Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bardzo duże monitorki na ARN 188-08/8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bardzo duże monitorki na ARN 188-08/8

Zakupiłem własnie 2 sztuki tych przetworników. Nikt na nich nic jescze nie robił, więc będe pierwszy. Mam zamiar zamknąć je w budzie 17l zamkniętej, bo ma do tej obudowy wspaniałe p[arametry. Wykresy nie są może imponujące, schodzi toto f3 koło 60hz (średnia z różnych wykresów) a f6 koło 53hz. W przyszłosci uzupełnie to małym subem.
    Jaka gwizdek posłuży mi oklepanu gdwk11/100- nie będę oryginalny. Wytłumie go 3 db żeby wyrównał się z nisko-średnio podział zrobie standardowy- 2750hz, zwrotnica z janbo.
    Pytanie: jak to będzie grało? I tak wpędziłęm się w lawine, więc te przetworniki zostaną. Wydaje mi się że inteligentnie wybrałem. Nie będzie może superniskioego zejśćia, ale jak już mówiłem w przysżłym roku zrobie sub. Muzyka jakiej słuchał to głównie różnorakie disco.

Re: Bardzo duże monitorki na ARN 188-08/8

Zamieszczone przez Spacestar
    Nikt na nich nic jescze nie robił, więc będe pierwszy.
    wcale nie będziesz pierwszy. Inni już próbowali, potem dochodzili do wniosku, że średnie tony tych przetworników ich nie zadowalają i na tym się kończyło.

Skomentuj

Są aż tak beznadziejne? Dużo gorsze od arn150? No nic... Jak zrobie to posłucham i pomyśle co dalej... Może dokupie 2 średniotonowe i postaram się zrobić 3 drogi?

Skomentuj

ja niczego nie odradzam. Po prostu takie są opinie o tych przetwornikach, nie tylko na tym forum. Osobiście nawet się za nie nie brałem. Tego posta napisałem po to, żebyś wiedział dlaczego rzadko kto robi na tych głośnikach monitory.

Skomentuj

Ale grac będą? I mam nadzieje że z portządnym wzmacniaczem lepiej od wieży za 800zł ...

Skomentuj

Ja ne twierdzę że grają kiepsko, po prostu ktoś kiedyś im zepsuł opinie i tak już jest...
            grać na pewno będą, zwłaszcza różnorakie dysko.

Skomentuj

jak bym mial juz cos robic na tych arn-ch to x2 + sredniotonowy, slyszalem ze dwa juz pokazuja pazurki

Skomentuj

Jak przypłyną 2 stówki w przyszłym roku to walne w łaśnie tak jak mółisz .
                BTW. Robił ktoś keidyś 4 drogi?

Skomentuj

Robił ktoś keidyś 4 drogi?
                  B&W nautilius (ślimak) (żartuje),- a po cholere 4 drogi ? 3 nie robi sie tu prawie wcale bo nie ma potrzeby. 4 to wielkie problemy ze zwrotnicą.

Skomentuj

4 drogi OMG dla wielu 2 "drogi" to problem :)

Skomentuj

Wydaje mi sie logiczne, jakis subwooferowy głośnik który ciągnie tylko do 80hz (a są takie z tego co tu czytałem) do tegoi nisko-średnio do 300 potem średnio do 5khz a potem wysokotonowy... Może się myle w argumentacji

Skomentuj

4 drogi to przesada.Wystarczy jeden nisko do 500Hz i masz luz.
                        Ostatnio w mailach pytaja mnie ludzie czemu nie maja takiego brzmienia jakie sobie wyobrazali.No wlasnie dlatefgo ze sobie wyobrazali.Sam napisales co masz i pytasz jak to zagra.Odpowiadam ze nie mamy w mozgach symulatorow z virtualnym odtwarzaniem mozliwosci pomieszczen, obudow itd.
                        Sam ksztalt obudowy wplywa na ch-ke jak wiadomo i BARDZO WAZNE na efektywnosc.Wlozenie glosnika w pewna skrzynie zmienia jego efektywnosc w roznych miejscach pasma w stosunku do zmierzonyej w laboratorium i czasem nie wystarczy na oko stlumic wysokotonowego zeby wyrownac. DO tego nalezy czasem dolozyc nizsze wejscie cewki w nisko sredniotonowym co zlinearyzuje narastajaca efektywnosc. Zamkniecie glosnika w skrzyni przewaznie obniza jego efektywnosc wiec nalezy to brac pod uwage (srednia efektywnosc zaleznie od pasma w jakim go uzyjesz) i wazne jest to przy podziale. Reszta podbarwien bedzie miala wplyw na ogolne brzmienie. Stosujec 2 glosniki nisko srednio do granicy 800-1000Hz z ktorych kazdy ma 89dB wydawalo by sie ze nie trzeba tlumic wysokotonowca.Oczywiscie mozna dobrac tak podzial zeby gladko sie schodzilo lecz brzmienie bedzie dosc rozjasnione wyzszymi rejestrami. Te dwa glosniki w obudowie i po zwrotnicy beda mialy w sumie z 88-89dB wiec nalezy jednak tlumic wysokotonowca ktory przewaznie ma wiecej.Na wyzsze tony obudowa nie ma tak wielkiego wplywu gdyz rozchodza sie inaczej.Wszystko to trzeba by potwierdzic pomiarem
                        PZDR

