz nie ma, a kosztowal wczesniej 29zł jak patrzylem

Skomentuj

sąsiedzi na szczęście nie będą mieli nic przeciwko -> dom jednorodzinny :) mój pokój to wynik projektu po prostu, zrobiło się takie "coś" to się tam wsadzi pokój :) zresztą w latach 80 nikt się nie przejmował takimi drobiazgami :) ważne ze można było dom zbudować :)

Hmmm ja dalej mam ceny w zlotowkach, takie jak byly

Skomentuj

hehe :) no to buduj to, jak beidze ci malo to za jakis czas suba zbudujesz i beidzesz mial pasmo nawet od 30Hz jak sie postarasz :) $$$

Skomentuj

podwiesze go do sufitu lol nie no, w ostateczności upcha się go pod biurkiem, ale mam nadzieje ze nie bedzie trzeba dobrze że 18stka sie zbliża :) teraz jeszcze tylko trzeba wykminić jakąś sensowną zwrotkę, no i nie wiem czy tłumić sc10, wiem że w konstrukcjach z arv ludziska stosują tłumiki, a z sc10 hmmm

Skomentuj

tez sa gotowe konstrukcje, przejrzyj forum i bedizesz wiedzial

Skomentuj

wiem wiem ale dzis juz nie mam sily :)

Skomentuj

po 1 - przyczepie się do wzmaka... 2030a naprawde jest bardzo mierny, kompletny brak kontroli, a zejście kolumn zależy też od wzmaka, w tym przypadku (szczególnie arn188) dostaniesz jedno wielkie buuuuuu i tyle zamiast basu...
                    Wzmacniacz to conajmniej lm38xx lub tda 7294.
                    Z tych 2 głośników lepszy jest arn 150 - mniej muli, ale może być też stx18sw...
                    Z wysokotonowców można też STX-a AJ kupić.

Skomentuj

Oj downer, twoja droga do przyzwoitego ( nie mówiac o dobrym) brzmienia jest dość daleka. A tego oczekujesz.

Po pierwsze jak powiedział takero, ten wzmacniacz nadaje sie do zabawek. Zmontuj przynajmniej TDA 7294 bo wyjdzie taniej od LM'a a gra o niebo lepiej niż 2030.

Druga rzecz to SB 128. Lepiej sprawdz na pewno czy go masz, a jak tak to czym predzej go usuń z kompuetra i kup używanego sb live , model sb0220 powinien być najtańszy a jest dobry.

Po trzecie zeby uzyskać pełne brzmienie gitary basowej to niestety należy mieć sprzęt z kompensacją baffle-step. Inaczej instrumenty operujace na tymz akresie częstotliwosci graja niemrawo.

Kompensacje można zrealizować budujac układ 2,5 drożny lub prościej i taniej na drodze elektronicznej prostym filtrem przed wzmacniaczem, raptem 3 elementy. Troche tylko na efektywnosci stracisz ale bedziesz mógł zmontować monitory.

Wybór arn 150 jest dobry jeżeli chodzi ci o tania konstrukcję. Bedzie dobrze schodził a dawanie 20L to przesada. Ten głosnik swietnie zagra w 8-9L nie ma co wiecej dawać. 45Hz bedzie w zupełności w jego zasiegu. $0 Hz juz nie bardzo ale osiaganie tej częstotliwości drogą zwiekszania obudowy ponad 2x jest zupełnie bez sensu. Lepiej wtedy pomyśleć nad subem lub wiekszym głosnikiem basowym do monitorów .

Skomentuj

Akurat pisałem że arn188 odpadają ze względu na rozmiar. Bardziej chodzi mi o wybór pomiędzy 155/73 a 155/03. Wzmak zawsze można zmienić, to nie jakiś wielki problem dla mnie, szukałem zwrotki ale jakoś nie moge znaleźć odpowiedniej (zwykle jest na 2xarn 155 lub arn + arv) najbardziej zależy mi na odpowiednim tłumieniu góry, żeby kolumny miały wygar ale nie były zbyt krzykliwe

[ Dodano: 2006-09-17, 11:23 ]
                        Zdecydowałem że zakupię jakąś unitrę zamiast tego TDA, wezmę 03/08 teraz poradźcie coś w sprawie zwrotnicy, bo szukam szukam i nie moge znaleźć, mam mętlik w głowie

[ Dodano: 2006-09-17, 13:13 ]

To zwrotka Sound Wave dla 4 om, teraz powiedzcie czy dobrze myślę, aby to zrobić na 8 om cewka przy arn musi mieć 1000uH a kondensator 5uF.

Czytałem jeszcze gdzieś, że trzeba usunąć tą szeregową cewkę z sc10n

Yoshi nigdzie nie mogę znaleźć kompensacji bf przed wzmacniaczem, mógłbyś przybliżyć, ewentualnie zarzucić linkiem?

Skomentuj

Czaruję...
                        X