Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil 20 80 2 - w BP 4th - mial/testował ktoś ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil 20 80 2 - w BP 4th - mial/testował ktoś ??

Witam,
    testował ktoś możę kiedyś ów chyba najpopularniejszego tonsila w tym typie obudowy (bp4th) ??
    To dość popularny głośnik więc licze że nie będe musiał go kupować żeby się przekonać co potrafi zdziałać :)

[ Dodano: 2007-01-22, 00:35 ]
    ew coś innego o podobnej wielkości i podobnej +- cenie.

tonsil sam nawet robil suba w b-p ale chyba to byl 6rzad. AKTIV 200 czy jakos tak
    jak gra... kurde fajnie:] naprawde milo, mieciutko, i calkiem poteznie. basik fajnie wypelnia pomieszczenie, tylko ze w muzyce troche sie gubi.... zalezy co kto lubi, moze sie podobac. ja preferuje inne brzmienie ale ten sub na tym tonsilu naprawde wywoluje takie mile uczucie, lubie go sluchac (czasami mam okazje) naprawde ciekawa opcja

Skomentuj

ale to na 20 80 2 jest ?
      Problem w tym że 6rząd to już niemały jest :/
      Pozatym ma grać może nie super nisko, ale dość szybko,
      precyzyjnie , z wykopem - to się liczy - jeśli sub muli w rocku to kiła imho :)
      Tzn - to nie do końca ma być sub, raczej dół w 3 drogach.

Skomentuj

z tego co pamietam to wlasnie na nim jest ten ativ200. jak do muzyki to w tej konf 6rzedu nie nada sie za dobrze, jast milo z wykopem ale za miekko i jednostajnie, nie wiem jak gralby w bp 4th, trzeba potestowac
        jednak mysle ze za ta cene lub niewiele wiecej mozna dac cos innego jesli to kolumny do rocka, cos twardszego, szybszego... ten tonsil 'zmiekcza'

Skomentuj

ativ200 jest na 100% wyposazony w 2x 20/80 bez /2

Skomentuj

a ten bp czwartego rzedu to nei przypadkiem jak zamknieta dla glosnika z wysokim wspolczynnikiem fs/qes? czyli z duza utrata dB na basie bez wyraznej poprawy opoznien? Jak juz to bandpass szostego rzedu dla tego glosnika. ja bym nie kombinowal z bandpassem dla pelnopasmowej kolumny - duzo latwiej o pomylke. zapewne mozna w jakims tam stopniu "regulowac" zmieniajac obj komor czy strojenia bassreflexow bas i pewnie daloby sie uzyskac twardszy niz z ACTIVA

Skomentuj

Kolega robił bandpas na 20/80/2 według projektu z katalogu Visatona ( tam było na w200s jak się nie myle ale parametry te głośniki maja niemalże identyczne).
              Grało to super szybko, głośno i dość nisko.
              Litrażu teraz nie pamiętam ale obudwoa zamkniteta ( za głolośnikiem) była mniejsza a cześć wentylowana większa, do tego duża rura br.
              Sam chce coś takiego zrobić jeżeli trafi mi się tanio 20/80/2. Już przy małych mocach gra to dość głośno.

Skomentuj

Caleb, nie do końca :)
                6th to już spora buda + duuuże problemy wynikające z ilości zmiennych :/
                Pozatym myślę nad aktywnym-niskim podziałem ktory wyeliminowałby wszystkie problemy.
                Domino, coś nie bardzo moge ten projekt znaleźć :P

Ciekawe jak się w200sc 8R do 20 80 2, bo zwykły w200s jednak prezentował się na nieco niższym poziomie imho.

mIKI, zarzuć jakimiś przykładami :P
                BTW zawsze podobal mi się bas z tonsili :)
                Myślałem jeszcze nad 25 80 1, ale to już nieco za duża buda :/

Skomentuj

Nie wiem czy znajdziesz coś na sieci, bo dane wzieliśmy z katalogu książkowego

Skomentuj

Domino, ja swój katalog sprzedałem jakiś miesiąc temu :)

