Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zabieram sie za budowe glosnikow

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Może jestem noobem ale o matach akurat troszke wiem - maty takie wytłumiają i wygłuszają częstotliwości 0d 300Hz do mniej wiecej 2000Hz (wiem z doświadczeia - wygłuszałem takimi martami bitumicznymi komputer) i świetnie zdają egzamin.

Skomentuj

Zamieszczone przez NikoN
      maty takie wytłumiają i wygłuszają częstotliwości 0d 300Hz do mniej wiecej 2000Hz
      to tak "na oko" czy jest to poparte jakimiś pomiarami czy czymkolwiek innym ?
      Zamieszczone przez UKA
      Przy płycie wiórowej 18mm mata jest jak najbardziej wskazana,
      to chyba taniej wyjdzie kupno mdfu 22 (i/lub dodanie wzmacnień), nie sądzisz ?
      Jak dla mnie to ma ona mały sens, sprawdza się w usztywnianiu blach w samochodzie czy w komputerze, jednak nie sądze aby jakoś znacząco, w większym niż pomijalnym stopniu wzmocniła przeciętnie nawet wykonaną obudowe...

Skomentuj

takero, uwazam tak samo. mata nie jest do kolumn tylko do samochodu... redukuje ona 'pasozytnicze' drgania blach tzw 'grania' nie wiem jak moga poprawic sztywnosc MDF'u 22mm? nie maja zadnego wplywu raczej...
        no i czy ona rozprasza jakies fale? hmmm...

Skomentuj

1chce zamontowac BR w przendniej scaince, wymiary 68x160mm, bo wtedy ladnie strojenie sie uklada na 42Hz, i calkiem dobrze mi sie to widzi, ale koncówka rurki BR, liczac MDF 18mm, i glebokosc budy 23cm, co daje koncowki rurki 5 CM od tylniej scianki, czy to wystarczajaco ? nie bedzie zadnego problemu ?

2. w ktorym miejscu najlepiej zamontowac zwrotnice ?

Skomentuj

1. powinno być ok.

2. prawie obojętnie, "połóż" ją na dole kolumny blisko terminala żeby łatwo dostęp był.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
              2. prawie obojętnie, "połóż" ją na dole kolumny blisko terminala żeby łatwo dostęp był.
              ale przed tym owiń ją materiałem tłumiącym.

Skomentuj

Informuje, ze praca nad glosnikami idzie pełną para, zeby nie bylo, ze jestem ten co mowi i nie robi :P

Tutaj codziennie jakis update, daje nowe fotki wiec mozna ogladac, dawac jakies sugestie, oceniac i jakies slowa krytyki :

http://picasaweb.google.com/bikerbo/PierwszeDIYAudio

jutro ide kupic rezystory i wiertła, zaczne robic zwrotniczki :)

Pozdrawiam !

Skomentuj

http://picasaweb.google.com/bikerbo/...69902105327170
                  xD

Skomentuj

hehehehehe :) :)

Skomentuj

hehe, te serduszko to troche przesada chyba :),
                      zreszta za co im dziekujesz skoro pozwolili ci kupic te plyty, ktore zawsze kazdy kazdemu odradza na budowanie kolumn (joke)

Skomentuj

Czaruję...
                      X