Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Siła Magnesu "OZ"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Siła Magnesu "OZ"

Witam.
    Mam pytanie, otóż nie raz spotkałem się ze stwierdzniem, że wielkość magnesu ma duże znaczenie jeżeli chodzi o jakość głośnika, ma większy bas itp. Sprawdziłem też opisy niektórych głośników gdzie obok ich paramatrów głównych podają jeszcze coś takiego jak siłę magnesu "OZ". Przeglądałem parę modeli lepszych i gorszych przetworników i te z droższej półki miały większą siłę oz mimo, że ich magnes był sporo mniejszy. Więc po tym wnioskuję, ze wielkość magnesu nie ma żadnego znaczenia.
    Jak jest naprawdę?

oz to jest waga....

Skomentuj

Ok, więc w takim razie mam rozumieć, że jeżeli waga magnesu jest większa tym lepiej, a to, że większy magnes ma mniej oz to jest spowodowane jego gorszą jakością, mniejszą gęstością lub czymśc podobnym?

Skomentuj

byc moze,pozatym widzisz wieksdzy magnes,lecz od srodka moze miec wieksza dziure(wybacz za niefachowe okreslenie) lub byc troszke cienszy,oczywiscie moze byc to spowodowane czyms takim jak mniejsza gestosc,trzeba by porownac dokladnie magnesy,bez nabiegunnikow itp.

Skomentuj

Ok, ale mam rozumieć, że im magnes ma więcej oz tym lepiej?

Skomentuj

oz to waga w uncjach.
            nie zwracaj uwagi na ten parametr...

Skomentuj

czym wiecej oz tym ciezszy,a z powyzszej rozmowy wynika to ze moze byc mocny i lekki lub ciezki i slaby.

Skomentuj

Magnesy to jest tak naprawde materiał ferromagnetyczny któy jest dopiero magnesowany w procesie produkcji głośnika, po zmontowaniu z nabiegunnikiem. Od jakości tego ferromagnetyku będzie zależało jak bardzo się namagnesuje i jaką siłę bedzie miał magnes oraz od jego wielkości. Więc wielkość jest wykładnikiem siły magnesu ale pełną ilość danych dałaby znajomość materiału z jakiego go wykonano.

Tylko po co ? Jest parametr BL któy defilniuje jak wiekla siła porusza membraną i ten parametr skupia w sobie siłe magnesu oraz siłę elektromotoryczną cewki. Czyli obie siły odpowiedzialne za ruch membrany. Wielki magnes przy lipnej cewce nie da odpwiednio dużej siły, tak samo na odwrót.

Skomentuj

Generalnie jak mamy mocny uklad magnetyczny wtedy dobroć głośnika jest mała(chociaż to nie reguła).Wg mnie im nizsza dobroc tm lepiej, glosnik dobrze tłumi drgania własne i mniej zniekształca przekaz, przy okazji jest bardzo dynamiczny i nie gubi się przy szybkim bicie.

Skomentuj

Czaruję...
                  X