Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moja pierwsza planowana konstrukcja-Proszę o uwagi i korekty

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moja pierwsza planowana konstrukcja-Proszę o uwagi i korekty

Witam wszytkich forumowiczów ^_^
    To moja pierwsza konstrukcja jaką chcę wykonać -- Standard Low End Monitorki

Arn 150 - 05 / 8 i
    Arv 104- 04 / 8.

Jestem świeży, ale czytam forum od około pół roku. Nie powiem ale wciągneło mnie to nie żarty.. tyle ze chcę sie uczyć, a nie kopiować. Głośniki już leżą. Obudowa obliczona. Wymiary dosc niestandardowe będą, ale tak musi być , to raz ze względu na moj pokój-klitkę, a drugie ze chcę zrobić coś innego( troszkę choć ).

Sprzętu pomiarowego jeszcze nie mam bo troszkę to kosztuje, część elementów już czeka.. ale przeliczyłem się z kosztami i Musi to poczekać, ale do tego czasu chciałbym zaczać pracę nad moim WIELKIM projektem^_^).

Moje założenia teoretyczne i wyliczenia są następujące.

Objętość czysta 9.5 l( po odliczeniu objętości głośnika, tunelu i takich tam )

Strojenie na 45 Hz. (czesi stroją na wiecej, ale ja chce sie z tym pobawić potem i poexperymentować.:))

Tunel 3,5 cm, moze 4,00 (obacy sie)

i najważniejsze .. Zwrotnica..

Wypociłem się troszke, myślałem. czytałem setki tematów o ARV i ARN-ie, artykuły o filtrach i ich modyfikowaniu itd... i wyszło mi tak:

LowPass odcięcie na 3000 HighPass odcięcie na 3500 (może szerzej jeszcze rozstrzelić je?)

[center:108b0d52c1]w torze LowPass[/center:108b0d52c1]

L1-0.6mH
    C1 - 9.38uF
    korektor obliczony ze wzoru - 11.47 Ohm i 3.72uF

[center:108b0d52c1]w torze HighPass[/center:108b0d52c1]

L2- 0.257 mH
    C2 - 4.019uF

tłumik ( 3dB ) lubię sopranu sporo:) ( bo powinno się arvkę ptzytłumiić chyba więcej niż 3dB, czy mi się dobrze zdaje? )
    R1 - 2.34 Ohm ,
    R2 - 19.4 Ohm.

Co do wykonania obudowy pewnie bęe miał jeszcze pytania. ale jak narazie jeszcze nie mam. będe sie zabierął raczej na dniach do tego.

I pytania na które bardzo rposzę o odpowiedzi, najlepiej jak najbardozje wyczerujące.. bo chcę się uczyć bo to będzie niezła zabawa keidys.:) tak mi się zdaje

1) czy jak na dobranie podziału cięć zwrotki bez (jeszcze) syst. pomiarowego mozę być? Jakies sugestie??

2) czy tłumienie ARV jest konieczne? czytałem ze 8 ohm nei trzeba tłumieć.. bo sama sie tłumi czy cos takiego ..dziwne sprawy.. ja stwierdizłem ze 3dB byłyby ok, bo ma 91dB lubię mocny sopran, ale widze podbicie na charakterystyce arv w okolicy 12-16kHz, i.. moze wiecej ja stłumić by nie dawała jak konik polny nocą..??

3)
    czy korektor impedancji jest konieczny ? czytałem ze moze to zabierać spl, i że możan poregulować parametrami zwrotnicy i będzie to samo co z korekcją (tyle ze ja nie mam jeszcze pomiarowego osprzętu by soebie dobierać na podst charakterystyk..)

4) czy mogę zastosować kondki MKSE? czytąłem że stykną jak na ta jakość głośników.. tak będzie?

5) Rezystory do tłumika kupowwac 10 W? a jak mam 9,4 Ohm , to moze być 5W 8 i 5W 1.4?(chyba nie:P bo moc sie nierówno rozkłada:P??)

6) czytąłem ze warto zainwestować w kondensatory lepsze na HighPass, bo dadzą przestrzeń(lepsze znaczy się Jentzen )

7) Czy cewki koniecznie powietrzne czy moze rdzeniowki? jaka będzie różnica? kolosalna?

