Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

arv vs GDWK-10-200-4-PJ, stx 18 vs arn 150

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

arv vs GDWK-10-200-4-PJ, stx 18 vs arn 150

Chciałbym złożyć kolumny na tych przetwornikach. Do arn + arv i 18 + pj mam juz gotowe schematy zwrotnic. Chciałbym nagłośnić pokój w akademiku, napędu docelowego jeszcze nie mam. jaki zestaw powinienem wybrać? wiem ze z arn jest lepszy bas a pj jest lepszym wysokotonowym. moze zestaw arn + pj? tylko byłby problem ze zwrotnica... wiem ze oba zestawy sa dobrze opisane ale chciałbym poznać opinie kogoś kto słyszał oba zestawy.

ja bym wybrał 18sw + pj, większy spl 18sw względem arna + lepsze wysokie.

Skomentuj

Tylko ze obudowa stx to kolo 18 litrów a arn starczy poniżej 10litrów a miejsce w akademiku to towar deficytowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez pan_pawel
        Tylko ze obudowa stx to kolo 18 litrów
        spokojnie 13l styka,
        a różnica w wymiarach miedzy 10, a 13litrami jest znikoma.

Skomentuj

A kto Ci powiedzial ze ARN150 ma lepszy bas od GDN18 stx-a? STX jest przeciez ze dwa razy wiekszy i mocniejszy.
          Jak wielkosc jest priorytetem a nie sa potrzebne duze natezenia to ARN150 wystarczy.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7650 w tym temacie ostatni post Pawel S.

Skomentuj

Nigdzie nie widze zeby napisal ze jest wiecej basu od GDN18? Sam odsluch jest dosc amatorski bo co mozna powiedziec sluchajac elektronicznie spreparowanej muzyki. I zwalanie winy za nosowosc brzminia na jakas cewke jest chyba nieco chore. No i odsluch byl kolumn z dwoma ARN150 a nie jednym.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                Nigdzie nie widze zeby napisal ze jest wiecej basu od GDN18
                bo niema wiecej - jest tylko zdecydowanie nizszy za to bardziej monotonny

Zamieszczone przez irek
                Sam odsluch jest dosc amatorski
                szczera prawda :mrgreen:

Zamieszczone przez irek
                zwalanie winy za nosowosc brzminia na jakas cewke
                bo mam ten glosnik w innej konstrukcji i brzmi zdecydowanie inaczej (sc10n)

Skomentuj

to pewnie przez ta cewke! Nie dosc ze popsula brzminie wysokich tonow to jeszcze psuje bas :)
                  Proponuje nie uzywac w zwrotnicach cewek!

Skomentuj

irek, nie nabijaj sie z mniej doswiadczonych :razz:

przeciez biorac to na logike to dodanie tej cewki na samym koncu toru wysokotonowego powoduje ze jest to filtr dla glosnika sredniotonowego!! czyzbym sie mylil ;>
                    a czemu niby psuje bas?? arn gra nizej a stx jest glosniejszy!!

Skomentuj

jak na razie to jeszcze nie napisales czy ta cewka jest wlaczona szeregowo czy rownolegle. Jesli jest szeregowo to faktycznie jest to bardzo dziwne i tu trzeba by sie zapytac konstruktora zwrotnicy dlaczego tak postapil. W kazdym razie nigdy w zyciu nie widzialem zwrotnicy z tak wpieta cewka.

STX oczywiscie ze jest glosniejszy ale z basem to juz bardziej zalezy od konkretnej aplikacji i raczej nizej zejdzie rowneiz STX bo arn150 jest za malym glosnikiem zeby potarfil nisko grac.

Skomentuj

nie chce byc adwokatem, ale wydaje mi sie, ze zwrotnica jest soundwave'a a ta "dodatkowa" cewka jest po to, aby zniwelowac rezonans na koncu pasma kopulki.

Skomentuj

Caleb, tak, zwrotnica jest SW ( http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530 3 post od dolu) niewiem co ma ta cewka robic ale wiem ze z ta zwrotnica visaton brzmi conajmniej dziwnie

Skomentuj

Czaruję...
                          X