Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Porównanie subów samochodowych - który lepszy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Porównanie subów samochodowych - który lepszy?

Witam!
    Kumpel chce władować do Cinquecento jakiegoś subka, pojechał do Media Markt i zapytał co mu mogą zaproponować, facet wybrał suba firmy MacAudio model Red Attack 30 i wzmak Blaupunkta. Takie dane suba mu podali: głośnik 30cm, moc 230W RMS/440W max, 4 ohm, pasmo przenoszenia 20(!) - 1000Hz. Sub kosztuje 329zł bo jest teraz promocja na niego. Wzmacniacz to Blaupunkt GTA200 mocy 350W (kosztuje 359zł).

Ja proponuje mu zbudować suba na głośniku Hertz ES250, obudowa bass-reflex 40 litrów, bass-reflex strojony na 30Hz. WinISD pokazuje na wykresie ze sub zejdzie do 30Hz przy -3dB, przy 0dB jest 45Hz, impuls max 18,9ms przy 28Hz, przy 40Hz 12ms. Wiem ze sub na tym glosniku zejdzie nizej w obudowie 45L ale biore tez pod uwagę wymiary. Obudowa bylaby z płyty wiórowej 22mm i miałaby wymiary 300x300x655mm.

Pytanie: czy warto ładować więcej pieniędzy w tego Hertza czy lepiej kupic gotowy sub np tego MacAudio i nie bawić się w budowę? Który zagra lepiej, czy różnica warta jest tych pieniędzy i czasu spędzonego nad budową suba?

bierz hertza

Skomentuj

30 cm (czegokolwiek) w Cieniasie to strzelanie do komara z armaty.

Skomentuj

Byłbym wdzięczny za opinie poparte konkretnymi argumentami bo takie samo "bierz hertza" nie jest przekonujące...

Skomentuj

nie wiem ale nigdy nie lubilem zmacniaczy blaupunkta mialem w soim aucie dwa kolega mial trzeciego i wszytstkie graly do bani ...a jak widze napis red attack to juz wiadomo ze gowno ...wez kup tego hertza ..przynajmniej wyglada solidniej ...sam zrob obudowe ...bo nawet jak nie masz wielkiej wprawy to i tak bedzie 300razy sztywniejsza i ...bedzie konkretnie do tego samochodu.
          wzmaka to poszukaj jakiegos na allegro ..teraz mozna cos kupic za nie duza kase co bedzie skuteczniejsze od tego blaupa...

ps. w sejasie to mielismy gti1200 :) leb urywalo

Skomentuj

maac audio jest gorszy od hertza
            >TAtoturbo< moze miałes zle podłaczonego blaupunkta (zasilanie), albo to wina głosników??

Skomentuj

Ja tez potwierdzam opinie poprzednikow!
              Uciekaj od Blaupunkta...

Skomentuj

Warto dać więcej pieniążków za Hertza

Uwierz mi :-)

A dopiszę tylko:

Po co Ci -3dB przy 30Hz w aucie ? Postaw na impuls i nic więcej.

Skomentuj

Przy własnym projekcie wiesz co masz !!! (chodzi mi tu o charaterystyke), czyli wiesz co projektujesz-na czym sie skupiasz-co bedzie dobre!!! A kupno gotowego suba (nie mając z nim styczności akustycznej) jest jak przysłowiowe kupowanie kota w worku. Popieram Hertza!!!!

[ Dodano: 2004-10-05, 00:38 ]
                  aha... i nie polegał bym na obsłudze sklepów (chodzi mi ogólnie), przeważnie próbują sprzedać coś co sie słabo sprzedaje... A co do Hertza to raczej 25cm do Cienkiego w zupełności wystarczy, chyba że ktoś lubi odgłos blachy:)))

[ Dodano: 2004-10-05, 00:43 ]
                  hehe ja to mam skleroze:) Co do suba polecanego w Media ,a raczej jego pasma to twój kumpel mógł sie zapytać z jakim spadkiem niby zaczyna sie pasmo od 20Hz , bo mi sie nie chce w to wierzyć....

Skomentuj

He he, a gosc z obslugi sie pewnie zapyta co to jest spadek i gdzie to w instrukcji moze byc :)) wiekszosc obslugi tego typu sklapwo ma tyle do akustyki co bacia z placu targowego do muzyki organowej- czasami jej slucha. Kupujac w takich meijscach naprawde musisz wiedziec co chesz kupic.