8)Czy w tym przypoadku należałoby zmnejszyć cewką w torze HighPass do około 1/2 jej wartości?( L2 )

bardzo PROSZĘ o pomoc i odpowiedzi na pytania ! ! !

Będę bardzo wdzięczny, bo chcę rozwiać moje wszytkie wątpliwości.

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów

Ja powiem tak... jak na początek to dobry wybór głośnika... ale nad wysokotonowcem bym sie zastanowił... weź arn150 i SC10N i nawet gdzieś zwrota jest na forum... i dzwięk o niebo lepszy... pozdrawiam :cool:

Skomentuj

ale napisałem ze głośniki już kupiłem.. poza tym wszyscy upierają się na SC10N.. ja oszczędzam narazie.. chce sie pouczyć i poexperymentowąć na tej konstrukcji. do tego dochodżą jeszcze wydatki na cały sprzęt pomiarowy , który równolegle kolekcjonuję.. by po zrobieniu kolumn móc je zbadać:) więc głóśniki zostają jakie są.

Skomentuj

widze ze kolega tez z łodzi... :mrgreen: no to experymentuj experymentuj :grin:

Skomentuj

właśnie witam łodziaka ^_^ . to ja moze od razu sie zapytam, czy wiesz gdzie w łodzi są najtańczę częsci do zwrotnic.?

Skomentuj

widze ze koledzy tak samo z lodzi jak ja :) milo was poznać :)

Jeśli ci chodzi o części do zwrotnicy :to zajrzyj do sklepu elektronicznego nazwa ''zielinski'' ul. Rzgowska z tego co pamiętam. Tam dostaniesz wszystko co ci potrzebne.

odezwij się do mnie na gg :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez alan23
              Tunel 3,5 cm, moze 4,00
              zdecydowanie za malo!! ja mialem 4cm i gwizdalo daj "HP ø50" z polinka lub podobne

najważniejsze .. Zwrotnica

ad 1 niejest zle aczkolwiek IREK odcinal niskiego w okolicy 2,5kHz

ad 2 oczywiscie ze jest konieczne. ja tez na poczatku dalem wysoki bez tlumienia ale po czasie to meczy i zaczyna denerwowac i dodatkowo zaglusza bas :razz:

ad 3 niejest konieczny

ad 4 oczywiscie - dowolne kondensatory foliowe (www.polink.com.pl Jentzen w takiej samej cenie co u mnie w miescie MKT :] )

ad 5 5W wystarcza na taka moc

ad 6 tak daje to zauwazalny efekt ale nie az tak wielki pomiedzy dowolnym foliowym a jentzenem (podlacz tani bipolarny a potem zamien na jentzen to uslyszysz roznice)

ad 7 powietrzne wprowadzaja mniejsze znieksztalcenia. przy tak malych wartosciach i mocach to lepiej kup powietrzne - mala roznica

ad 8 nierozumiem - w przypadku kiedy dajesz na rdzeniu?? jezeli o to chodzi to nie

do dziela :wink:

zdradzisz swoja wizje tych monitorkow??

Skomentuj

Pawel S. serdeczne dizeki za odpowiedź skrupulatnę bardzo.

czyli tak jak myślałem. ze pasma cięcia rozsunąć.. mam się zasugerować tym projektem co podałemś Pawle? cyli ARNa ciąć na 1800>? :shock:

Hmm... widzę ze większy tłumik niż 3 dB raczej jest juz po samych wartosciach mi się
                tak wydaje..