Skomentuj

No tak no tak, ale to moją pierwsza konstrukcja na low endzie, i sądze że w takim kastząłcie jakim go teraz widzie będzie grać znośnie, może nawet dobrze, pewnie dla mnie wspaniale bo koneserem brzmienia nie jestem.
                          Mam pytanie: jakbym od mono wzmacniacza podłączył szeregowo 4 kolumny to np. ze 120W zrobi się 30W na jedną? Da się tak?

[ Dodano: 2004-10-04, 19:42 ]
                          Nie jestem ekspertem, dziękuje za rade, to moja pierwsza konstrukcja totalny low end ale myśle że w postaci jakiej go teraz widze będzie grałjak to teraz widze czyli znośnie, może nawet dobrze, dla mnie pewnie wspaniale, bo koneserem nie jestem
                          Pyt. Jeżeli od wzmacniacza 100W mono podłączyłbym 4 kolumny szeregowo to będzie po 20W na jedną i będzie grać? 4 takie same kolumny do każdej 20W zagra głośniej od 1 zasilanej 100W? Takie teoretyczne rozważania.

Skomentuj

[ Dodano: 2004-10-04, 19:42 ]
                            Nie jestem ekspertem, dziękuje za rade, to moja pierwsza konstrukcja totalny low end ale myśle że w postaci jakiej go teraz widze będzie grałjak to teraz widze czyli znośnie, może nawet dobrze, dla mnie pewnie wspaniale, bo koneserem nie jestem
                            Pyt. Jeżeli od wzmacniacza 100W mono podłączyłbym 4 kolumny szeregowo to będzie po 20W na jedną i będzie grać? 4 takie same kolumny do każdej 20W zagra głośniej od 1 zasilanej 100W? Takie teoretyczne rozważania.[/quote]

wtedy moc "zestawu" bedzie równa mocy najsłabszej kolumny ale pomyśl o impedancji tych kolumn. ma to sens??

Skomentuj

No tak no tak, ale to moją pierwsza konstrukcja na low endzie, i sądze że w takim kastząłcie jakim go teraz widzie będzie grać znośnie, może nawet dobrze, ...
                              hehe - przypomnial mi sie artykuł pana Kisiela w którym sytuacje, w której "konstruktor" twierdzi, że nie musi mieć duzej wiedzy aby zbudować ten jeden, jedyny zestaw kolumn dla wlasnych potrzeb, porównuje do sytuacji w której skrzypek nie musi umieć grać aby zagrać tylko jeden koncert, tak, jakby dobry Bóg miał go ten jeden jedyny raz natchnąć potrzebnymi umiejętnościami...

Skomentuj

hehe - przypomnial mi sie artykuł pana Kisiela w którym sytuacje, w której "konstruktor" twierdzi, że nie musi mieć duzej wiedzy aby zbudować ten jeden, jedyny zestaw kolumn dla wlasnych potrzeb, porównuje do sytuacji w której skrzypek nie musi umieć grać aby zagrać tylko jeden koncert, tak, jakby dobry Bóg miał go ten jeden jedyny raz natchnąć potrzebnymi umiejętnościami...[/quote]

jak ktoś ma małe potrzeby:)

Skomentuj

Nie o to chodzi, chodzi o to że to moja pierwsza konstrucja i ucze się podstaw. Potem będę zbnierał na alfredowskie suby, dopiero na 18 zafunduje sobie kolumny podłogowe na vifach albo revelatorach scana, ale to jeszcze tyle co pół mego życia upłynie.

Skomentuj

Jesli juz mowa o Teslach,to jaka obudowe polecacie do 188-05-4 ? Mysle o okolo 20 litrach tylko nie wiem zamknieta czy BR? Wedlug parametrów i symulacji lepsza bedzie BR.

Skomentuj

Moja tesla będzie grac w około 14L zamkniętej. f3 na poziomie 55hz g6 46 nie wróży niskiego basu, za to dobrze kontrolowany bo impulsu prawie nie ma. Mała górka w chartce, 2db 80-120 gz.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X