Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w budowie subwoofera.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w budowie subwoofera.

Witam wszystkich forumowiczów,

otóż w niedalekiej przyszłości chciałbym skonstruować sobie subwoofer na głośniku GDN-30-300-4-AP (dla formalności: 30cm - średnica; 300W - moc; 4 oHm). Cały problem tkwi w tym, że nie wiem od czego zacząć :cry: . Czytając w artykułach wydaje mi się, że najlepszą obudową byłą by Bass Reflex. Teraz zwracam się z prośbą właśnie do Was: proszę pomóżcie mi dobrać najlepszy projekt dla tego subwoofera. Sam głośnik charakteryzuje się następującymi parametrami:

Fs 30,9940 Hz
    Fs Added Mass 25,7729 Hz
    Fs Known Vol 0,0000 Hz
    Added Mass 41,0000 g
    Known Vol 0,0000 L
    Diameter 248,0000 mm
    ZMax 18,8359 Ω
    ZMax Added Mass 18,3178 Ω
    ZMax Known Vol 0,0000 Ω
    Z F1F2 6,6407 Ω
    Re 2,3000 Ω
    Rms 7,2961 ΩM
    Qms 2,4526
    Qes 0,3411
    Qts 0,2995
    Cms 0,2870 mm/N
    Mms 91,8871 g
    BL 10,9840 T.m
    VAS 93,5008 L
    dBSPL 91,1400
    L 1kHz 0,7930 mH
    L 10kHz 0,2575 mH
    CAS 6,696014E-7 m5/N
    RAS 3126,8310 Ω A
    MAS 39,3793 kg/m4
    RAT 25607,3200 Ω A
    SD 0,0483 m2
    LCES 34,6218 H
    CMES 761,6132 ľF
    RES 16,5359 Ω
    MMD 85,8780 g
    RMT 59,7517 ΩM
    eta 0,7834 %
    ZMin 2,8518 Ω
    ZAVG 8,6410 Ω
    Pe 300 W
    Ze 4 Ω
    Le 0,6045 mH
    Voice coil diam. 50 mm
    Voice coil layers 2
    Voice coil length 16,2 mm
    Xmaxlin(+/-) 3,1 mm
    Diam. of magnet 156 mm
    Weight of magnet 2780 g
    Total weight 7240 g

Przyznam się, że jeśli chodzi o wykończenie obudowy to ręczę za jej idealny efekt końcowy, natomiast jeśli chodzi o sprawy litrażu, wielkości/długości bass reflexu, grubości materiału oraz maty tłumiącej to nie posiadam żadnej wiedzy na ten temat i dlatego proszę Was o pomoc. Dużo się naczytałem artykułów i wiem, że nie jest to takie proste. Sprawdzałem parametry tego głośnika w WinISD beta, ale niestety wszystkie wyniki jakie uzyskałem są mi obce i niezrozumiałe :cry: . Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc, liczę na Wasze szczere wypowiedzi.

PS. Jak już wcześniej wspomniałem, to dość dużej części pracy sam nie potrafię wykonać, wiec proszę Was o pomoc, oraz proszę o powstrzymanie się od komentowania mojej osoby na tle mej niewiedzy. Z góry Wam za wszystko bardzo serdecznie dziękuję i czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam :wink:

Głośnik oklepany w każdą strone, powstało na nim masę projektów, poszukaj trochę:)

Skomentuj

j4ku3, artykuly czytales ale forum juz nie...
      Zamieszczone przez eXe
      Głośnik oklepany w każdą strone, powstało na nim masę projektów,
      Dokladnie ;]

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewforum.php?f=5
        tutaj znajdziesz pare konstrukcji na tym głośniku.

Skomentuj

Co wy wszyscy tak sie uparliscie na te 12"? j4ku3, jak duzy masz pokuj?

