Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaka buda do GDN 16/50/6??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaka buda do GDN 16/50/6??

wiatm

gdy zdecydowalem sie na ten glosnik (Tonsil GDN 16/50/6 8Ω) pojawily sie sprzeczne opinie co to zastosowania obudowy pod ten glosnik...

jedni polecaja B-R ok 25dm3 twierdzac ze dopiero z tego bedzie bas... a drudzy polecaja mniejsza obudowe zamknieta twierdzac ze bas bedzie niewiele gorszy a za to impuls lepszy i wyzsza wytrzymalosc mocowa...

z symulacji niewiele wynika (zblizone rezultaty - i to tylko symulacja :razz: ) a niestety niemam czasu aby poexperymentowac :neutral:

prosze o opinie osob ktore slyszaly/mialy ten glosnik :wink:
    ma to sluzyc do rocka, metalu itp (nawet niewiem jak to sie dokladnie nazywa bo to dla koegi)
    bedzie wspolpracowal z SC10N bez suba

BR, przynajmniej będzie bas.

Skomentuj

zdecydowanie b-r bo to zawsze wiecej niskich. Do tak ciezkiej muzyki musi byc wykop a sprzet estradowy zawsze jest w b-r.

Skomentuj

wiec zdecydowalem. 25dm3 strojone ok 45hz...

chyba jutro jade po plyty bo visatony juz zamowione :lol:

Skomentuj

oj nie tylko nie B-R w rocku ten głośnik w B-R się kompletnie pogubi... gdzieś na forum są prawdziwe parametry tego głośnika - poszukaj w moich postach... Qts jest zdecydowanie wyzszy niz obiecuje tonsil.

ja bym go dał w 20L zamkniętej.

Skomentuj

Pawel S., podrzuć mi go, a poznamy prawdziwe parametry :wink:

Skomentuj

UKA, ale na sylwestra musza zagrac wiec niemam za wiele czasu...

[ Dodano: 2006-12-30, 19:33 ]
              Zamieszczone przez Sound Wave
              ja bym go dał w 20L zamkniętej
              po tym wnioskuje ze nie miales tego glosnika!!
              glosnik obecnie gra w 23szczelnych litrach i bas jest zjawiskiem zupelnie obcym!! (orzynajmniej w porownaniu z arn 150)
              w nowym roku poszukam odpowiednich tuneli i zobaczymy jak to zagra w b-r...

ale srednie ma naprawde ciekawe :wink:

Skomentuj

schema zwrotnice i buda

posilam foto zwrotnici i budy.

Skomentuj

Czy te budy na zdjęciu to mają 40l, tak przynajmniej wynika z opisu ?

Skomentuj

Ja,mám je udělane viz foto. 40 l. rura pruměr 5cm. delka 2,7cm.Graju dobře.

Skomentuj

Zakk, dziekuje za schemat - przetestuje
                      ja mam schemat GDN 16/50/6 + sc10n

obecnie po doswiadczeniach z tym glosnikiem moge napisac ze kompletne max dla tego glosnika to 20 litrow. ja go wsadzilem w 25dm3 i to nic nie daje bo basu glebokiego niema za duzo a wytrzymalosc mocowa spadla :/
                      tak wiec optymalnie to monitory 15 litrow

jakos niechce mi sie ich opisywac :P

Skomentuj

Ja bym tam zrobil mocniej tłumiony br , do muzy można przytkać i mieć zamkniętą. Do poszalenia w br :).

Żeby wykorzystać br, chociażby w postaci dodatkowych watów jakie mozna zapodać głośnikowi w wiekszej obudowie to trzebabyło go nizej zestroic , na jakieś 40Hz. Ch-ka będzie zbliżona do sporej obudowy zamknietej ale za to wytrzymałośc lepsza.

Faktyczny Qts tego głosnika kreci sie w granicach 0,7.

Skomentuj

25 l to jest twardy bass,40 l jest dobře na ucho.poslucha se to dobře.naladione to jest 45 hz.

Skomentuj

Zakk, bas jest twardy bo szybki. w 40 litrach zejdzie nizej ale i straci na szybkosci i wytrzymalosci mocowej - poprostu mniej mocy wytrzyma i bedzie mulił :P

Skomentuj

Pawel.S:Paradne kolumny.

Skomentuj

Czaruję...
                              X