Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr dolnoprzepustowy... O co w tym chodzi?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr dolnoprzepustowy... O co w tym chodzi?

Witam!

Mam pytanie co do tego filtra.... Co znaczy ten tekst na końcu co do stromości filtra?? I jak to w ogóle ma działać?? Zastanawiam sie na kupnem takiego urządzenia ale ten tekst wprowadził mnie "w maliny" :-/

NE125 AKTYWNY FILTR DO SUBWOOFERA

opis: Układ będzie działać z dowolnym wzmacniaczem mocy niekoniecznie o dobrych parametrach (pasmo przenoszenia bardzo zawężone). Filtr NE125 ze wzmacniaczem mocy przeznaczony jest do budowy subwoofera (kanału niskotonowego). Pasmo przepustowe filtra zawiera się w zakresie od ok. 10Hz (dolne) do 80 – 250 Hz (w górnym paśmie zakres zmian częstotliwości filtra regulowany potencjometrem).

------ Stromość filtru jest wręcz niewskazana ze względu na powstanie ,,dziury" akustycznej powyżej 250Hz-----

Zasilanie z napięcia zasilającego wzmacniacz końcowy (symetryczne). Napięcie zasilania max +/-38VDC Wymiary płytki - 80 x 50mm

Faktycznie zdanie ----- Stromość filtru jest wręcz niewskazana ze względu na powstanie ,,dziury" akustycznej powyżej 250Hz----- jest troche bez sensu. Pewnie chodzilo im o duza stromosc. Tylko pytanie jak duza :) Typowo stosuje sie filtry 12 do 24dB.

Skomentuj

Co to za filtr do suba który daje tak wysoko... Raczej do niskotonowego w kolumnie to rozumiem jako-tako. A gdzie "po sieci" mogę coś takiego znaleźć?? o stromości 12db bądź większej??

Skomentuj

carton audio

Skomentuj

Co znaczy daje tak wysoko? Przeciez napisali ze regulacja jest od 80 do 250hz!? Jak ci sie nie podoba 200hz to ustawiasz 100hz i po sprawie.

Skomentuj

No tak ustawisz ale z tego tekstu stłumienie wyższych częstotliwość jest na niewiadomo jakim poziomie... i co z tego ze ustawie 100hz w sub`ie jak i tak bedzie mi robil (ciszej ale jednak) za dodatkowy kanal... nie widzi mi sie ryzykowac takiej sytuacji...

Skomentuj

MormoN, ze jak? o co ci chodzi?

Skomentuj

Marmon ty nie chcesz przypadkiem podłaczyć tak: źródło -> filtr -> wzmak stereo -> sub :lol: :?:

Źródło -> filtr -> wzmacniacz do suba -> sub. Nie wiem co ma tu źle dzialac ? :)

Skomentuj

Jak to o co mi chodzi?? Przecie ten filtr nie dziala w tak, że przy wykręceniu potencjometrem 100 hz to wyżej nie zagra.... Poprostu zacznnie grać ciszej ale przy małej stromości filtra wiadomo jaki będzie efekt... A podobno powyżej 80 hz zaczyna być słyszalne żródło dźwięku... Więc trzeci kanał na stereo... :-) Ja wnioskuje z tego że sub max może ciągnąć do 80hz i minimum 12db stromości. Jeśli się mylę chętnie dowiem sie jak jest na prawde :-)

A niby jak miałbym inaczej podłączyć filtr aktywny?? Nie oszalałem żeby dać go przed wzmacniaczem stereo :->

Skomentuj

jeszcze nigdy w zyciu nie podlaczales zadnego filtra i go nie sluchales a juz sie boisz na zapas!?
                    Wez sie za robote zrob jakis filtr i wtedy wydawaj o nim opinie czy jest dobry czy zly.

Ja mam filtr z pzrelazcana stromoscia 12 lub 24dB okt i regulacja 50-150hz. Moze taki Cie zainteresuje? Tylko potem pojewi sie nastepne pytanie czy ustawic 12dB czy moze 24?......

Skomentuj

W takim przypadku stromość filtra ustawił bym na taką, żeby głosnik grał jak najlepiej na "moje ucho"... ale jestem pewny że nie może być to powyżej 100hz. Od takich częstotliwości mam kolumny. Pisze na formu właśnie po to, żeby nie inwetować w takie urządzenie które mnie nie zadowoli...

Skomentuj

Czaruję...
                      X