Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co sadzicie o takiej konstrukcji ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

hue hue super - 300 litrów - aż sobie obliczyłem dla płyty 19mm - wysokość półtora metra, szerokość 60cm a głębokość 40 cm na przykład - dziękuję, szafy kupuję w IKEA...

Skomentuj

Ustalmy kwestie przetworników, ja proponuje tego tonsila 11/100 i arv, ewentualnie jak masz siano to jakiś tonsil 16cm, ale to moje zdanie, no i 312 na bas, choc w tej cenie jest jeszcze jakies gdn 30cm od tonsila, ani jednego ani drugiego nie testowalem, jestem bardzo poczatkujacy, wiec mysle ze zaraz ktoś potwierdzi lub odrzuci moja opinie.
      hehe ta konstrukcja na ktora myslisz jest w sumie taka sama jak to co wlasnie koncze :>
      jestem w trakcie wykanczania kolumn na glosnikach:
      arn 312/00/8 w 72litrach br na bocznej sciance
      gdn 16/50/6 + gdwk 11/100 w wydzielonej komorze ok 12l
      tylko problem mam ze zwrotnica nie wiem co wymyslec;] zrobie cos na razie na ucho zeby to "jakos w miare" gralo a pozniej jak bede mial jakis sprzet udoskonali sie zwrotnice zeby bylo jak powinno byc ;]
      puki co po 1st odsluchach jest bardzo fajnie tylko troche mi basu brakuje (tego najnizszego) ale moze cos sie jeszcze z tym poradzi;]
      pozdrawiam
      i powodznia w konstrowaniu
      ps. dorzucam fotke jeszcze nie polakierowanej jednej kolumny tak zebyscie sie zorientowali co montuje :>
      Załączone pliki

Skomentuj

RS,pomysł niechybnie ciekawy,sam go kilkanaście lat temu przerabiałem lecz już teraz nie pamiętam na jakich przetwornikach.No ale napewno był to tonsil.Aby całość miała sens należało by znaleźć głośnik niskotonowy 30cm który sam naturalnie sie szybko "kończy" no i średniak który potrafi nisko zachaczyć (może nisko-średni?)Mozna też inaczej,użyć typowego głosnika subwoofera,uciąć go w okolicy 80Hz i dalej puścić środek (tylko jaki?).Trzeba jedynie postarać sie o głośnik niskotonowy o b.wysokiej efektywności.To są tylko dzikie teorie ale wiem że realnie możliwe,być może w niedalekim czasie podejme na nowo wyzwanie.Dodam tylko że ta konstrukcja z przed lat zabijała basem wszystkie osiągalne konstrukcje na rynku i być może nadal działa ale musiał bym to sprawdzić w szkole do której chodziłem.Jedna uwaga,na granie jak z suba nie licz,nic z tego nie wyjdzie i każdy chyba wie dlaczego.
        PZDR

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
          ...no i średniak który potrafi nisko zachaczyć (może nisko-średni?)...
          ARN-150-03 ???

Skomentuj

hehe ten tonsilek ktorego ja mam jest fajny ;] a na allegro kosztuje tylko 48zl
            pozdro

Skomentuj

ja tez mam podobny problem ( gura ARV, bas arn 226, sredni ???) jaki głosnik sredniotonoy lub srednionisko tonowy zebu pracowal od 200hz i miał skutecznosc wieksza niz reszta z zestawu???????????

Skomentuj

jesli chcesz cos o wiekszej skutecznosci to proponuje jakiegos tonsila a jak za malo to daj dwa tonsile i na pewno bedzie wieksza efektywnosc niz reszta zestawu ;]
                pozdro

Skomentuj

Spór obraca się głównie wokół kwestii: ARN 150 czy ARP 150. Proponuję rozważyć inny wariant: ARX 150-xx. Są to głosniki szerokopasmowe 75-15000Hz, 88dB, 25/75W.
                  Głośnik ma lepszą efektywnośc niż ARN. Jego moc jest trochę mała, ale można zastosować dwie sztuki.

Skomentuj

ale i tak za mala efektywnosc jak kolega chce duzo srednich chyba ze przy dwoch... ale lepiej jeden dobry glosnik niz dwa gorsze....
                    pozdro

Skomentuj

Witam,
                      Podrzucę Wam alernatywę, Monacor SPH30x/8. Jeśli zaczniecie filtrować niskotonowy w granicach 150-200Hz to jego efektywność w zupełności wystarczy. Wada, to może cena, lecz nie jest on w końcu aż tak drogi. Może wart zainteresowania, może rozwiąże problem.
                      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Troszke powertowałem starych zapisków...niby nic konkretnego ale jest wyście.Dół jak wspominałem na typowym subwooferze i zasilany oddzielnie z potężnego pieca.Reszta to tak jak by mocne monitory z dołem-środkiem na 16cm.Wiem że to nie rewelacja ale zabuja chałupą.No i te 16-stki trza wysoko ciąć bo mocy nie wytrzymają.Ale ogólnie nie wiem czy to ma sens.Lepiej chyba zrobić 2 konkretne monitorki i suba.Mniej komplikacji elektrycznych.No ale to mnie kusi,popróbuje zwykły zestaw do dobrego wzmaka stereo,jak wyjdzie to napisze.
                        PZDR

Skomentuj

jak faktycznie zrobisz 130 litrow, to ja przyjezdzam to zobaczyc, po prostu interesuje mnie rozmiar takich kolumn
                          Altusy 300 mają dokłądnie 130 litów więc można sobie w sklepie pooglądac te pralki.

Skomentuj

to wcale nie jest tak duzo, altusy moze i maja te 130l ale wygladaja dobrze i poteznie

co innego gdyby to byl sub 130l na 30 cm glosniku ;]

Skomentuj

tylko trzeba sie wyrobic w niskiej cenie i rozmiar głosnika do stx owskiej maskownicyod a75 albo 55

Skomentuj

witam ponownie.
                                Niestety moje fundusze uszczuplily sie do tego stopnia, ze nie bede mogl kupic arn312 w tej chwili. kolumny beda jzu iedlugo, tyle ze z zastepczymi glosnikami. W pozniejszym czasie kupie tesle a z tych zastepczych zrobie jakis subwoofer ktory pchne na allegro :P.

Chcialem sie spytac, co myslicie o tych kopulkach ?
                                http://good4speed.w.interia.pl/gdwk.jpg
                                Sa to tonsile, ale symbole sa zamazane. Podoba mi sie charakter ich brzmienia, ale moze dlatego ze nie mialem okazji sluchac czegos z wyzszej pulki, wiec sie pytam was :P, czy to sa przyzwoite glosniki.... ?

Skomentuj

Czaruję...
                                X