Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SUB na estradę w obudowie TUBOWEJ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SUB na estradę w obudowie TUBOWEJ

Witam.

Na forum są fachowcy którzy z powodzeniem budują SUBy w tubowych obudowach.

Jak się projektuje, oblicza takie budy? Jak dobiera się do nich głośniki, a raczej jak się je dobiera do głośników ;-) ?

Wiem, że takie budy mają dużą skuteczność, a na tym mi zależy.

Większość takich obudów ma głośnik "ukryty" wewnątrz tuby. Czy jest różnica jeśli głośnik promieniuje w tubę frontem czy tyłem membrany?
    Widziałem też rozwiązania w których SUB tubowy miał głośnik zamocowany na frontowej ściance, tak że front membrany promieniował normalnie, a tył do/przez tubę. Czym się różnią te rozwiązania? Jakie mają wady i zalety?

I najważniejsze pytanie:
    Czy ktoś mi pomoże, zaprojektuje (lub da dobre, czytelne i zrozumiałe wskazówki) taką obudowę? Myślałem o STX GDN-42-300-X-SC, czy on się do tego nadaje?

Kolumna ma być raczej estradowa na duże sale i małe plenery.

Pomożecie? ;-)

kup mivoca 18cali na allegro jest tanio do wyrwania, a tube liczysz programem hornresp

Skomentuj

1) obudowe obliczamy za pomocą horn resp
      2) głośnik powinien mieć duzy B-L niski Qts i duzą powierzchnie membrany (18-24 cale) i duze mozliwości mechaniczne a także duzą moc (minimum 500W)
      3) niema roznicy która strona promieniuje do tuby a która do komory kompresyjnej
      4) Tuba z "widocznym głośnikiem" to scooper - zalety troche mniejsza. wady praktycznie zadna wytrzymałość mocowa ponizej częstotliwości gdzie głośnik obciąza tuba
      5) ten STX się nie nadaje ze względu na małe mozliwości mechaniczne i zbyt mała powierzchnie membrany (wychodzi ogromna tuba)
      6) mivok 18stka to tez kiepskie rozwiązanie - za słaby mechanicznie, za mały X-max za mała moc (nieopłaca się robić ogromnej tuby która przyjmie skromne kikaset W)
      7) moze być tuba na 2x38-300-X-AE albo Kilomaxsie 18 cali

co do projektu to niesądze żeby ktoś ci to zaprojektował (przynajmniej nie za darmo ) bo roboty z tym jest co niemiara minimum kilkadziesiąt godzin pracy żeby projekt był w miare dopracowany!!

Skomentuj

Dzięki Sound Wave

Sound Wave:
        1) Już ściągnąłem - trzeba się zapoznać z softem. Czy ktoś zna teorię, wzory, na podstwie których liczy HornResp? Ja nie ufam bezgranicznie temu co na ekranie :-)
        4) Może scooper to rozwiązanie dla mnie :-). Czy HornResp też to liczy?
        5) Widziałem takie realizację i faktycznie były ogromne (150 x 150 x 150 cm). Ale za mała powierzchnia membrany? 42 cm średnicy? Nie ma większych STX'ów.

Nie wykluczam "wdzięczności" za praktyczną pomoc. Tym bardziej, że to ma być realizacja do praktycznego używania, a nie tylko hobbystyczna.

Czy te ciężkie godziny to nad projektem teoretycznym, czy już raczej podczas budowy i dopieszczania na żywej materii?

Może skorzystam z gotowych projektów. Wiem, że są tu ludzie którzy mają udane konstrukcje. Czy zdradzą szczegóły budowy?

Pozdrowienia.

Skomentuj

oj napewno niechcesz nawet znać tych wzorów...... całka całke goni i to w dziedzinie liczb zespolonych a same równania są poprostu straszne (kłania się teoria gazów)

tak horn resp tez to liczy

To że niema większych STXów to nie znaczy że niema większych głośników :)
          ten STX niemaa 42cm średnicy membrany to standardowa 15stka tyle że z większym koszem

te kilkadziesiąt godzin to czas poświęcony na syumulacje obudowy i "zwijanie" tunelu.....

sama budowa to czysta przyjemność ale tez trzeba sobie ze 3 dni zarezerwować :)

myśle że osoby które się znają chętnie zaopiniują twoje wstępne projekty i dadza pewne wskazówki :)

lubimy tu pracowite osoby :)

Skomentuj

Zwijanie tunelu...

Zwijanie tunelu to sama radocha, nagroda za obliczenia :-D.

Trochę mnie zmartwiłeś tym STX'em, bo wielki, tani, mocny...

Wygląda na to że trzeba wgryźć się w soft. Może w niedzielę...

Dzięki i pozdrowienia

Skomentuj

minimum to 2x38-300-X AE z domowymi nie opłaca się nic kombinować

Skomentuj

Czaruję...
              X