Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ekranowanie głosnika wysokotonowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ekranowanie głosnika wysokotonowego

Kupilem dwie Vify DX 25 w wersji nieekranowanej (nie chcialem dopłacać 40zł za wersje ekranowane). Postanowilem zastosować stary patent z doklejeniem do magnesu głosnika, drugiego magnesu w odwrotnej polaryzacji. Patent sprawdzał się rewelacyjnie przy Tonsilu 11/100.
    Jako ze Vifa DX ma własny magnes o srednicy 72mm, kupiłem w stx'ie magnesy o srednicy 70mm.
    Niestesty okazało się że dołożenie magnesu daje efekt żaden tzn pole wcle się nie zmniejsza ani nie zwieksza. Badałem to ustawiając głosnik w pewnej odległosci od monitora i obserwowałem obszar który sie przebarwia.

Czy mozecie mi coś doradzić, co w takiej sytuacji zrobić, czy zastosować mniejszy magnes, czy moze to nie ma sensu ??
    Moze ktos ma jakieś doswiadczenia z ekranowaniem głośników??

hm...
    a po co sa te ekranowane glosniki? ja mam ARV;ki w kolumnach (nieekranowane) zreszta pod nimi sa ARN'y, wszystko stoi obok monitora i nie ma zadnych przebarwien...

Skomentuj

Ekranowane głośniki są po to, aby nie wywierać zgubnego wpływy na ekrany CRT. (monitory, TV) Jak blisko monitora stoją Twoje kolumny?
      Jeśli w dalszej odległości to nic nie zobaczysz, za to po dłuższym czasie zauważysz, że obraz się "wykrzywił" :-)

Skomentuj

no jedla z kolumn stoi ok 20cm od monitora (CRT) i jest wszystko ok, wczesniej tez tak stala przy innym monitorze ok 2 lata i tez bylo wszystko ok, ale rzeczywiscie jak troche przyblize ją to widac oddzialywanie pola :), no ale malo gdize raczej kolumna stoi 5-10cm od monitora :)

Skomentuj

Zamieszczone przez greg00
          malo gdize raczej kolumna stoi 5-10cm od monitora :)
          chyba ze to jest centralny :P

Skomentuj

greg00, to jeszcze kwestia głośników i monitora.
            Właśnie dla testu przybliżałem 14 stxa i arna 116 do monitora i dopiero przy jakiś 40cm nie było widać odchylania...

Skomentuj

vifa jest lepsza firma niz nasz stx wiec istnieje mozliwosc ze uzywaja magnasow o innych parametrach (mocniejsze pole przy mniejszych rozmiarach).
              sproboj zrobic to samo z wiekszym magnesem (np od glosnika niskotonowego)

Skomentuj

Zamieszczone przez pan_pawel
                chyba ze to jest centralny :P
                no centralny raczej tez sie dalej stawia, u mnie centralny wisi nad monitorem jakies 1,5 metra :).
                a po za tym to obudowa glosnika chyba tez troche zmienia jego dzialanie....(chociaz nie sprawdzalem, ale tak mi sie wydaje:) )

Skomentuj

właśnie centrala stawia sie nad czy pod telewizorem - wiem po co się wywodzić na ten temat...
                  to że masz centrala 1.5 metra nad monitorem (bo taki jest sens Twojej wypowiedzi) jeszcze nic nie oznacza.
                  Zamieszczone przez greg00
                  a po za tym to obudowa glosnika chyba tez troche zmienia jego dzialanie....(chociaz nie sprawdzalem, ale tak mi sie wydaje:) )
                  to źle Ci się wydaje.

Skomentuj

Z waszych wypowiedzi wynika ze raczej nikt nie ma doświadczenia z ekranowaniem głośników.
                    :-/ obawiam się że pozostawie wysokotonowca "gołego" i będę próbował rozstawić monitory co pół metra od monitora

Skomentuj

u mnie vify sa w 'puszce' moze da sie zrobic cos podobnego?

Skomentuj

wydaje mi sie ze w puszce jest takze dodatkowy magnes,sama puszka mało da,ale warto sprobowac.

Skomentuj

no właśnie nie chciałem dopłacać 40zł za wersje ekranowane.
                          Ciekawe jak można zrobić taką puszkę??

>>mIKI
                          Czy mógłbyś sprawdzić (porównać głęgokosc obu wersji) czy to jest tylko sama puszka czy jest dodatkowy magnes. mój nieekranowany ma 2,5 cm głebokosci.

Skomentuj

oki postaram sie zobaczyc co i jak:)

[ Dodano: 2006-09-28, 21:48 ]
                            hmmm wersja nieekranowana jest plytsza od ekranowanej ale nie wiem czy jest dodatkowy magnes, wydaja sie nierozbieralne;/

Skomentuj

Witam!Jesli dodasz tylko pierścień z nagnesu to niewiele to pomoże musisz dokleić puche z grubej stali dla całkowitego ekranowania ,dobrze sie do tego nadaje element od starych dzwonków do drzwi.....tylko ,wiadome musisz dopasowac średnice........pozdrawiam i życze miłego ekranowania!

Skomentuj

Czaruję...
                              X