Skomentuj

hmmm jak do roka to musi byc jednak szybko i precycyjnie. np moze byc beyma 8br40. pewnie cos z monacora tez by sie znalazlo. ewentualnie wlasnie tonsile ale innej serii, te 'twardsze'

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                        cos z monacora tez by sie znalazlo.
                        oj tak - nic nie ma :P
                        Nic w normalnej cenie...
                        Tonsile moge mieć naprawde tanio, jakbym miał wydać 200zl (a niewykluczone że tak właśnie zrobie) to miałbym napewno na oku inny głośnik niż jakikolwiek monacor
                        Myślałem jeszcze nad tonsilem 25 80 1 , hmm...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                          Myślałem jeszcze nad tonsilem 25 80 1 , hmm...
                          IMO to jeden z najlepszych tonsili, który uwielbia rock. Naprawde o taki fajny wykop trudno nawet w droższych głośnikach. Szkoda tylko że minimum trzeba mu dać te 50l ze wskazaniem na 60l by naprawde fajnie grał.

Skomentuj

60l to już chyba nieco za dużo jak dla mnie ;]

Skomentuj

25/80 w danych podawanych przez producenta wypada prawie tak samo jak 25/60 a jednak ten drugi sporo nadrabia spl`em...
                              testowałem 60W i wykop jest rzeczywiście niesamowity.... Aaaa no i w 50l strojone na 45hz

Skomentuj

a ten 25/80 ma gorszy uklad magnetyczny od 25/60 (25/40/3)? Wspolczynnik BL nizszy, wiec chyba dobrze wnioskuje (co by wskazywalo, ze 25/60 bedzie lepszym wyborem)? Mam GDN 25/40/3 w kolumnach 3-way i faktycznie ladnie sie sprawuja w rocku (60@45). Mozna nawet wyzej stroic - doda jeszcze kopa, a nawet zblizania sie do efektu dudnienia czy czegos podobnego nie slychac . Daja rade nawet na byle unitrze...

Skomentuj

jak mozno podniesiesz strojenie to masz podbicie i to poteguje ten efekt kopa:)

Skomentuj

25/60 ma krótszą cewke, stąd wyższy BL. Ma też niższy nabiegunnik.

25/80 w danych podawanych przez producenta wypada prawie tak samo jak 25/60 a jednak ten drugi sporo nadrabia spl`em.
                                    Fakt, w kolumnach 3way to może mieć istotne znaczenie, ale ja w roli suba jeśli już w ogóle bardziej widze 25/80/1 ma jednak większy x-max co często sie przydaje, a w parametry producenta i tak z reguły nie wierze (szczególnie że to tonsil i każdy egzemplarz i tak pewnie jest niepowtarzalny :mrgreen: ) Wydaje mi sie że 25/60 jest nieco gorszy, ma niższy nabiegunnik, krótszą cewke i o ile krótsza cewka znajdzie czasem jeszcze jakieś uzasadnienie (np SPL) to niższy nabiegunnik do mnie nie przemawia za bardzo, ale jest to tylko teoretyczne moje rozważanie. Jak bym mógł posłuchać jednego i drugiego i porównać wtedy było by wszystko jasne.

Zamieszczone przez Caleb
                                    Daja rade nawet na byle unitrze...
                                    :shock: buahaha... N/C

Skomentuj

:shock: buahaha... N/C
                                      ? moze rozwiniesz "mysl"?

Skomentuj

Ja mam Tonsila GDN 25/40/3 w 60l strojony na 45 Hz (bedzie w konstrukcjach "niebawem") i imho gra naprawde ładnie. wstawiałem go w BP 4th ale nie było to to czego od niego chciałem (pewnie coś skopsałem w wyliczeniach) i dzwiek jakby "zostawał w środku" dudnil i robił inne dziwne rzeczy :wink: ale w BR jest naprawde Pr0

Skomentuj

Czaruję...
                                        X