Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dylemat z Bass Reflexem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dylemat z Bass Reflexem

Witam
    Mam dylemat i przyznam sie bez bicia,
    ze po prostu niewiem jakiej średnicy Bass Reflex zastosować do obudowy,
    w której siedzieć bedzie głosnik 25cm (Tonsil GDN 25/40/3)
    bo chciałbym mozliwie najmniejsza srednice,
    ale taką zeby nie było zadnych furkotów świstów itp
    ale zeby spełniał on swoje zadanie.

Towarzysze pomozecie ??

glupie pytanie ale poswiadcze doswiadczeniem...

minimum 70mm

Zamieszczone przez NikoN
    bo chciałbym mozliwie najmniejsza srednice
    a to dlaczego?? czyzby glebokosc obudowy niepozwalala na zbyt dlugi??

jak wiesz jak to sie pobaw z b-r szczelinowym - taniej i mozesz dowolne ksztalty uzyskac

Skomentuj

zastosujesz kolanko i nie bedzie problemu. dawaj 10cm. w odpowiednich dla niego obudowach dlugosc bedzie wynosila max 20cm

Skomentuj

chciałbym zeby BR nie wyglądał jak dziura od studzienki :wink: ale 10 cm powinno wystarczyc ?? Długoscia tez nie mam sie co przejmować (słyszałem ze odległość konca rurki musi być nieco większa od srednicy orworu ??) więc nawet jak dam 10cm to zostaje mi 25 cm na dłógość
        aha jeszcze jedna sprawa co to jest ten Vent mach ?? w WINisd ??

Skomentuj

Zamieszczone przez NikoN
          ale 10 cm powinno wystarczyc ??
          7cm wystarczy a 10 bedzie idealne

Zamieszczone przez NikoN
          co to jest ten Vent mach ?? w WINisd ??
          a gdzie to masz?? bo ja czegos takiego u siebie nie widze :neutral:

Skomentuj

predkosc powietrza w br czy cos takiego (czym mniej tym lepiej)

Skomentuj

sciagnij lepiej wersje pro...

Skomentuj

ok kupiłem 104.5mm i jak wszystko wpisałem do winISD
                to wyszło jakieś 9,5 cm dłógości ( a cały ma 97mm) więc nie musze nawet obcinać :wink:

A wersji Pro narazie nie chce bo jest jescze z tego co wiem w wydaniu Alfa - poczekam na Betę :razz:

Skomentuj

NikoN, yyyyy a jakie strojenie i w jakiej budzie chcesz uzyskac? cos na moje oko to strasznie wysooko bedzie.
                  btw do tego tonsila 100mm to przesada::

Skomentuj

Obudowa Band Pass 4 rzędu strojenie na 70Hz
                    Dlatego tak wysoko
                    Wiecej bedzie jak dokoncze suba - zamieszcze wszystko w dziale konstrukcje

Skomentuj

To lepiej kup kilka tuneli i przytnij na rozne dlugosci bo strojenie takiej obudowy na symulator to loteria. Najlepiej wykonac pomiary albo chociaz poeksperymentowac na sluch.

Skomentuj

Zamieszczone przez NikoN
                        Obudowa Band Pass 4 rzędu strojenie na 70Hz
                        w takim razie dobrze zrobiles ze kupiles 10cm bo jak ja sie bawilem raz z b-p to dla 20cm glosnika 7cm b-r byl zdecydowanie za maly...
                        ale to byl tylko jeden raz wiec nie bierz tego za regole...

Skomentuj

Wstyd sie przyznać ale to będzie moja pierwsza konstrukcja
                          (pewnie mnie zaraz zjedziecie ze się rzuciłem z motyka na słońce,
                          ale cóz - kto nie ryzykuje ten w kozie nie siedzi) a jej koszt to aż 20 zł za pocięcie płyt
                          (wszystkie części miałem ). Więc moge troche poszaleć i poeksperymentować
                          (w razie nie wypali to dotnę płyty do zwykłej BR albo Closed)

Skomentuj

ten glosnik do takiego bandpassu sie nie nadaje. jak juz to szostego rzedu, z dwoma komorami wentylowanymi

Skomentuj

Paczemu się nie nadaje ??

Skomentuj

bo ma wysoki wspolczynnik EBP - e bandpassie czwartego rzedu na tym glosniku uzyskasz zejscie do max 60hz (jesli nie gorsze)... wg mnie nie ma sie co pchac w taka zaawansowana konstrukcje, ktora bez pomiarow jest ciezko wykonac. zrob zwykly bassreflex 55-60 litrow, strojona na 40-45hz. srednica BR: 10cm

Skomentuj

W razie nie wyjdzie to mam wszystko w obudowie naszczęście tak wymieżone,
                                  że jesli wyjmę napęd, wytne otwór w przedniej ściance,
                                  wydłóżę BR i nawet wewnętrznej przegrody nie bedę wyjmował
                                  (posłóży jako usztywnienie) to bedzie idealna jako normalna BR :wink:
                                  grunt to pokombinować :wink: a nóz się uda

Skomentuj

Czaruję...
                                  X