Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka obudowa da mi taki dźwięk, jakiego oczekuje od suba ?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka obudowa da mi taki dźwięk, jakiego oczekuje od suba ?

Witam Ponownie ! odstawiłem ten złom na bok ( tzn. głośnik od Samsung'a SMS-5100) bo okazał się złomem. A wyszło to na jaw, bo moim małym teście. Otóż wziąłem dwie kolumny od mojego Thomsona ( kolumny podobne do moich, ale moje mają po 30 W Muzycznej mocny, a te mają po 20 ). Podłączyłem je dwie do wzmaka od tego zestawu i co się okazało ..... TE KOLUMNY GRAJĄ O WIELE LEPIEJ OD TEGO ORGINALNEGO GŁOŚNIKA Z ZESTAWU ! Nie ma buczenia, nie ma średnich tonów połączonych z niskimi. Ja wiem, że ktoś może się śmiać, że co można uzyskać z dwóch mini-wooferków o średnicy 10 cm. Ale to nie o to chodziło. Chodziło o sprawdzenie, czy winny jest wzmacniacz, czy głośnik za wszelkie śmieci w dźwięku. Okazało się, że to głośnik. Fatalny jest ten głośnik ... Dosłownie. Żeby pobiły go dwa 10 cm głośniczki i to jeszcze w 2droznych kolumnach .... ?!?!?!?! Śmiech na sali .....

Zostały mi pieniądze, bo nie kupiłem ARN'a 150. I dlatego doszedłem do wniosku - zbuduję narazie porządny pasywny woofer, a pózniej dam mu wzmak ( zapewne 2 x TDA :mrgreen: ). Wybór padł na dwa głośniki z oferty STX'a. Różnią się nie tylko mocą, ale też średnicą. Są to 22-120-4-SS lub 27-150-4-SS. Jeden z nich musze wybrać.

I tu zaczyna się moje pytanie do Was. Otóż chcę zrobić subwoofer o takim dźwięku
    -jak najczystszy bas i sam bas !
    -duża miękkość tego dźwięku i ten bas musi być odczuwalny w uszach, a nie na klatce piersiowej
    -bas musi być ciepły
    -nie chcę "nawalania w głowę" ani też nie chcę zamulania
    -w miarę dobry wykop, ale to nie ma być "łupanie"
    -jak najmniejsze drgania przenoszone nie tylko na człowieka, ale też na meble ( kwestia mamy )
    - PO PROSTU - to ma być sub do muzyki, ale z jak jak najczystyszym i miękkim basem, a nie z "potężnym wykopem" któy przydaje się w filmach

Który głośnik mam zastosować, jaką obudowę ( otwartą czy zamkniętą ) i jakie ułożenie głośnika ( czy ma to być po prostu głośnik na przedniej ścianie razem z b-r, czy ma to być b-r z przodu a głośnik w podłogę, itd. itp. ) aby uzyskać taki dźwięk, jaki oczekuję ??????

Pytam się Was, gdyż większość z Was miała już styczność z tymi głośnikami i z różnymi obudowami.
    MAM NADZIEJĘ, ŻE W KOŃCU KTOŚ WEŹMIE NA POWAŻNIE TEN TEMAT I ODPOWIE NA NIEGO. Chcę po prostu, aby ktoś mi pomógł. Dosyć z tym pie******** Samsungiem. Czas na naprawdę zwartą i dobrą konstrukcję z w miarę dobrym przetwornikiem.

Pozdrawiam !

Dlaczego nikt nie pisze ile ma to wszystko kasy?
    A i jeszcze jendo... tak to tylko w Erze.

Skomentuj

Ty chyba niewiesz na czym polega dzwiek... jak ty chcesz dzwiek bez drgan ?

Skomentuj

No głośnik to jest cena od 49-66 zł. Płytę mam, wykończenie to już moja decyzja. Nie chodzi o koszta. Ja się tylko pytam o głośnik, typ obudowy i o umiejscownienie tegoż głośnika i ( jeżeli będzie to obudowa otwarta ) b-r. Pozdrawiam !

P.S. Nie chodzi o dźwięk bez drgań. Chodzi o to, żeby obudowa nie przenosiła za dużo drgań. Wiem, że nie można całkowicie zminimalizować drań w subwooferze. Czy może ktoś odpowiedzieć :cry: .......

Skomentuj

hm... a moze zacznij od zbudowania jakis kolum najpierw, pozniej subwoofer- a moze wcale nie bedize potrzebny.
          kup np ARN150 + tego nowego STX'a wysokotonowego + jakas zwrotnica, za ok 100zł bedziesz mial jedna kolumne, chyba ze dasz 2X ARN :) to i "basu" bedizesz mial wiecej

Skomentuj

jak juz to wez tonsila 20/80/2 i w ogole smieszysz mnie kolego. masz 150postow a zadajesz debilne pytania!
            i mylisz sie ze wykop jkest do kina a cieplo do muzyki, jest zupelnie inaczej.
            nie bierz stxa bo to mul.

