Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Glośniki do centralnej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Glośniki do centralnej

Chce zbudowac kolumne centralna do wzmacniacza Yamaha RXV-459 i pokoju 20m. Mam kolumny altona 80W po tuningu i suba na STX 30-300-4-AP. Poleccie cos co dosyc czysto zagra i zeby cena na glosniki byla w miare przystepna.

przystepna to ile? moze to byc 500 a dla innego kogosc 2000pln.
    i do takiego sprzetu raczej na jakosc nie ma co staiwac

Skomentuj

Zamieszczone przez krisone1
      zeby cena na glosniki byla w miare przystepna
      znaczy jaka ?

2 x arn 116 / 150 (ekranowana of koz) + sc10n
      ale ja szczerze mówiąc chyba kino od początku zacząłbym robić...
      no może suba bym zostawił....

Skomentuj

Kolumn napewno nie zmienie bo sa super i wlasnie sie zastanawiam nad zakupem kolejnych dwoch sztuk a co do ceny to do 500zl za komplet glosnikow.

Skomentuj

do takiego syfu to 2xARZ i hoola;]

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
            do takiego syfu to 2xARZ i hoola;]
            Czemu obrażasz te zacne głośniczki?Sądze że te marne arz-tki zgaszą całą reszte średnicą i spl-em.

Skomentuj

umberto, nie smialbym obrazac ARZow. mysle ze puszczajac je w pelnym pasmie kolega bedzie zadowlony, bo ARZ ma dwa oblicza;] to co mowisz srednica i SPL beda dobre, bo co innego do altusow czy altonow? wszystko zginie.
              osobiscie uwazam ze altony/altusy to syf.

Skomentuj

mIKI, ja do sprawy podszedł bym zupełnie inaczej.Poprostu zrobił bym całe kino na arz-tkach a suba bym zostawił.Wierz mi,ktoś to zrobił i miałem okazję tego posłuchać.Mam wrażenie że komercja może się czuć zagrożona.

Skomentuj

umberto, od dawna taki pomysl za mna chodzi tylko suba na BSW no i fronty w hornach... ahh kiedy bede mial mozliwosc to zrobie takie cos, jestem pewnien ze te pseudo kina domowe do 2-3kpln schowaja sie... albo i nawet lepiej.

tylko ze kolega ma altony i chce kupic kolejna pare na tyl wiec porazka;p

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                    tylko ze kolega ma altony i chce kupic kolejna pare na tyl wiec porazka;p
                    Tak,dokładnie to ogromny błąd.
                    Ja może cos zasugeruje,cos co mnie po łbie łazi.
                    Otóż aby sobie życia nie komplikować fronty i tyły w obudowach kulistych,chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego.Wykonanie dość proste,4 piłki dziecięce po 2 złote,żywica i gotowe.Litraż tak 12-15L,styknie spokojnie.
                    Central no to już klasyka,stosownie do wymiarów głosnika(spory jak na centrala ale co tam).
                    Kwestia suba,hmmm,ja bym pakował się w 15 cali w BR do takiego kompletu.Zda egzamin conajmniej celująco pod warunkiem że zasilimy to uczciwie.

Na wstępie napisałem o komplikowaniu życia.Tak,bo mam 2 wersje takiego kina.
                    Dla wymagających fronty 2xhorn na arz-kach,central i satelitki closed.
                    Oczywiście w takim układzie sub musi też być tubowy bo za cholere sie z frontami nie zgra.Jedyny minus takiego rozwiązania to wielkość skrzyń a co za tym idzie i wielkość pomieszczenia.Ale ludzie którzy mają na takie coś miejsce niech się powarznie zastanowią.To co taki zestaw oferuje w sklepie kosztuje gribo ponad 10 tyś złotych.
                    A ja tymczasem planuję rozbiórke ścianki,na potrzeby audio chcę zrobić salon ponad 30 m :wink:

Skomentuj

Ten zestaw ma sluzyc bardziej do muzy ale i dolby tez ma byc nieraz jak jest mozliwosc. zastanawialem sie nad kolumnami podlogowymi na Tonsilach ale koszty mnie przerazily a STX-a nie kupie bo nic ciekawego nie maja a co do altusow nie nazekam i sadze ze nic lepszego nie zrobie nawet jak wloze te glosniki w nowe pudla,chyba ze uwazacie ze mozna cos z tym zrobic lepszego?

Skomentuj

zmiana pudeł nic nie zmieni tak naprawde...
                        a ile kasy masz ?

Skomentuj

krisone1, powiem Ci kolego szczerze,zupełnie szczerze.Opyl to dziadostwo i więcej sie w nie nie pchaj jeśli choć troszkę zalezy Ci na wartości przekazu,jakośći i dynamice.
                          Ja sam na obecną chwilę użytkuje stereo na głośniczkach po 19 zł za sztuke plus sub za...hmmm,no troszke więcej.
                          Tubek słuchała banda z forum,mogą Ci powiedziec co i jak.Szkoda że odwrotki nie słyszeli.
                          Powiem krótko,na obecną chwilę te pieniądze które zainwestowałem w kaszlaki i bsw zwróciły mi się 10-krotnie.Czemu?Bo żaden zestaw ze sklepu za kilka kilo zlotych nie jest w stanie podskoczyć zarówno na poziomie jakości jak i głośności.O tym ostatnim to już nawet dogłębnie nie wspomne,niemal estrada.Kop jak stąd do nowego jorku.
                          A muzy się super słucha,podwórko wielkie a z 30 m kopie po brzychu jak na koncercie.Jeno te budy przerazić mogą :roll:

Skomentuj

Umberto jakie przetworniki bys propnowal ale takie ktore wykozystaja ten wzmacniacz, bo jak bym robil to odrazu cztery takie same kolumny

Skomentuj

krisone1, jak wyżej pisałem.ARZ-tka jest śmiesznie tania a w odpowiedniej aplikacji nie ustępuje wiele światowym marką.Pomyśl może o zestawie na nich,wyjdzie tanio a dość ciekawie brzmieniowo.Ja od pewnego czasu jestem zakochany w tych "kaszlaczkach".
                              Bo sa niesamowite.
                              Oczywiście do takich eksperymentów przydała by sie podstawowa wiedza z akustyki i zestaw pomiarowy.Bez tego raczej będzie ciężko osiągnąć zadowalające rezultaty.

Skomentuj

umberto, 19pln? gdzie taka cena? bo ja wlasnie ptrzebuje 2sztuk;]

Skomentuj

a to jak sie zamowi powyzej 1 k pln tak ? :P

Skomentuj

Ej,nie czepiać sie ceny,wystarczy hasło moder diy w lechpolu :razz:

Skomentuj

znalazlem dosyc sympatyczna konstrukcje i chyba sie do niej przychyle http://audiomania.info/infopage.php?id=2 Co wy na to?

Skomentuj

He,he,he,to konstrukcja najczęściej powielana z racji jej słuszności.Ale zanim zabierzesz się do pracy pogadaj z autorem,udzieli Ci wielu cennych wskazówek.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X