Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pytanie odnośnie obudowy zamkniętej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pytanie odnośnie obudowy zamkniętej

sprawa jak w temacie
    czy kształt obudowy majakeś znaczenie czy ważny jest tylko litrarz mam głośnik tonsil gdn 16/15 i ni jak nie mogę znależć żadnych parametrów do nich przeczytałem na forum:
    jak masz mało danych lub ich nie masz to włóż w obudowe zamkniętą

chyba na elektrodzie czytałem że w jakiejś mądrej książce napisali że potrzeb na te głośniki 12 l opcje są różne 20x20x30 cm lub 17x17x41cm mógłbym wymyślać całą noc
    pytanie jest takie czy ta obudowa ma mi się podobać cz są jakieś określone zasady w dobieraniu wymiarów dziękuję za pomoc

czy uzyles opcji szukaj? conajmniej kilka razy ktos juz o tym pisał.
    pozatym pomysl logicznie.

Skomentuj

tak, jest kilka okreslonych zasad. m.in. kolumna powinna byc mozliwie waska, aby uzyskac jak najlepsze stereo. glosniki powinny byc maksymalnie do siebie zblizone, itp..., itd...

Skomentuj

maiałem te głosniki w oryginalnych tonsilowskich obudowach jak chcesz to moge Ci podac wymiary i gróbośc płyty

Skomentuj

Re: pytanie odnośnie obudowy zamkniętej

Zamieszczone przez kubasinski11
          (...)
          U mnie 16/15 (gra razem z gdwk 9/40) siedzi w ~8 litrach netto, obudowa BR @ 50Hz, dosyć mocno tłumiona (przy zbyt małym wytłumieniu efekt dudnienia). W stosunku do zamkniętej schodzi kawałek niżej.
          Ogólnie chodzi o odpowiednią objętość obudowy, kształty też mają jakieś znaczenie (takie jak pochylona ścianka, ścięcia - ale to musisz mieć zestaw pomiarowy, żeby zmierzyć ich wpływ na ch-kę zestawu).

Skomentuj

mam cału komplet tzn gdwk +gdn+ zwrotnicę orginału tonsil dostałem tak od kolesia no i potrzebuję skrzynkę do tego
            do rzymo i NikoN możecie mi zostawć na forum swoje wymiary dzięki

Skomentuj

Moje siedzą w zamkniętej obudowie razem z syczkiem Tonsil GDW 9/15/6.
              płyta ma gróbość 12mm w srodku ładnie wytłumione gąbką.
              Zewnętrzne wymiary
              Szerokość: 197 mm
              Wysokość: 187 mm
              Głebokość: 337 mm

Aha przednia ścianka jest wpuszczona 5 mm w głąb obudowy.
              Pozdro
              Ciesze sie ze mogłem pomóc :wink:

Skomentuj

mam jeszcze jedno pytanko czy elementy swrotnicu grzeję sie pocno ????moja budowo musi być mocno wypchana gąbką i niewiej czy mogę sobie zwrotnicę włożyć w gąbkę ?? pozrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez kubasinski11
                  czy elementy swrotnicu grzeję sie pocno ????
                  nie, "elementy swrotnicu nie grzeję sie pocno"
                  Popracuj jeszcze nad gramtyką.

Skomentuj

śpieszyłem się do piwnicy żeby zacząć sklejać pierwszą obudowę i tak jakoś wyszło :)

[ Dodano: 2007-01-07, 13:51 ]
                    mam jeszcze jedn pytanie do dyspocycji mam jeszcze jeden głośik gdn 25/40/1 może by coś z niego wymyślić ale na pewno pprzynajmniej na razie to mysi być konstrukcja pasywna bo kasy brak na wzmacniacz a z tym więże się klejnu problem mój wzmacniacz nie ma wyjścia na suba wiąć trzeba by było go jakoś wydzielić sygnał do suba

Skomentuj

Czaruję...
                    X