Skomentuj

Każdy ma inne upodobania. Ja narazie chcę subwoofer z taki dźwiękiem, jaki napisałem. Tesla mnie nie obchodzi, bo jak czytam z opinii - dźwięk z nich wydobywany mi nie przypasuje. Myślałem nad obudową tego typu ( tylko, że tam jest głośnik 32 ) http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=9...1e8b7ce4#95731 . Jednakże boję się, że taka obudowa dawałaby duże drgania w podłogę ( czego kompletnie nie chcę ) i jeszcze ten b-r = nieumiejętnie dobrany ( o co starałbym się, aby nie było tego problemu ) dawałby albo mało basu albo też powietrze. Przeglądam już różne konstrukcje ( na elektrodzie też ) ale narazie nie mogę znależć "tej jedynej" oraz nie mogę zdecyodwać się na głośnik - albo 22 albo 27. Pozdrawiam !

Skomentuj

Posluchaj,bez drgan niema dzwieku,a wiec niemysl ze bedziesz mial niski gleboki (itd itp) dzwiek a szafy nawet niedrgna... przy w170s i 10-15W (unitra 15W@8 ohm,ja daje 4 ohm ale umiejetnie reguluje moc) mi lataja mebelki,a sasiadka do mnie wpada ze jej dudni w mieszkaniu.

Skomentuj

Moze napisz najpierw jaki masz pokoj...

Skomentuj

Pokój lekko ponad 13 m2. Oto jego "proporcje" i "wyposażenie"

Drgania - wiem, że będą, ale ja chcę je jak najbardziej zniwelować ! Po prostu zastosuję jak najlepsze kolce pod kolumny i tyle. Pozdrawiam !

Skomentuj

TVMy ci nie przypasuja...? hm... skoro ci pasowal wczesniej gleboki bas z glosnika 13cm, to wydaje mi sie ze bas z 15 TVM'a tez by ci przypasowal

Skomentuj

kup tonsila 20/80/2 bedziesz zachwycony,ma bas o jakim mowisz. i jakosca zjada stxa

Skomentuj

A ja szczerze słyszałem, że ten głośnik nienadaje się do suba i na dodatek że jego dźwiek nie jest zbyt "ładny". Czy jest ktoś, kto może mi jednak powiedzieć coś o tym głośniku ..... Na Dexon'ie widzę takie głośniki : http://www.dexon.pl/sklep/index.php?d=produkt&id=942 . Jeżeli taka jest jego cena - odpada. W przedbiegach ....
                          Tesla odpada. Wiem, co mówię. Proszę się nie czepiać moich byłych opinii - człowiek był głupi i może głupi zostanie. Pozdrawiam !

Niepogardzę taką konstrukcją http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5657 . Bardzo mi się podoba, i widzę, że głośnik daje taki dźwięk, jaki jest mi potrzebny. Ale jeżeli ten przetwornik kosztuje AŻ tyle pieniędzy - to niestety - nie on.

Skomentuj

hm.. ja mailem suba na 20/80/2, tzn, dalej mam, nawet na sprzedaz jakbys chcial :), razem z obudowa bo nie chce kolejnej palic
                            a gra to jako tako, chociaz z opinii wszystkich myslalem ze lepiej bedzie, ale nie jest zle :)
                            chociaz teraz na 12br70 gra duzo lepiej :)

Skomentuj

Coś mi się wydaje, że szukamy dalej. Jeszcze teraz nie stać mnie na przetwornik za 136 zł. Niestety ..... Wolę trochę "odbiegający" od moich kryteriów dźwięk i mieć pieniądze w kieszeni. Pozdrawiam !

P.S. Dzięki za pamięć, ale narazie chcę coś na nowym komponencie i na dodatek zbudowane własnoręcznie :grin:

Skomentuj

hm./... jak sie buduje subwoofer to trzeba sie liczyc z niemalymi kosztami, za 100 czy 150zł niic nie zlozysz ciekawego. uwierz mi, mysle ze to nie tylko moje zdanie.
                                subwoofer to najdrozszy komponent domowego stereo/kina, wiec moze zacznij od czegos innego :)

Skomentuj

Kup se zaczarowany ołówek, stworzysz sobie co chcesz. Twoje wymagania co do dzwieku sa sprzeczne, jak zapodsz rockowy kawalek to co sub ma go zmiekczac?
                                  Poza tym nie wiem co ty chcesz kupić za 100zł, w tej cenie raczej nic dobrego nie kupisz.

p.s. ja bym chcial kupic sportowe auto ktore pali 5l/100km do tego przyspiesza do setki w 5s i mam na nie max 3kpln.

Skomentuj

Ale znowu jak zacznę od kolumn to znowu będą jeszcze większe koszta. Niestety .... Powiem tak - sądzę, że mogę zrobić sub o dźwięku przynajmniej w połowie odpowiadającym moim kryteriom. I dlatego bardzo zastanawiam się nad budową suba na STX 22. Sądzę, że udało by mi się zrobić z niego coś dobrego. Tylko teraz jaka obudowa ...... Mam kłopot :?: :?: :?: Pozdrawiam !

Skomentuj

Krótko,jak sie nie ma miedzi to sie na dupie siedzi.Zamykam bo i tak z takim funduszem nic nie wyrzeźbisz.Jak złapiesz konkretny fundusz to sie tu zgłoś.A jaki to mozesz się w gotowcach dopatrzeć.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X