Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie małej salki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nagłośnienie małej salki

Witam!
    W najbliższym czasie prawdopodobnie będę nagłaśniał mały lokal i muszę się poradzić w kilku kwestiach.
    Pomieszczenie ma ok. 200m^, ale parkiet zajmuje max. 40m^ i nad nim ma być skupione nagłośnienie. Istnieje kilka problemów, przez które mam dylemat jak to zrobić. Po pierwsze ma to być konstrukcja niskobudżetowa (jak to przeważnie bywa :mad: ). Po drugie jest tam dosyć nisko, a właściciel mówi, ze go mdli na widok wielkich czarnych klocków zwisających z sufitu :wink: Czyli ma być dyskretnie, tanio i dobrze... :lol:
    Właśnie dlatego pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było wejście na stronę stx :wink:
    Wymyśliłem sobie, że zrobię 4 satelity po ok. 22l CL na dwóch gds22 szeregowo każda + jakaś tuba tonsila na wysokie. Dół byłby uzupełniony subem na dwóch 15'' gdn również stx.
    Prośba do bardziej doświadczonych aby ocenili ten pomysł i zaproponowali, którą tubke wybrać do tego za max. 100zł. Dodam, że gds-y będą pracowały w zamkniętej, czyli pasmo będzie od ok. 120Hz przy Qtc=1. Satelity muszą być 4, tak aby całość dawała impedancję 2x4ohm. Nie ma mowy o większych pudłach!
    Wielkie dzięki!

czytajac poczatek tez pomyslalem o tym GDS tylko ze o jednym...

a co powiesz zeby suba wlozyc w tube?? podobno lepiej sprawdza sie w duzych pomieszczeniach...

Skomentuj

UKA, a nie myślałeś na ARZ w tubie ?
      I niskobudżetowe to i głośne :)
      Najwyżej po 2 tuby na strone dać :)
      A zaoszczędzone pieniądze na lepszego subbasa.

Skomentuj

ale buda duza potrzebna chya do tego jesli sie nie myle, a on pisze ze chce male jakies...

Skomentuj

takero, kolumny mają wisieć na płasko pod sufitem i zwisać nie więcej jak 30cm...
          Pawel S., kolumna musi mieć 8ohm, dlatego m.innymi chcę dać dwa, a co do tuby, to mi się nie chce jej robić :cool:

Skomentuj

UKA, nie można mieć wszystkiego ;]
            ew możnaby zrobić testa z przykręceniem do sufitu horna w pozycji horyzontalnej :)
            Bas będzie raczej kulał, ale spl pozostanie.
            Ew można zrobić taką kolumne na arz w zwykłej closed - zaoszczędzisz na wysokim.

Skomentuj

Chciałbym zrobić coś takiego, aby sub nie był potrzebny, klient nie wymaga dużych natężeń dźwięku, ale za małe pieniądze nie ma dobrych midbasów max. 10'', które nie wymagają więcej niż 25l i zagrają choćby od 50Hz. Maksymalna kwota za to nagłośnienie, to 1700zł

Skomentuj

4szt po 2xARZ do tego dobry sub albo i dwa i masz pekne naglosnienie.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                  4szt po 2xARZ do tego dobry sub albo i dwa i masz pekne naglosnienie.
                  wtedy musiałbym połączyć satelity szeregowo...nie chciałbym podłączać 2 omowego obciążenia pod wzmak, który tam jest.
                  nie zauważyłem, że tesla jest też w wersji 4 ohm :cool:
                  Temat do przemyślenia, ale kuszą mnie te stx-y Mają niższą dobroć, a te arz...szkoda gadać, w małej budzie byłaby lipa. :neutral:

Skomentuj

25L na 2ARZ wystarczy, moze byc nawet mniej.
                    masz duzo mozliwosci polaczenia bo sa 4 i 8 ohmowe.
                    z ARZtow masz super efektywnosc. nie trzeba wilkich mocy.
                    do tego aktywny dol i masz hajendowa estrade:)

Skomentuj

Hmm... 200mk2 ma cala sala a 40mk2 ma parkiet:>
                      To jest jakos odzielone od siebie czy jak? Jakas sciana itp?
                      Jak tak to nie ma co tam za duzo pakowac, 40mk2 to nie az tak duzo;]
                      Mysle ze zwykly br sie lepiej sprawdzi w takim pomieszczeniu niz pakowanie tam tuby

Skomentuj

Nie ma ściany, parkiet jest jakby we wnęce. Jest też mała scenka na podeście i grają tam czasem zespoły muzyczne, także myślę że by się ucieszyli gdyby mieli na czym grać. Jak narazie muszą przynosić swój sprzęt, bo wiszą tam małe głośniki od kina domowego :mrgreen:

Skomentuj

jak ma byc sub to mozna zrobic nawet closed wtedy troche wiecej mocy mozna wpakowac;]

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                            jak ma byc sub to mozna zrobic nawet closed wtedy troche wiecej mocy mozna wpakowac;]
                            Tak właśnie napisałem w pierwszym poście
                            Ponawiam pytanie: czy ktos poleci jakąś wysokotonówke do tych gds-ów tak do 100zł/szt?

Skomentuj

Zamieszczone przez UKA
                              a co do tuby, to mi się nie chce jej robić
                              UKA, chetnie pomoge :wink:

a co za pomieszczenie masz naglosnic?? bo raczej to niejest ta szkolna sala o ktorej wspominales...

Skomentuj

UKA ja mam 2 tuby pod ARZ

Skomentuj

Pawel S., dzięki! Pomyślę nad tą tubą. W zasadzie planowałem dwie 15'' stx w ok. 200l b.r. ale wszystko jest jeszcze do przemyślenia.
                                  wojtaq, arz mnie nie interesuje, potrzebuję małych satelit z zapasem mocy.

[ Dodano: 2006-12-10, 22:14 ]
                                  Więc tak: na suba będzie jednak tuba. Niestety tylko jedna, bo mało miejsca jest...powinno wystarczyć
                                  Co do satelit, to mam pytanie: Myslicie, że da rade puścić gds-y bez żadnego filtra? Musze na czymś oszczędzić, bo budżet jest skromny...
                                  http://www.stx.pl/charakterystyki/GD...0-4-SE-ALL.jpg
                                  Jako wysoki będzie ten Tonsil:
                                  http://www.e-tonsil.pl/index.php?d=produkt&id=173

Skomentuj

Czaruję...
                                  X