Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobieranie obudowy i B-R pod glosnik gitary basowej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobieranie obudowy i B-R pod glosnik gitary basowej

Witam,
    Posiadam głośnik Eminence Legend B102, promowany jako "najlepszy glosnik dla gitary basowej", i chcę na jego podłożu zrobić sobie piec/combo do gitary basowej.
    I teraz mały problemik- dobranie odpowiedniej obudowy/b-r dla takiego głośnika nie jest takie proste jak w wypadku jakiegoś subwoofera.
    Z parametrów i zalecen wynika że odpowiednia bedzie dla niego obudowa bas-reflex. Lecz jak mam ten b-r stroić- wysoko? nisko? Najniższa struna gitary basowej emituje 42Hz (ale czasem tez gra niżej, np w basie 5-strunowym albo nisko przestrojonej czwórce). Mam więc stroić b-r w te okolice? Bo słyszałem kilka opinii że w takich zastosowaniach b-r stroi się wyżej. Jakiej wielkości obudowę mam zastosować?
    W takich przypadkach opieranie się na symulacjach mija się z celem, tu chyba liczy sie tylko obycie w temacie i doświadczenie, dlatgo proszę bardziej obytych z nagłaśnianiem gitar/estrady ludzi o pomoc.
    Pozdrawiam serdecznie!

[ Dodano: 2007-02-16, 10:14 ]
    Naprawde nikt z Was nie jest w stanie mi pomóc? Czy umieszczenie tego głośnika w 35litrach i zestrojenie b-r na 70-80Hz będzie odpowiednie dla gitary basowej??
    Załączone pliki
Czaruję...
X