Skomentuj

Dobra, zdecydowalismy ze zrobimy sami tego suba na Hertzu. Dziś kupilismy w Castoramie płyty wiórowe 22mm i bedziemy składać. Sub będzie miał wymiary 300x300x655. Mam pare pytań: w której ściance najlepiej umieścić głośnik oraz tunel bass-refex? Czym i jak wygłuszyć obudowę wewnątrz? Czym obić/okleić suba z zewnątrz?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Slaw
                        Dziś kupilismy w Castoramie
                        1. płyty wiórowe 22mm i bedziemy składać.
                        2.Sub będzie miał wymiary 300x300x655. Mam pare pytań:
                        3.w której ściance najlepiej umieścić głośnik oraz tunel bass-refex?
                        4.Czym i jak wygłuszyć obudowę wewnątrz?
                        5.Czym obić/okleić suba z zewnątrz?
                        (ad. ALL) wszysko jest na forum ale biorac pod uwage to ze posty maja tytuly z dupy
                        to postaram sie cos podpowiedziec.
                        ad1. plyta to badziewie w obrobce... wiec dlaczego nie kupiles tej samej grubosci MDF'u roznica w cenie nie duza biorac pod uwage jakosc glosnika
                        ad2.kto ma czas liczyc objetosc jeszcze odejm?ujac grubosc desek... (podawaj objetosc w litrach [netto])
                        ad3.napewno nie w strone oparc... ja zawsze wsadzalem bokiem do kierunku jazdy albo w strone klapy... bass reflrx rownierz staram sie upchnac w ta sam strone co glosnik.
                        ad4. gabka... welna mineralna... filc... najlepiej doswiadczalnie (ja sam stosuje gabke)
                        ad5. co fantazja moze Ci podpowiedziec najprostrze to wyladzina do tego typu zabudowy... znajdziesz na allegro material obiciowy do subow... mozesz jakos fajnie pomalowac w kolorze np nadwozia... co chcesz jak chcesz

ps. doczytaj wiecej zanim zaczniesz ciac to albo bog wie co jeszcze z nim robic ... najlepiej jak polaczy scianki itp (skrecac kleic itp ) :)

Pozdrawiam i udanej konstrukcji ...usmiechu na buzi

Skomentuj

Obudowa będzie miała 41 litrów strojona na 30Hz. Głośnik chcialem właśnie umiescic bokiem do kierunku jazdy, w sciance 300x300mm. W zwiazku z tym ze glosnik ma 250mm to na tej sciance nie zmieszcze juz bass reflexu, która sciankę więc wybrac najlepiej?

Skomentuj

pokombinuj jak zlorzysz suba z surowej wersji....potem tylko go skonczysz i bedzie git....na odleglosc ciezko powiedziec jak ulorzony bedzie gral najlepiej...a glosnik i otwor umiesc na sciance na ktorej sie zmiescji...a jak nie masz takiej to zmodyfikuj wymiary....to chybanie problem

Skomentuj

Sub bedzie lezal w bagazniku cinquecento, który za duzy nie jest wymiary 300x300mm to maximum tak wiec zmodyfikowac go nie za bardzo mozna. Będzie leżał w taki sposób ze głośnik będzie z prawej strony bokiem do kierunku jazdy, tunel bass reflex moge umiescic w stronę klapy bądź w stronę półki z głośnikami, która będzie nad nim, mozna tez wsadzic go w scianke naprzeciw glosnika ale nie wiem czy takie rozwiazanie jest dobre...

Skomentuj

w strone klamy zrob aby nie lezal pionowo do gry bo cos do niego wpadnie )

Skomentuj

30cm w sejczento sie miesci (bokiem do kierunku jazdy) wiec i w cieniasie musi...

Skomentuj

Witam
                                    Jestem zwoleninikiem blaupunkta w aucie i tym samym nie zgadza msie z poprzednikami.
                                    Posiadalem MPA2 blaupunkta teraz mam gta 4100 zarowno jedne jak i drugi spisywaly sie b.dobrze chociaz ten drugi bardziej do mnie przemawia 2x160W sin :P

Skomentuj

Moze dla Ciebie Blaupunkt spisuje sie bardzo dobrze, bo nie miales mozliwosci odsluchu czegos konkretniejszego... wiesz punkt widzenia zalezy od punktu patrzenia...
                                      ja sluchalem juz kilkadziesiat wzmacniaczy i blaupunkta, a w szczegolnosci 4100 plasuję na drugiej pozycji od dołu...
                                      A co do tej mocy, to może i ma on 160W nominału, ale współczynnik tłumienia na masakrycznie niskim poziomie sprawia, ze wzmak gra dobra, przesterowana 100Watowka...

Skomentuj

Czaruję...
                                      X