Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

X-over 3 Pro

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

X-over 3 Pro

witam

z powodu braku sprzetu pomiarowego postanowilem sie posluzyc tym programem w celu zaprojektwania zwrotnicy pod glosnki do samochodu.

glosniki to Peerless'y:
    NDT-53
    C165IP
    ktore sa w dodatkowej bazie sciagnietej ze strony producenta oprogramowania - tak wiec mam nadzieje ze zostaly pomierzone

i teraz mam pytanie: na ile ten program jest wiarygodny?? i w jakim stopniu zeczywista charakterystyka moze odpowiadac tej symulowanej??

po penym czasie zabawy wyszlo mi costakiego:

domyslam sie ze ch-ka zmieni sie z powodu innego rozmieszczenia glosnikow

Zrobić taką zwrotnice,tylko tak sprawdzisz jak ona działa,sam mam taki problem .

Skomentuj

nikt mi na to nie potrafi odpowiedziec wiec faktycznie musze tak zrobic
      teraz tylko musze sie umuwic z UKA aby dokonac jakichkolwiek pomiarow...

Skomentuj

więc tak
        1) pojedyncze charki powinny się +- zgadzać
        2) charka wypadkowa na bank będzie inna :)

dlaczego ?? ano problem fazy - oddalenie głośników pochylenie frontu i juz wszystko wygląda inaczej więc tu się nic nieda zasymulować

tu na starcie program zakłada że faza głośników jest 0 i zmieniają ją tylko filtry..... tak łatwo to niema tyle powiem

Skomentuj

Prawde mówiąc jak w filtrze widze kondensator 15uF i "zabójczą" cewke 0,68mH to mam wątpliwosci co do poprawnego dzialania filtru

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
            problem fazy - oddalenie głośników pochylenie frontu i juz wszystko wygląda inaczej więc tu się nic nieda zasymulować
            tego sie domyslalem
            szczegolnie ze to zestaw do 206 gdzie woofer seryjnie jest dziwacznie ulozony

Zamieszczone przez Yoshi_80
            Prawde mówiąc jak w filtrze widze kondensator 15uF i "zabójczą" cewke 0,68mH to mam wątpliwosci co do poprawnego dzialania filtru
            a mozesz rozwinac ta wypowiedz?? (byle w miare prostym jezykiem)

Skomentuj

Taki filtr bedzie mial za duża dobroć. Nawet impedancja 4 ohm nie bedzie w stanie być na tyle niska zeby dobroć wypadkowa układu nie była za wysoka.

Skomentuj

a na wysoki 6,8uF to to smierc dla niego . Zreszta widac ze strasznie slabo tlumi filtr wysokiego.

Skomentuj

Czaruję...
                X