Chce zbudowac kolumne centralna do wzmacniacza Yamaha RXV-459 i pokoju 20m. Mam kolumny altona 80W po tuningu i suba na STX 30-300-4-AP. Poleccie cos co dosyc czysto zagra i zeby cena na glosniki byla w miare przystepna.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Glośniki do centralnej
Collapse
X
-
umberto, od dawna taki pomysl za mna chodzitylko suba na BSW no i fronty w hornach... ahh kiedy bede mial mozliwosc to zrobie takie cos, jestem pewnien ze te pseudo kina domowe do 2-3kpln schowaja sie... albo i nawet lepiej.
tylko ze kolega ma altony i chce kupic kolejna pare na tyl wiec porazka;p
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mIKItylko ze kolega ma altony i chce kupic kolejna pare na tyl wiec porazka;p
Ja może cos zasugeruje,cos co mnie po łbie łazi.
Otóż aby sobie życia nie komplikować fronty i tyły w obudowach kulistych,chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego.Wykonanie dość proste,4 piłki dziecięce po 2 złote,żywica i gotowe.Litraż tak 12-15L,styknie spokojnie.
Central no to już klasyka,stosownie do wymiarów głosnika(spory jak na centrala ale co tam).
Kwestia suba,hmmm,ja bym pakował się w 15 cali w BR do takiego kompletu.Zda egzamin conajmniej celująco pod warunkiem że zasilimy to uczciwie.
Na wstępie napisałem o komplikowaniu życia.Tak,bo mam 2 wersje takiego kina.
Dla wymagających fronty 2xhorn na arz-kach,central i satelitki closed.
Oczywiście w takim układzie sub musi też być tubowy bo za cholere sie z frontami nie zgra.Jedyny minus takiego rozwiązania to wielkość skrzyń a co za tym idzie i wielkość pomieszczenia.Ale ludzie którzy mają na takie coś miejsce niech się powarznie zastanowią.To co taki zestaw oferuje w sklepie kosztuje gribo ponad 10 tyś złotych.
A ja tymczasem planuję rozbiórke ścianki,na potrzeby audio chcę zrobić salon ponad 30 m :wink:
Skomentuj
-
Ten zestaw ma sluzyc bardziej do muzy ale i dolby tez ma byc nieraz jak jest mozliwosc. zastanawialem sie nad kolumnami podlogowymi na Tonsilach ale koszty mnie przerazily a STX-a nie kupie bo nic ciekawego nie maja a co do altusow nie nazekam i sadze ze nic lepszego nie zrobie nawet jak wloze te glosniki w nowe pudla,chyba ze uwazacie ze mozna cos z tym zrobic lepszego?
Skomentuj
-
krisone1, powiem Ci kolego szczerze,zupełnie szczerze.Opyl to dziadostwo i więcej sie w nie nie pchaj jeśli choć troszkę zalezy Ci na wartości przekazu,jakośći i dynamice.
Ja sam na obecną chwilę użytkuje stereo na głośniczkach po 19 zł za sztuke plus sub za...hmmm,no troszke więcej.
Tubek słuchała banda z forum,mogą Ci powiedziec co i jak.Szkoda że odwrotki nie słyszeli.
Powiem krótko,na obecną chwilę te pieniądze które zainwestowałem w kaszlaki i bsw zwróciły mi się 10-krotnie.Czemu?Bo żaden zestaw ze sklepu za kilka kilo zlotych nie jest w stanie podskoczyć zarówno na poziomie jakości jak i głośności.O tym ostatnim to już nawet dogłębnie nie wspomne,niemal estrada.Kop jak stąd do nowego jorku.
A muzy się super słucha,podwórko wielkie a z 30 m kopie po brzychu jak na koncercie.Jeno te budy przerazić mogą :roll:
Skomentuj
-
krisone1, jak wyżej pisałem.ARZ-tka jest śmiesznie tania a w odpowiedniej aplikacji nie ustępuje wiele światowym marką.Pomyśl może o zestawie na nich,wyjdzie tanio a dość ciekawie brzmieniowo.Ja od pewnego czasu jestem zakochany w tych "kaszlaczkach".
Bo sa niesamowite.
Oczywiście do takich eksperymentów przydała by sie podstawowa wiedza z akustyki i zestaw pomiarowy.Bez tego raczej będzie ciężko osiągnąć zadowalające rezultaty.
Skomentuj
-
znalazlem dosyc sympatyczna konstrukcje i chyba sie do niej przychyle http://audiomania.info/infopage.php?id=2 Co wy na to?
Skomentuj
Skomentuj