Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wysokotonowe...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wysokotonowe...

Witam

Zastanawiam sie nad wyborem głośników wysokotonowych...narazei nie mam żadnego założenia jaka to będzie kolumna..jaki głośnik niskotonowy jaka zwrotnica czy b-r czy nie itp.To będą moje pierwsze głośniki więc narazie szukam lepszych produktów i później wszystko zrobie...jakie mi proponujecie ? wyszukałem pare modeli..czy warto w nie inwestować ? :

TVM ARV 104 TESLA cena ok.30 zł za sztuke-bez przesyłki) (allegro)

TONSIL GDWK 8,5/50,8 cena 30 zł za szt. bez przes.

HANSEN...niestety nie ma modelu dlatego podaje LINK:

http://allegro.pl/item134341480_sreb...najtaniej.html

Moze macie jakieś inne propozycje..chciałbym wydać na 2 takei glośniki max 70 zł prosze o podpowiedzi pozdrawiam

Bierz nowa kopulke stxa ta za 39zl albo sc10n.

Skomentuj

a do czego dobierasz te tweetery?

Skomentuj

miały to być Monacor SPH 165 KEP
        ale jako że jestem jeszcze zielony w tych sprawach i to będą moje pierwsze głośinki...to wybieram najtańsze nisko-średnio EW65 w obudowie 9,2 l zakłądając że Qtc=1..oczywiscie sprzet w ob.zamknietej...jakie moglbym do tego wziąć gwizdki ? chodzi mi o tańsze..byle by grały :)

Skomentuj

jak maja byc tanie to wez STX'a http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2
          tak dodam od siebie ze nie polecam alphardow ale ze to Twoje pierwsze glosniki to dobrze zaczynasz bo bedziesz wiedzial czego unikac. jako dla poczatkujacego polecam ARN 150 http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTI...n-150-03-8.htm
          zbudowalem na nim moja pierwsza kolumienke i do teraz tego nie zaluje

Zamieszczone przez loki86i
          TVM ARV 104 TESLA cena ok.30 zł za sztuke
          nie sluchalem
          TONSIL GDWK 8,5/50,8 cena 30 zł za szt
          mam gdwk 7/50 (to samo tylko w innej obudowie) niejest zly ale za maly wiec bys musial miec juz dobra srednice czego raczej ten EW nie dostarczy
          HANSEN...
          ZAPOMNIJ!!!!!!!!!!
          tak wiec sam widzisz ze najtaniej wychodzi stx

Skomentuj

miały to być Monacor SPH 165 KEP
            ale...wybieram najtańsze nisko-średnio EW65
            niezła rozbieżność, jeśli nie chcesz wydać więcej kaski na 1 konstrukcję (to zrozumiałe) i nie pchasz się w 3 drogi ( to chwalebne), to przynajmniej nie wyżucaj 50 zł(koszt w Alphardzie). Oddaj je mi, albo daj na czerwony krzyż, albo kup sobie ten głośniczek:
            http://empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/n...n-116-10-8.htm
            W tej samej cenie! :cool:

Skomentuj

ok zrobie kolumne na STX-ach i ARN 150 dzięki za pomoc...
              jeszcze jedno pytanie..apropo objetosci obudowy..liczyłem Vb dla tego głośnika EW65 przy założeniu że Qtc=1 i wyszło 9,2L...co z tym teraz zrobić żeby wyszła mi ilosć cm jaka ma przypadać na ściany ?

[ Dodano: 2006-10-26, 23:22 ]
              jeszcze coś..mam to włożyć w obudowe zamkniętą czy b-r ? i jaka pasowała by do tego zwrotnica ? gdzie są miary Fs Qts i Vas na tej stronce co mi podaliście

[ Dodano: 2006-10-26, 23:47 ]
              jeszcze jedno..bo bym zapomniał....jaka do tego ma byćzwrotnica? odrazu mówie ze sam jej nie zrobie nawet nie kumam o co chodzi w tych projektach na stronie...czy jest tu ktos kto moze to dla mnie za kase zrobic ? lub czy w jakims sklepie moge kupic ?

Skomentuj

ok zrobie kolumne na STX-ach i ARN 150
                i bardzo dobrze :)
                co z tym teraz zrobić żeby wyszła mi ilosć cm jaka ma przypadać na ściany ?
                rozplanowujesz sobie glosniki na przedniej scianie tak aby bylo ladnie i w miare poprawnie (czytaj na stronie glownej) a pozostale wymiary obliczasz pamietajac o tym aby obliczas wewnetrzne wymiary
                mam to włożyć w obudowe zamkniętą czy b-r ?
                ARN 150 w B-R
                jaka pasowała by do tego zwrotnica ?
                na poczatek mozesz podlaczyc tylko kondensator pod wysokiego (ja tak mialem na samym poczatku) a nastepnie jak ktorys z kolegow zaprojektuje odpowiednia zwrotnice to ja wykonasz...
                gdzie są miary Fs Qts i Vas na tej stronce co mi podaliście
                tutaj: http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTI...n-150-03-8.htm

Rated noise power 60W
                Short term maximum power 100W
                Rated impedance 8Ohm
                Resonance frequency 45Hz
                Rated frequency range 45 - 5000Hz
                Sensitivity 84dB
                Equivalent volume 8.1dm3
                Electrical Q factor 0.54
                Mechanical Q factor 2.24
                Total Q factor 0.44

jak nadal masz watpliwosci to chetnie pomoge

Skomentuj

dzięki Paweł za wskazówki od listopada będe zaczynał to robić...będe informował Cie na bierząco i przy okazji pytał czy wszystko jest ok

Skomentuj

Czaruję...
                  X