Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub isobaric na gdn25/40/1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub isobaric na gdn25/40/1

Witam wszystkich jako nowy użytkownik forum :grin:

Mam dwa stare(tzw NOS.) głośniki gdn25/40/1 przeczytałem trochę na ich temat i widzę ,że nie nadają sie zbytnio do kolumn.Wpadłem na pomysł aby zrobić na nich suba widzię ,że w normalnym układzie z bassreflex wiels się z nich nie da wycisnąć ,wpadłem na pomysł aby zrobić na nich suba w układzie isobaric(bez br).Głośniki miały by być skierowane tyłem(magnesami) do siebie w obudowie o pojemnośći ok~30-35L.
    Co o tym myślicie?Moim problemem jest to ,że nigdy jeszcze nie budowałem tego typu obudowy.Ze skąpych opisów wywnioskowałem że ma być to obudowa zamknięta(jedna komora) w której głośniki są umeszczone na dwuch przeciwległych ściankach obudowy tyłem do siebie i muszą być połączone w przeciwfazie.
    Mam jeszcze kilka pytań odnośnie tej obudowy:
    Czy trzeba ją wygłuszać?
    Czy to co opisałem ma szanse zadziałać?
    Pozdro.
    MG

Przedziel tą skrzynie na połowy, kiedyś zrobiłem suba na 2x gdn 20/30/ ze wspólną skrzynią (zamknięta oczywiście), efekt był taki że gdy odpiąłem jeden głośnik efekt brzmieniowy był o wiele lepszy i bassu o wiele więcej :) jeśli się mylę to poprawcie :)

Skomentuj

ViX może źle podłączyłeś głośniki :P, jeden pompował a drugi wypompowywał :)

Skomentuj

w przeciwfazie sie to nazywa.

Skomentuj

no własnie mi to słowo wyleciało z głowy :], dzięki za przypomnienie Tasior

Skomentuj

Czaruję...
          X