Skomentuj

Hello :wink:

wydaje mi się, że już wszystkie zakamarki forum udało mi się przeszukać :mrgreen: Doszedłem do wniosku, że posłużę się projektem: Użytkownika elvis18 co Wy o nim sądzicie? Myślę, że do autka się nada. Teraz tylko kwestia doboru litrażu skrzyni. Mógłbym kogoś z Was poprosić o wyliczenie mi litrażu oraz wymiarów skrzyni, gdyż wpisując dane głośnika do programu WinISD Pro [alpha] wyświetla mi się błąd i niestety nie mogę dodać go do bazy. Końcowy efekt jaki mnie interesuje to czysty niski bas. Jeśli nie będzie kłopotem to proszę o wymiary płyt oraz B-R.

Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi :smile:

Skomentuj

sciągnij WinISD ale nie wersje pro tylko oporzednią i wpisz paramentry ===> obliczysz ządany litraz i dla niego już nawet wymiary dobierzesz.

Skomentuj

j4ku3, 40l @ 40hz.
                Poniżej tej wartości bym nie schodził.
                NikoN, bass box pro jest lepszy ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                  bass box pro jest lepszy ;]
                  ale bardziej skomplikowany {nie mowie ze winISD jest jakis Full Wypas ale wymiary liczy ładnie :wink"}

Skomentuj

Wyliczyłem już sobie całą skrzynie wyszło mi: a - 23,91; b - 36,91; c - 56,42. B-R - 10,20 X 28,5. Ale wydaje mi się, że to nie wszystko. Dodatkowo zmniejszy mi się litraż skrzyni jak włożę do niej głośnik. Jak mam teraz wyliczyć objętość głośnika? Rozumiem, że jak będzie już wyliczona objętość głośnika to naturalnie będę musiał liczyć boki jeszcze raz? A co do wytłumienia? Ono w takim razie też będzie brane pod uwagę, chodzi mi o objętość, którą zabierze? Czekam na odpowiedź :mrgreen:

Pozdrawiam

Skomentuj

Tutaj pojawia się pewien paradoks - im wiecej włożysz wytłumienia tym bardziej "powiększysz obudowę" wiec najlepiej jak juz wszystko poskręcasz wytłumiaj doświadczalnie. Nie zapominając o tym zeby przy końcu BR było odpowiednio dużo miejsca.

Skomentuj

35-40 litrow strojone na 45hz. wylicz wewnetrznie gdzies 45 litrow, a bedzie ok. wytlumiaj na sluch. nie sugeruj sie wyliczeniami z winisd tak do konca. sprawdz na koncu pomiarem impedancji, jakie jest faktycznie strojenie.

Skomentuj

Hmm :wink: Chciałbym zrobić to wszystko niemal, że perfekcyjnie. Staram się unikać pomiarów na "oko". Wiemy doskonale kto od tego jest :cool: flachowiec jak by nie patrzeć :P Chciałem podziękować NikoN'owi za zaangażowanie w temacie jak i również pozostałym forumowiczom. Nadal jednak brakuje mi konkretów :cry: Proszę po raz kolejny pomóżcie :?:

Dodam - to jest mój numer gg: 579488
                          Pozdrawiam

Skomentuj

perfekcyjnie to pojecie bardzo wzgledne. konkretna obudowa to zawsze jakis kompromis. ja polecam dobieranie obudowy z grubsza z winisd, a pozniej drobne korekty na ucho - to daje najlepsze rezultaty (ew skorzystac z wyprobowanej i sprawdzonej obudowy przez innych)

Skomentuj

Caleb, plus do tego pomiary, bo na ucho niesposób jest wszystko zrobić niestety.

Skomentuj

Prace rozpoczęte :grin: Na dzień dzisiejszy skrzynia jest już skręcona, uszczelniona :wink: Jutro zabieram się za szpachlowanie oraz obicie wykładziną samochodową mojego subika :cool: Jak tylko zakończę swój projekt, opublikuje w nowym dziale całe moje postępowanie podczas budowy, wrażenia...

Pozdrowionka

Skomentuj

Czaruję...
                                X