Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jestem zielony..pomoze ktos?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jestem zielony..pomoze ktos?

odziedziczylem po siostrze kolumne,w ktorej graly tylko glosniki niskotonowe,reszta byla spalona(sredni i wysoki). rozmontowalem i zobaczylem,ze sa polaczone szeregowo,ale bez zadnego zabezpieczenia,tylko kabelkami. Dokupilem na 'zlomie' srednie i wysokie glosniki,ze starego radia wymontowalem kondensatory 10mikro i jakies malutkie cewki...polaczylem cewki do niskotonowych,a kondensatory do reszt. wszystko szeregowo...moze mi ktos powiedziec czy dobrze zrobilem?
    Wiem,ze takie zabezpieczenie jest bardzo niepewne wiec chyba powinienem kupic sobie zwrotnice,ale nie mam pojecia jakie...nie umiem tego wyliczyc :( glosniki niskotonowe to 40w 8ohm,wysokotonowe to 60w i chyba 8ohm(cyferki sa zamazane) a sredniotonowe sa nieopisane:( wzmaczniacz mam teac 4x40w
    Czy moglby ktos doradzic co mam robic?

kup normalne glosniki, a nie zlom...
    z tego to nic ciekawego raczej nie uzyskasz, kupiles zlom to zlomu sluchaj, cudow sie nie spodziewaj

Skomentuj

Zwrotnica to nie taka prosta sprawa. Glosnikow tez nie kupuje sie byle jakich. To nie ma prawa zagrac poprawnie.

Skomentuj

No jeśli chodzi o to jak je podłączyłeś to chyba nie za bardzo :-) Szeregowo cewka kondensator... :-) Poprostu zawężyłeś pasmo przenoszenia całej kolumny... Mam racje? :-|

Skomentuj

na zlomie mialo znaczyc,ze na gieldzie. a z tym zawezeniem pasma to nie mam pojecia..kolumny graja jak na razie i chyba nie ma zadnych znieksztalcen. wstawilem te cewki i kondensatory jako filtry,ale nie mam pewnosci czy to dobrze dziala:( chetnie kupilbym zwrotnice,zeby miec pewnosc,ze nie uskodze tych glosnikow,bo pieniazkow to ja niestety za duzo nie mam (tyle co babcia da :P )

Skomentuj

Czaruję...
          X