Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Soundfinder 250 - syczące głośniki, wzmacniacz czy CD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Soundfinder 250 - syczące głośniki, wzmacniacz czy CD

Witam.

Posiadam kolumny Soudfinder 250.
    Wymieniłem ostatnio wzmacniacz na Marantza PM 64 mk II.
    CD to Onkyo Integra Compact Disk Player R1 DX-6550.

Wzmacniacz gra pięknie (prznajmniej w porównaniu z poprzednimi), dużo detali, dynamiczny nieprzesterowany basik, super stereo, słychać instrumenty itd.

No ale niestety słuchanie muzyki przez CD stało się bardzo męczące. CD - mimo iż prezentuje wysoką klasę jeśli chodzi o ilość odgrywanych detali - już wcześniej wykazywał skłonności do metalizowania dźwięku, ale po zmianie wzmaka nie da się tego znieść. Gdy słucham tej samej płytki z komputera jest trochę lepiej, ale nadal góra wydaje się być zbyt natarczywa.

Słyszałem że Soudfinery to raczej kiepskie kolumny i przypuszczam że natarczywość dźwięku może mieć przyczynę właśnie w tych głośnikach. Nie mam z czym porównać, więc proszę o radę. Gdzie leży przyczyna tak nieznośnego dźwięku - mam na myśli częstotliwości w górnym paśmie: syczenie, piski itd. (po dłuższym słuchaniu bolą uszy: męczą trąbki, flet, perkusja).
    Na te kolumny nie mogę narzekać, bo do tej pory spisywały się dobrze, mimo ewidentnych braków w basie, ale teraz stały się trudne do zniesienia.
    A może wina leży w CD ??

Proszę o opinie.

Witam

Uruchom wzmacniacz i CD bez plyty daj glosnosc na poczatek na polowe i sprawdz czy szum bedzie slyszalny w glosnikach jak nie to podglosnij na max i sprawdz czy slychac szum, jezeli bedzie slychac to odlacz kabel pomiedzy cd i wzmacniaczem (RCA chimch) i sprawdz czy szum jest dalej slyszalny.

Skomentuj

ale tu zdaje sie nie chodzi o szumy tylko o "syczenie"

czy to nie byl przypadkiem podobny temat
      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=8...ight=sybilanty

Skomentuj

Wzmacniacz pracuje w kalsie A i sam od siebie niczego nie dodaje. Lekkie szumy mam jedynie na kablu z komputera, ale to jest kabel za 5 pln, więc nie ma się czemu dziwić.
        Nieprzyjemne dźwięki pojawiają się właśnie ok 7 kHz. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie po zabawie z equalizerem (tym w Foobar). Nie jest to na pewno sprzęt odpowiedni do pomiarów, więc jego wiarygodność nie jest nawiększa.

Przytoczętu wypowiedź Gregor10 z elektrody odnośnie samych głośników:
        "Fakt bas maly , nie ma tej ogromnosci, ale za to jest szybki i gra wyzszym pasmem mimo ze jest podane od 40Hz zapewne z duzym spadkiem ,
        Natomiast calkiem inna sprawa z gora i srednica . Tutaj jest GDWK 8-12/120 i GDM 10/80 i gra to extra , bardzo czytelnie. Uwaga tutaj mamy zwrotke nie najwyzszych lotow i GDWK przy lekkim naawety przesterze pali cewke , niestety."

Poważnie zaczynam się zastanawiać nad wymianą tych kolumn.
        Czy do 400 pln można zbudować coś godnego uwagi ?? Zastanawiałem się nawet nad jakimiś prostymi dwudrożnymi monitorkami, ale na dobrych i sprawdzonych podzespołach. Solidnej konstrukcji trójdrożnej to się za te pieniądze raczej nie zbuduje.
        Z ofert Allegro jakie ostatnio przeglądałem w oko wpadły mi jedynie kolumny Bose 301. Może macie dla mnie jakieś propozycje??
        Przydało by mi się coś z wyrazistą, ale nie natarczywą górą i z dynamicznym, punktowym i czułym basem. Szukam dźwięku ciepłego ale z detalami i dynamiką. Pokój mam mały i zagracony (16m2). Niw wiem po co ale zrobiłem sobie niedawno suba na Visatonie w300s, więc najniższe basy może grać sub.

Skomentuj

a moze wystarczy tlumik na wysokim? sprawdz.

Skomentuj

Czaruję...
          X