Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt budowy systemu pokojowego 2.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt budowy systemu pokojowego 2.1

Witam

Po dłuższym czasie i przemyśleniu kilku spraw postanowiłem zbudować system do pokoju w konfiguracji 2.1.

Dlaczego taka konfiguracja ?
    Z dwóch znanych mi powodów:
    - rezygnuje do minimum z Car-Audio tzn w aucie zostawiam tylko radio i głośniki z przodu. Resztę sprzedaje.
    - Nie będę sprzedawać subwoofera EARTHQUAKE DBX-12R, ponieważ może on być zastosowany także w domu. Tak pisze producent. Subwoofer będzie na pewno mulic etc, ale ja ostatnio zauważyłem, że często oglądam filmy a i kończę ze słuchaniem szybkiego bita jak techno. Czasem posłucham trance, drum&bass, old songs, polskiej muzyki, r&b i wydaje mi się że nie potrzeba na tym polu super dynamicznego subwoofer`a. Nie wiem może się starzeje, może dziadzieje ale jest mi z tym dobrze. Co do suba to nie sprzedaje też bo wiem, że nie dostane za niego tyle co wart w rzeczywistości.
    -

Dlatego sprawa subwoofera jest już teoretycznie rozwiązana - głośnik.

Miejsce docelowe przyszłego systemu audio to pokój o wymiarach:
    - długość:..........3,5 [m]
    - szerokość:.......2,9 [m]
    - wysokość:.......2,8 [m]

Jak widać stare wysokie budownictwo z grubymi murami.

Oczywiście kwestia odpowiedniego usytuowania przetworników w pokoju zostanie dobrana na drodze prób i warunków meblowych.

Oczywiste jest że będzie subwoofer. Muszą też być jakieś monitory, podłogówki ... No właśnie co musi być prócz basu ?

Aha przypomniało mi się. Źródłem dźwięku będzie laptop z wbudowaną kartą dźwiękową Realtek HD Audio. Czy ta karta będzie oferować wystarczającą jakość ?

Pozdrawiam

[ Dodano: 2006-12-12, 22:29 ]
    Na pierwszy plan idzie subwoofer, ponieważ reszte pasma mam jeszcze czym odtwarzać.

[center:9d4ca13022]Subwoofer[/center:9d4ca13022]

Głośnik: EARTHQUAKE DBX-12R

Głównym dyrygentem przy budowie subwoofera jest właśnie ten głośnik.
    Pierwotnie ma on przeznaczenie do pracy w samochodzie, ale na opakowaniu producent zaznaczył także "Home Audio" co postanowiłem wykorzystać:

Zdjęcia tego głośnika:
    http://www.elmer_site.elektroda.net/EQ_DBX-12R/

Filmiki z pracy w samochodzie Skoda Felicia:
    http://www.elmer_site.elektroda.net/DBX-12R/
    Wzmacniacz: HPB-1502, buda 51litrow BR.

[center:9d4ca13022]Wzmacniacz[/center:9d4ca13022]

W wielu miejscach w Necie ludzie piszą, że ten głośnik spokojnie otrzymuje moc ciagłą RMS 500W. Sam producent podał tylko moc maksymalą równą 1000W. Ogólnie przyjmuje moc ciągła tego subwoofera 500WRMS i o takim wzmacniaczu bede myśleć.

Szukałem po Necie i wyszukałem najtańszą i chyba rozsądną opcję - HEXFET 400W z Altrona za 150zł. Jest to cena kitu. Ja jednak bede kompletować cześci osobno tylko płytkę u nich zamówie i sprawdze czy wyjdzie to taniej niż kit.

Następna sprawa to filtr dolnoprzepustowy i subsoniczny.
    Tutaj skorzystam z oferty przedstawionej na www.diyaudio.pl .

Zasilacz:
    Na pewno w skład zasilacza wejdzie:
    - układ miękkiego startu
    - transformator lub transformatory o określonej mocy.
    I tutaj pojawia sie pewien problem z doborem trafo do tego wzmacniacza, ponieważ chciałbym nabyc trafo ktore bedzie posiadało dwa uzwojenia pierwotne do uzyskania mocy 500RMS z tego Altrona AL-13 po uprzedniej modyfiakcji, ale o tym poźniej. Pytanie jakiej mocy ma byc trafo ?
    Czy 1W mocy wzmacniacza to 1VA ? Wydaje mi się że to błędne myślenie, ale potrzebuje logicznego wytłumaczenia. Rozumiem też, że wzmacniacz pracuje w klasie AB przy sprawności ok 66% i o te 44% trafo wieksze niz moc wyjsciowa wzmacnaicza.
    - mostek prostowniczy, mysle, że 50A wystarczy.
    - kondensatory filtrujące: 2x20mF/100V powinno wystarczyc ?
    Kupic kondensatory na 85stC czy na 105stC ?
    - bezpieczniki to sprawa oczywista, po stronie pierwotnej i wtórnej trafo.
Czaruję...
X