Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak dobrać głośniki - POMOCY !!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak dobrać głośniki - POMOCY !!!

Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość :wink:

Mam zrobione kolumną o wymiarach 100x20x25 o litraży 50 l (wewnętrznie 33,8l) i mam w zamierzeniach aby wbudowac 2 głośniki niskotonowe i 1 wysokotonowy. I mam problem z doborem przetworników. Brałem pod uwagę głośniki firmy STX:

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

oraz TVM:

http://empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/n...W-165-1398.htm
    http://empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/w...v-104-04-8.htm

Nie wiem czy dobrze dobrałem więc proszę was abyście podpowiedzieli co ewentualnie zmienić i jakiej wielkości i długości ma być bass-reflex. Nie wiem czy to jest dobrze ustawienie ponieważ mam w planach później zrobic subwoofer. Obudowe wyobrażam sobbie w ten sposób i strony wizualnej nie zamierzam zmieniać.

Chyba najpierw kupujesz glosniki a potem budujesz do tego odpowiednia obudowe :)
    Przynajmniej takie jest moje zdanie:)

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
      o litraży 50 l (wewnętrznie 33,8l)
      litraż generalnie podaje się wewnętrzny ;]
      Kasy masz niewiele ,ale tak czy inaczej nie kupuj arv !
      A może zamiast dwóch 17, kupić jedną ,ale za to lepszą ?

Skomentuj

Co do kolumn to nie ma co - już są. No ale już mógłbym się poświęcić i zrobić inne powieważ zostało mi sporo materiały

W sumie to wzorowałem się na kolumnach brunona71:
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5...er=asc&start=0

tyle że trochę zaokrągliłem wymiary. Fakt, maja to być tanie kolumny bo na same przetworniki mam zamiar przeznaczyć max 250zł.

Skomentuj

napisz jeszcze jakiej muzyki sluchasz i czego oczekujesz??

Tesla zapewni calkiem przyzwoity bas (jak na swoj rozmiar)
          natomiast STX.... niemam pojecia bo nie sluchalem...

co do wysokich to podobno STX jest ciekawy (jakos niemam czasu aby odsluchac oba)

daj b-r d=70mm profilowany dlugosc 12-15cm (zalezy jaki znajdziesz)

mimo ze robisz to od drugiej strony to przynajmniej w miare rozsadnie myslisz
          :wink:

Skomentuj

Głosniki mają grać czystym sopranem ale tez maja potrafić zagrzmieć chociaż niekoniecznie mocno bo w planach mam zrobić także subwoofer. I własnie nie wiem czy akować te 2 GDN'y czy dać jeden bass i jeden średni.

Co do muzyki do słucham troche techna, trance'u, pop. Czy przy takich wymiarach kolumny i położeniu B-R brzmienie będzie zadawalające?

Myślałem tez żeby oddzielić wysokotonowca od basów (jeśli by to coś dało).

Skomentuj

Witam
              Jeżeli masz już zrobione skrzynki to trudno je wywalić jak wiesz u mnie siedzą te stx-y w 27 litrach ale gdzieś na necie widziałem konstrukcje gdzie dwa te same stx-y chodziły w prawie 40 litrach i gość sie chwalił.Tesli nie słyszałem oczywiście tych XW ani tego wysokotonowego stx-a aczkolwiek mam go zamówionego. Jeżeli zdecydyjesz się na te stx-y to nic tylko wkładać, ewentualnie spróbowac wypełnić te kolumny woreczkami z piaskiem ograniczajac w ten sposób pojemność i zobaczyc co gra lepiej. Powiem więcej zakupiłem niedawno yamahe 459 podpiąłem te głośniczki do niej i się zdziwiłem oczywiście na plus scena sie pojwiła bas się zrobił bardziej dynamiczny krótszy i bardziej "dokładniejszy" a i srednica jakby przesuneła sie do przodu powiem szczerze ze to tylko moje odczucie ale zona powiedziała ze tach jakby cos lepiej to wszysko gra :) więc jeżeli Ona widzi róznice to chyba jest.
              Pozdrawiam

Skomentuj

No właśnie. NIe wiem czy składac te kolumienki z jednych głośników czy mieszać firmy. MOge jeszcze ewentualnie oddzielićwysokotonowca aby zmniejszyc litraż. wtedy będzie on wynosił ok 29l ale czy to nie wpłynaie na barwę GDW ?

Skomentuj

niepowinno sie nic zmienic (nawet jezeli to na kozysc dla GDWK)

Skomentuj

A jeśli chodzi to te wszystkie zachowania głoników w obudowach czy strojenia kolumny na dane częstotliwości - czy wszystko będzie ok. Bo czytalem wiele art. ale nie rozmiem tego wszystkiego... :neutral:

[ Dodano: 2007-01-22, 21:19 ]
                    Zdecydowalem sie w końcu na 2 GDN-17-80-8-SC i ARV-104-04-8. W sumie robię klony konstrukcji brunona71:

http://diyaudio.pl/viewto...der=asc&start=0

Lecz mimo identycznych wymiarów mi litraż wyszedł ok 32l. Czy różnica będzie duża ?

Skomentuj

POwinno być dobrze.

PS. Tak przy okazji jak posługiwać sie WinISD (dobór wymiarów itp.) ?

Skomentuj

Zastanawiam się jeszcze co do wyboru głośników. PObawiłem sie w WinISD i mam dylemat powiewaz nie wiem w jakim głosniku wyszła najlepsze charakterystyka a wyglądała ona tak:

który uzyska najlepszy dźwięk , a lubię potężny, głęboki bass.
                        PS. Głośniki strojone na 45HZ (prócz GDN 16 - closed) w obudowie 31L.

Skomentuj

A czy nielepiej by bylo uzyc jednego lepszego glosnika niz 2ch stxów?

Skomentuj

tymbardziej że te stxy bardzo średni spl mają...

Skomentuj

Co do głosników to jeszcze brałem pod uwagę TVM XW-165-1398. NIe mam zbytnio kasy na jakies wypasione głośniki. A głośniki nie mogą być większe niż 18 bo "kastki" juz są :sad:

Skomentuj

Czaruję...
                              X