Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Strojenie b-r zawsze za niskie..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Strojenie b-r zawsze za niskie..

Niewiem co jest grane ale ile razy zrobie obudowe b-r i oblicze ją teoretycznie to w praktyce przy pomiarze impedancje wynika ze strojenie wychodzi mi za niskie zawsze gdzies o 2 - 3hz. Licze objetosci tunelu i glosnika w obudoweie ale raczej je zaniżam wiec jak bym je zle liczyl to by fb było za wysokie.
    Wiec po pewny czasie odsłuchu zawsze stwierdzam ze b-r jest za nisko przez co działa malo efektywnie i slysze ze „nie tworzy całości” z głośnikiem.

Bawił się ktoś w takie pomiary i czy wychodziło tak jak mi za nisko albo czy w czasie odsluchu nie wydawalo wam się ze obudowa jest zle zestrojona ?

Fajnie ze profesjonalnie podchodzisz do strojenia obudow robiąc pomiary. Sama symulacja jest teoretyczna i w wielu przypadkach nie pokrywa się z rzeczywistością. Jak jest bład 3Hz to nie jest źle co innego jak by odstępstwo było rzędu pół oktawy. Możliwe ze źle interpretujesz charakterystykę. Zapraszam na www.audiomania.prv.pl do poczytania artykułu o robieniu pomiarów w SW

ps
    lepiej że za nisko wychodzi: bo łatwiej skrócić br niż przedłużyć :P
    pozdrawiam

Skomentuj

symulator to tylko wstep do strojenia b-r potem trzeba tego posluchac i stwierdzic czy lepiej gra strojone wyzej czy nizej. Ciekawe jak ustalasz dostrojenie tunelu bo prawidlowo ustala sie je na podstawie dziury w przetwarzaniu glosnika. A na charakterystyce impedancji ocenia sie tylko zgrubsza dostrojenie.

Skomentuj

to prawda z tego co zauwazyłem dzura zaczyna się wcześniej niz wskazywało by na to impedancjia. dla tego nalezy stroić troche nizej. jakieś 5-10dB

Skomentuj

Czołem.
          Jacek takze wiekokrotnie obserwowałem przebiegi impedancji i moge Cie poinformowac ze jest ok . To normalna sytuacja bo inaczej wychodziła mi teoria a przy realnych pomiarach bywało nawet o kilka ( kilkanaście czasami)Hz nizej .
          Myślałem nawet ze moze to wina mms ( masa układu drgającego ) ze nie patrzą na mase fragmentu zawieszenia itd.
          Fakt faktem ze taka sytuacja jak u Ciebie jest i pojawia sie u innych .

Skomentuj

Symulacje daja zawsze wynik poglądowy.

Ciekawe rzeczy slyszysz , 3 hz odstępstwa i dzwięk jest niespujny (lol) , ludzie bez skrajnego audiofilizmu plisss.

Skomentuj

ale 10dB juz da się usłyszeć :) 3dB ja bym odpuścił.... jak byś zrobił poimar przekonał byś się że odsrępstwa od normy są jeszcze większe....

Skomentuj

Witam Wszystkich,
                Bez żartu Jacku, gratuluję jakości - skuteczności słuchu. Wychwycić różnicę 2-3Hz w zakresie niskich średnich, a już niskich niskich, to po prostu nieludzkie.
                "Kiedyś" Ktoś wymyślił: człowiek ma taką zdolność słyszenia niskich częstotliwości, że je raczej czuje (nie nosem, a na ciele), a nie słyszy. Są jak widać wyjątki.
                Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Przepraszam za wznowienie tematu ale niebylo mnie troche czasu

Bez żartu Jacku, gratuluję jakości - skuteczności słuchu. Wychwycić różnicę 2-3Hz w
                  niewiem czy dobrze mnie zrozumiales. Aby zmienic strojenie o 2 - 3 HZ musialem skrócić rurke b-r o 5cm. (z 34cm na 29cm) przeciez to jest sporo i nie trzeba specjalnie sie wsłuchiwać aby wyłapać różnice!

PS. nie jestem audifilem bo slucham mp3

Skomentuj

Obliczenia na papierze wykazuja ze symulatory przesadzaja z dlugoscia tuneli przewaznie. Trzeba by jednak popelnic gruby blad zeby np przewalic nizej niz Fs samego glosnika. Moze podstawione objetosci nie sa dobrze wyliczone (odejmowanie wszystkich objetosci nie wchodzacych w sklad wlasciwej czynnej komory). Tak dlugie rurki jak mowisz to pewnie jest sub a z ustawieniem suba w pomieszczeniu roznie moze byc i moze on pewne czestosliwosci podbarwiac zaleznie lub oslabiac. Symulatory takze nie zwracaja uwagio czasem na wielkosc powierzchni czynnej otworu co wplywa na ilosc wypromieniowywanego dzwieku. Niektore glosniki mimo zmiany czestotliwosci strojenia i tak nie wytworza wiekszego cisnienia w otworze gdyz ich poarametry pozwalaja tylko na splaszczenie przebiegu impedancji a nie koniecznie na rozbicie na dwa piki (podobnie moze wygladach ch-ka promieniowania portu i wtedy napewno jest ponizej sredniej efektywnosci choc sam tunel ma szerokie pasmo i przenoszenie rezonansu powoduje tylko lekkie podniesienie jednego z koncow takiego wykresu a nie np podniesienie calego z faworyzacja czest strojenia)Trudno to zobrazowac bez rysunkow.Podobne zjawiska wynikaja wlasnie przy roznych czynnych powierzchniach otworu.

Skomentuj

Czasem róznice w strojeniu mogą wynikać z róznic parametrów samego głosnika w stosunku do deklarowanych, wytłumieniem kolumny , kształtem bass reflexu.

Skomentuj

Czaruję...
                      X