Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BR czy zamknieta?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BR czy zamknieta?

wiec zaczelem robic kolumienki z prztwornikami ARV-104-04/8 + 2x ARN-188-05/4, 2-way
    od poczatku planowalem zrobic komore dla niskotowowek z tunelem br ale napotkalem pewien duzy, jak na moja wiedze, problem
    prubowalem zrobic cos z winsid'em ale zle wczytuje pliczki z danymi glosnikow, a jak wpisuje recznie(po otwarciu tego w notatniku) to wywala na koncu, gdy chcem juz dodac glosnik od listy, okienko w ktorych pisze co jest zle (chyba) pokazuje sie tam doslownie wszystko i niemozna nic zrobic oprocz powrotu do poprzedniego okna z glosnikem

i moje pytanko, jaka jest roznica miedzy obudowa zamknieta, a z tunelem br? bo cos czuje ze liczenie tego wszystkiego mnie przerasta(to moje pierwsze kolumienki i chcem zrobic je jak najlepiej :) )

wymiary netto komory, na te 2 niskotonowki: 716,4x220x220mm, 34,67L
    moze ktos komu niesprawi to wiekszej trudnosci i zajmie niewiele czasu policzyl by za mnie lub poprowadzi za "raczke" ? :) bede bardzo wdzieczny, moje gg:2142005
    piwo gwarantowane :P

testowalem ARN 188-03 w 11L compact i 23L b-r
    w zamknietej jest przyjemny i szybki bas ktory nie meczy
    w b-r jest go zdecydowanie wiecej i nizej schodzi ale w odleglosci 4m od kolumny (2 koniec pokoju) slychac "buuuuuuuuu..."

napisz jeszcze jakiej muzyki sluchasz

Skomentuj

Pawel S., a może to wpływ pomieszczenia i umiejscowienia kolumn ?
      damiani, szkoda że wybrałeś arv...
      Najlepiej byłoby zrobić z br (choćby jakąś testową bude) ,posluchać chwile,
      potem zatkać br i znów posłuchać - bo z gustem jak z dupą, dlatego nikt Ci nie powie
      co będzie Ci się bardziej podobało, a chyba o to właśnie chodzi :)

Skomentuj

chyba dam sobie spokuj z tym, jak mi sie znudza kolumienki to moze kupie jakis nowy fornirek i dorzuce br :P

Skomentuj

takero, niepamietam bo to dawno bylo. pamietam tylko ze tak bylo

Zamieszczone przez takero
          bo z gustem jak z dupą, dlatego nikt Ci nie powie
          co będzie Ci się bardziej podobało, a chyba o to właśnie chodzi
          swieta prawda

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            testowalem ARN 188-03 w 11L compact i 23L b-r
            w zamknietej jest przyjemny i szybki bas ktory nie meczy
            w b-r jest go zdecydowanie wiecej i nizej schodzi ale w odleglosci 4m od kolumny (2 koniec pokoju) slychac "buuuuuuuuu..."

napisz jeszcze jakiej muzyki sluchasz
            techno, house czasami troche popu i rocka, wszystkiego po trochu :) najbardziej zalezmi mi na filmach, chyba zrobie tak jak muwilem, kupie troche wiecej forniru, najpierw zrobie zamknieta a jak juz sie troche podszkole i znudzi mi sie to dorobie br :)

ps. jak sie liczy ile kolumna bedzie miala w sumie W? bo jak dodaje to wychodzi mi 360 ale to chyba troche presadzone :) i nie wiem jaki wzmacniacz kupic :/

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
              muwilem
              :P dobre to...
              ps. jak sie liczy ile kolumna bedzie miala w sumie W?
              z tego co wiem to podaje sie moc glosnika niskotonowego, ale nie ma to takiego znaczenia ile ma W bo jak chcesz miec 1600w to kup sobie np toster :P

Skomentuj

Zamieszczone przez pan_pawel
                muwilem
                :P dobre to...
                ps. jak sie liczy ile kolumna bedzie miala w sumie W?
                z tego co wiem to podaje sie moc glosnika niskotonowego, ale nie ma to takiego znaczenia ile ma W bo jak chcesz miec 1600w to kup sobie np toster :P
                tylko tostera niepodlacze pod wzmacniacz :P no chyba ze na upartego.. :P
                chodzilo mi o to ile te kolumienki wytrzymaja zanim zaczna zachowywac sie jak toster, wznacniacz bede uzywal tylko do nich a chcial bym wykozystac ich moc na max :wink:

Skomentuj

no to daj tyle co znamionowa plus jeszcze troche... mocy nigdy za duzo na wzmacniaczu tylko trzeba ostroznie galka krecic...

Skomentuj

a jeszcze wracajac do obudowy :) jezeli zrobie zamknieta to z tego co zrozumialem basu bedzie mniej ale za to bedzie bardziej wyrazny, duzo zmienil by subofer? na lepsze czy gorsze? :)

ps. czym sie rozni subofer aktywny od biernego?

Skomentuj

subwoofer moze duzo zmienic (byle na dobrym gloniku)

subwoofer pasywny to glosnik w obudowi
                      a aktywny to glosnik w obudowie + wzmacniacz + filtr dolnoprzepustowy

jezeli chcesz poexperymentowac to dokup jeszcze jedna np scianke dolna (lub sam dotnij) i przed wykonczeniem obudowy posluchaj w zamknietej i w b-r (na dolnej sciance dlatego ze najlatwiej wymienic i najmniej sie marnuje)

Skomentuj

a mozona zrobic z samym filtrem dolnoprzepustowym i podlaczyc jako jeden kanal do zwyklego wzmacniacza? i jaki glosnik polecasz tak zeby ladnie komponowal sie miedzy 2 kolumny ARV-104-04 + 2x ARN-188-05 ? :)

Skomentuj

to zalezy ile masz pieniedzy??

ale pamietaj ze nie samym basem czlowiek zyje i subwoofer nie jest najwaznieszy.
                          zrob kolumny i dopiero wtedy jak bedzie Ci malo basu mozesz dorobic subwoofer...
                          mozesz go podlaczyc do wzmacniacza ale musialbys miec dodatkowy aby nie rezygnowac ze stereo

Skomentuj

Czaruję...
                          X