I mógłbym prosić o nazwę programu w jakim zasymulowałeś tę zwrotkę(pewnie Speaker Workshop) ? ta symulacja opiera się na pomiarach zapewne..:( po char-kach widac.. no ale.. za jakiś czas(2-3 miechy) będzie system pomiarowy i będzie gites ten teges ^_^.

ad 6) no nie myslałem o innych jak o foliowych

ad 8 ) chodziło o to zę podobno jak daje się cewke o połowę mniejszą niż obliczona to coś to zminia w brzmieniu syka.. :?:

A moja wizja monitorków jest smiesznie prosta :mrgreen:
                wymiary zewnętrzne wys 45 szer 18 głeb 22 płytka 18 mm będzie.(czyli niezla laska:P szczupła i wysoka ale tak mi pasuje jakoś.)
                i tu mam jeden problem.. bo jak przy 4 cm ma swiszczeć bassreflex.. to muszę dać 5cm , a to mnie zmusza do zrobienia ggo albo od dołu.. i kolce :neutral: (kasa kasa :???: ) albo podniesienie znacznie strojenia by mi sie rurka skróciła..:( i to znacznie.. wieć tu musżę pomyśleć jeszcze...:(.. ale dziękuję za ważną uwage.. widać nie nalezy ufać WinIsd w tej kwestii.

Pozdrawiam

Skomentuj

ta zwrotnica jest skopiowana z penej czeskiej stronki poswieconej TVM'om (w nowej wersji inaczej wyglada szata graficzna)

A moja wizja monitorków jest smiesznie prosta
                  wymiary zewnętrzne wys 45 szer 18 głeb 22 płytka 18 mm będzie.(czyli niezla laska:P szczupła i wysoka ale tak mi pasuje jakoś.)
                  takie kolumienki byly na starej wersji tej stronki - to byla rowniez moja pierwsza calkowicie (no raczej w 90 przemyslana konstrukcja (moje mialy/maja 40x20x24)

innym wyjsciem z tunelem jest kolanko (takie zwykle PCV do kanalizacji)

tylko ze WinISD to tylko symulator i kilka kwestii trzeba rozwazyc praktycznie. a czym sie kierowales w WinISD ze twierdzisz ze program zele sugeruje??

Skomentuj

Szkoda że już kupiłeś wysokotonowy ARV - o wiele lepszy jest sc10n za 50zł niż ten ARV za 40zł. Miałem możliwość słuchania obu i jest znacząca różnica.
                    Możesz też zrobić tak, że na początek dasz ARV a po jakimś czasie możesz wymienić ARV na sc10n (mają te same wymiary) i zmodyfikować zwrotnicę - o ile będziesz miał do niej dojście oczywiście.
                    Zamów kondensatory Jantzen, cewki powietrzne i rezystowy metalizowane w Polinku - ceny przyzwoite a przesyłki szybkie.

Poza tym - wszystko napisał Paweł S.

Skomentuj

dziękuje bardzoo za wszytkie odpowiedzi. a rozważałem kupno SC1-N-ek ,ale włąsnie , po 50 sztuka , a ja wyhaczyłem na allegro przecenę na 30 arV i arnów też po 30 nawwt niecałę,, bo chyba po 29.. wiec z przesyłką zamknąłem sie w 130 zł. poza tym nei chciałem inwestować w 1 konstrukcję za wiele... bo boję sie ze za wiele moge na dzień dobry spaprać :wink: ..a co do pollinku to nie wiem czy mi się bedzie opłaca.c. ale chyba nie , bo za samą paczkę licza 17 zł, a poza tym jak looknąłem w cennik too pięknie ładnie , ale trzeba doliczyć Vat 22%, no i jescze to co napisali :

"Cena detaliczna jest o 30% wyższa od najwyższej hurtowej."

..no i nie wiem. bo w tabelach jest podana cena za 1 sztykę -detaliczna sprzedaż.. no i wydaje mi się ze to już ta cena "o 30 % wyższa"...

a co do kondków.. no czytąłem ze foliowe Jentzen są chyba lepsze.. ale ceną też biją na głowę bipolarne elektrolity.. wiec jak mam nie usłyszeć tego, to chyba nie warto.. bo w sumie.. przy takich głośnikach wiele się nei spodziewam :mrgreen: revelacji zapewne nie będzie... ale w porównani z tym shitem co mam to będzie pewnie "piknie" pisząc po góralsku :grin:

właśnie myślałem o bezczelnym łączeniu bassreflexu z kolankiem i dalej rurką kanalizacyjną.. i chyba tak też będzie :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam i dziękuję serdecznei za odpowiedzi i pomoc wielką.:)

Niech Was Dżwięk prowadzi:)

Skomentuj

Czaruję...
                      X